Leziuni sportive – Tratament

Tratamentul pentru o vătămare sportivă va depinde de factori cum ar fi vătămarea gravă și partea din corpul tău afectată.

Informații și sfaturi despre tratamente pentru leziuni specifice:

Unele tratamente generale care pot fi utile pentru vătămarea dvs. includ:

Terapie PRET

Leziunile minore, cum ar fi entorse ușoare și tulpini , pot fi adesea tratate inițial la domiciliu, utilizând terapia PRICE timp de două sau trei zile.

PREȚUL reprezintă protecție, odihnă, gheață, compresie și ridicare.

  • Protecție – protejați zona afectată de răni ulterioare – de exemplu, folosind un suport.
  • Odihna – evita exercitiile fizice si reduce-ti activitatea fizica zilnica. Folosirea cârjelor sau a unui baston poate fi utilă dacă nu puteți pune greutate pe gleznă sau genunchi. O slingă vă poate ajuta dacă v-ați rănit umărul.
  • Gheață – aplicați un pachet de gheață pe zona afectată timp de 15-20 de minute la două-trei ore. Un sac de mazăre congelată, sau similar, va funcționa bine. Înfășurați pachetul de gheață într-un prosop, astfel încât să nu vă atingă direct pielea și să provoace o arsură de gheață.
  • Compresie – utilizați bandaje elastice de compresie în timpul zilei pentru a limita umflarea.
  • Elevație – mențineți partea corporală rănită ridicată peste nivelul inimii, ori de câte ori este posibil. Acest lucru poate ajuta, de asemenea, la reducerea umflăturii.

Analgezic

Vopsitorii, cum ar fi paracetamolul , pot fi utilizate pentru a ajuta la calmarea durerii.

Ibuprofenul și alte antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) comprimate sau creme pot fi, de asemenea, utilizate pentru a ușura durerea și a reduce orice umflare.

Aspirina nu trebuie administrată copiilor sub 16 ani.

Imobilizarea

Imobilizarea poate ajuta uneori la prevenirea daunelor suplimentare prin reducerea mișcărilor. De asemenea, poate reduce durerea, umflarea musculară și spasmul muscular.

De exemplu, șnururile, șepurile și turnurile pot fi utilizate pentru a imobiliza brațele, umerii, încheieturile și picioarele rănite în timp ce vă vindecați.

Dacă aveți o entorsă, imobilizarea prelungită nu este de obicei necesară și ar trebui să încercați să mișcați ușor articulația afectată imediat ce veți putea face acest lucru fără a suferi dureri semnificative.

Fizioterapie

Unele persoane care se recuperează în urma unei leziuni pe termen lung pot beneficia de fizioterapie .

Este un tratament de specialitate în care sunt folosite tehnici precum masajul, manipularea și exercițiile pentru a îmbunătăți gama de mișcare, pentru a consolida mușchii din jur și pentru a returna funcția normală a zonei rănite.

Fizioterapeutul poate dezvolta, de asemenea, un program de exerciții care să contribuie la întărirea părții afectate a corpului și la reducerea riscului de reapariție a rănii.

Injecții cu corticosteroizi

O injecție cu corticosteroizi poate fi recomandată dacă aveți o inflamație severă sau persistentă.

Poate ajuta la ameliorarea durerii cauzate de vătămarea ta, deși pentru unii oameni calmarea durerii este minimă sau durează doar o perioadă scurtă de timp.

Dacă este necesar, se poate repeta o injecție cu corticosteroizi, dar, de obicei, veți putea face două sau trei injecții pe an.

Efectele secundare pot include subțierea pielii, pierderea de grăsime și infecția. Medicul care vă va trata vă va putea explica posibilele reacții adverse mai detaliat.

Chirurgie și proceduri

Majoritatea leziunilor sportive nu necesită intervenție chirurgicală, dar leziunile foarte severe, cum ar fi oasele rupte rău, pot necesita tratament corectiv. Aceasta poate include o manipulare sau o intervenție chirurgicală pentru fixarea oaselor cu fire, plăci, șuruburi sau tije.

În unele cazuri, poate fi posibilă realignarea oaselor deplasate fără a fi nevoie de o operație.

Anumite alte leziuni pot necesita și ocazional o intervenție chirurgicală. De exemplu, poate fi necesară o operație pentru a repara un ligament rupt la genunchi.

Citiți mai multe despre chirurgia ligamentelor la genunchi .

Recuperarea dintr-o vătămare

În funcție de tipul de vătămare pe care îl aveți, poate dura câteva săptămâni până la câteva luni sau mai mult pentru a vă recupera o recuperare completă.

Nu trebuie să vă întoarceți la nivelul anterior de activitate până când nu v-ați recuperat pe deplin, dar ar trebui să vă doriți să începeți să mișcați ușor partea corpului rănită cât mai curând posibil.

Exercițiile blânde ar trebui să contribuie la îmbunătățirea gamei de mișcare a zonei. Pe măsură ce mișcarea devine mai ușoară și durerea scade, se pot introduce exerciții de întindere și întărire.

Asigurați-vă că nu încercați să faceți prea mult prea repede, deoarece acest lucru poate întârzia recuperarea. Începeți să faceți repetări frecvente ale câtorva exerciții simple înainte de a crește treptat cantitatea pe care o faceți.

În unele cazuri, ajutorul unui profesionist, cum ar fi un fizioterapeut sau un specialist în accidente sportive, poate fi benefic. Ei pot proiecta un program de recuperare adecvat și vă pot sfătui cu privire la exercițiile pe care ar trebui să le faceți și numărul de repetări.