Cotul de tenis – Tratament

Cotul de tenis este o afecțiune de auto-limitare, ceea ce înseamnă că în cele din urmă se va îmbunătăți fără tratament.

Cu toate acestea, de multe ori poate dura câteva săptămâni sau luni, deoarece tendoanele se vindecă lent. În unele cazuri, cotul de tenis poate persista mai mult de un an.

O serie de tratamente simple pot ajuta la ameliorarea durerii cotului de tenis. Cel mai important lucru pe care îl puteți face este să vă odihniți brațul rănit și să nu mai faceți activitatea care a cauzat problema (vezi mai jos).

Ținerea unei comprese reci, cum ar fi o pungă de mazăre înghețată învelită într-un prosop, cu cotul pentru câteva minute de câteva ori pe zi, poate ajuta la calmarea durerii.

Tratamentele invazive, cum ar fi chirurgia, vor fi luate în considerare de obicei numai în cazurile severe și persistente ale cotului de tenis, în care abordările nechirurgicale nu au fost eficiente.

Evitarea sau modificarea activităților

Dacă ai cotul de tenis, ar trebui să încetezi să faci activități care încordează mușchii și tendoanele afectate.

Dacă vă folosiți brațele la serviciu pentru a efectua sarcini manuale, cum ar fi ridicarea, poate fi necesar să evitați aceste activități până când durerea din braț vă va îmbunătăți.

În mod alternativ, este posibil să puteți modifica modul în care efectuați aceste tipuri de mișcări, astfel încât acestea să nu pună încordare pe braț.

Discutați cu angajatorul dvs. despre evitarea sau modificarea activităților care v-ar putea agrava brațul și înrăutăți durerea.

Analizatori de durere și AINS

Luând calmante, cum ar fi paracetamolul și antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) , cum ar fi ibuprofenul , poate ajuta la ușurarea durerii și a inflamației provocate de cotul tenisului.

Pe lângă tablete, AINS sunt disponibile și sub formă de creme și geluri (AINS topice). Acestea sunt aplicate direct pe o anumită zonă a corpului tău, cum ar fi cotul și antebrațul.

AINS topice sunt adesea recomandate pentru afecțiuni musculo-scheletice, cum ar fi cotul de tenis, mai degrabă decât comprimate antiinflamatorii. Acest lucru se datorează faptului că pot reduce inflamația și durerea fără a provoca reacții adverse, cum ar fi greață și diaree .

Unele AINS sunt disponibile la recepție fără rețetă, în timp ce altele sunt disponibile numai pe bază de rețetă. Medicul dumneavoastră de familie sau farmacistul vă va putea recomanda un AINS adecvat.

Citiți mai multe despre medicamentele fără prescripție medicală și fără prescripție medicală .

Fizioterapie

Medicul dumneavoastră de medic ar putea să vă adreseze unui fizioterapeut dacă cotul dvs. de tenis cauzează dureri mai severe sau persistente. Fizioterapeuții sunt cadre medicale care folosesc o varietate de metode pentru a restabili mișcarea în zonele rănite ale corpului.

Fizioterapeutul dumneavoastră poate utiliza tehnici de terapie manuală, cum ar fi masajul și manipularea, pentru a calma durerea și rigiditatea și pentru a încuraja fluxul de sânge pe braț. De asemenea, vă pot arăta exerciții pe care le puteți face pentru a vă menține brațul mobil și pentru a vă consolida mușchii antebrațului.

Utilizarea unei orteze – cum ar fi o brățară, curea, bandaj de susținere sau șliț – poate fi, de asemenea, recomandată pe termen scurt.

Citiți mai multe despre fizioterapie .

Injecții de steroizi

Steroizii sunt un tip de medicamente care conțin versiuni artificiale ale hormonului cortizol și sunt uneori folosite pentru a trata probleme musculo-scheletice deosebit de dureroase.

Unele persoane cu cot de tenis pot fi oferite injecții de steroizi atunci când alte tratamente nu au funcționat.

Injectarea se va face direct în zona dureroasă din jurul cotului. Vi se poate administra mai întâi un anestezic local pentru a amortiza zona și a reduce durerea.

Injecțiile cu steroizi sunt de natură să ofere ameliorare pe termen scurt și eficiența lor pe termen lung sa dovedit a fi slabă. Dacă vă ajută, s-ar putea să vi se ofere până la 3 injecții în aceeași zonă, cu cel puțin 3 – 6 luni între ele.

Terapia cu șocuri

Terapia cu șocuri este un tratament non-invaziv, unde undele de șoc cu energie mare sunt trecute prin piele pentru a ajuta la ameliorarea durerii și promovarea mișcării în zona afectată.

De câte ședințe vei avea nevoie depinde de gravitatea durerii tale. Este posibil să aveți un anestezic local pentru a reduce orice durere sau disconfort în timpul procedurii.

Institutul Național de Excelență în Sănătate și Îngrijire (NICE) afirmă că terapia cu unde de șoc este sigură, deși poate provoca efecte secundare minore, inclusiv vânătăi și înroșirea pielii din zona tratată.

Cercetările arată că terapia cu unde de șoc poate ajuta la îmbunătățirea durerii cotului de tenis în unele cazuri. Cu toate acestea, este posibil să nu funcționeze în toate cazurile și este necesară o cercetare suplimentară.

Injecții PRP

Plasma bogată în plachete (PRP) este un tratament mai nou care poate fi oferit de un chirurg în spital pentru tratarea cotului de tenis.

PRP este plasma sanguină care conține trombocite concentrate pe care corpul dvs. le folosește pentru a repara țesutul deteriorat. S-a dovedit că injecțiile de PRP accelerează procesul de vindecare la unele persoane, dar eficacitatea lor pe termen lung nu este încă cunoscută.

Chirurgul va lua o probă de sânge de la tine și o va pune într-o mașină. Aceasta separă trombocitele vindecătoare, astfel încât să poată fi prelevate din proba de sânge și injectate în articulațiile afectate. Procedura durează de obicei aproximativ 15 minute.

Interventie chirurgicala

Chirurgia poate fi recomandată ca tratament de ultimă instanță în cazurile în care cotul tenisului provoacă dureri severe și persistente. Partea deteriorată a tendonului va fi îndepărtată pentru a ameliora simptomele dureroase.