Umar dislocat

Un umăr dislocat se întâmplă atunci când brațul superior iese din priza umarului.

Umărul este una dintre cele mai ușoare articulații de dislocat, deoarece articulația bilă a brațului superior se află într-o priză foarte superficială.

Acest lucru face ca brațul să fie extrem de mobil și capabil să se deplaseze în multe direcții, dar înseamnă, de asemenea, că nu este foarte stabil.

În unele cazuri, țesuturile înconjurătoare care susțin articulația umărului pot fi, de asemenea, exagerate sau rupte.

Un umăr dislocat durează între 12 și 16 săptămâni după vindecarea umărului.

Cum apare un umăr dislocat

Puteți disloca umărul dacă vă cădeți puternic pe braț. Majoritatea oamenilor își dislocă umărul în timp ce joacă un sport de contact, cum ar fi rugby-ul sau într-un accident legat de sport.

La persoanele în vârstă, cauza este adesea căzută pe mâinile întinse – de exemplu, după alunecarea pe gheață.

Dislocările la nivelul umerilor pot apărea mai ușor la persoane care sunt extrem de flexibile, precum cele cu articulații libere (hipermobilitate articulară) .

Mi-am dislocat umărul?

În majoritatea cazurilor de umăr dislocat, partea bilă a articulației iese în fața soclului umărului.

Acest lucru este de obicei evident, deoarece:

  • nu veți putea să vă mișcați brațul și va fi foarte dureros
  • umărul tău va arăta brusc, mai degrabă decât rotund
  • este posibil să vedeți o forfecă sau o bombă (partea superioară a osului brațului) sub pielea din fața umărului

Este mult mai neobișnuit ca osul să iasă din spatele articulației umărului. Acest lucru se poate întâmpla de obicei după o potrivire epileptică sau o vătămare prin electrocutare și este mai puțin ușor de observat.

Ce să faci cu un umăr dislocat

Mergeți imediat la cel mai apropiat departament de accident și urgență (A&E), dacă credeți că v-ați dislocat umărul.

Nu încercați să vă dezbracați brațul în voi înșivă – puteți deteriora țesuturile, nervii și vasele de sânge din jurul articulației umărului.

În așteptarea ajutorului medical, evitați să vă mișcați cât mai mult brațul superior.

Așezați ceva moale, cum ar fi o pătură pliată sau o pernă, în golul dintre braț și lateralul pieptului pentru a-l susține.

Dacă poți, fă o simplă glisă pentru a ține brațul inferior peste piept, cu cotul îndoit în unghi drept.

Cum este tratat un umăr dislocat

Vei fi evaluat și examinat atunci când vei ajunge la A&E. De obicei, veți avea o radiografie pentru a verifica dacă ați rupt oase și pentru a confirma dislocarea.

Dacă aveți o fractură, este posibil să aveți mai multe scanări pentru a investiga zona mai detaliat. Fracturile cu dislocarea umărului necesită îngrijiri ortopedice de specialitate și este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală.

Dacă nu aveți fracturi, brațul dvs. va fi ușor manipulat înapoi în articulația umărului, folosind o procedură cunoscută sub numele de reducere.

Reducere

Vi se vor administra calmante și vi se poate oferi medicamente care vă ajută să vă relaxați (un sedativ).

Reducerea este efectuată de obicei în A&E, dar uneori se face în sala de operații sub anestezic general (unde ești inconștient) sub îngrijirea unei echipe de ortopedie.

În timp ce stai pe pat, medicul îți va roti brațul în jurul articulației umărului până când va reveni în soclu. Aceasta s-ar putea sa dureze cateva minute.

De obicei, veți avea o altă radiografie pentru a verifica dacă umărul dvs. este în poziția corectă după ce articulația umărului este din nou în loc.

Repararea lacrimilor în țesuturile umărului

Unii oameni sfâșie ligamente, tendoane și alte țesuturi atunci când își dislocă umărul.

Dacă aceste țesuturi au fost deteriorate, este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală pentru repararea lor. Acest lucru poate reduce semnificativ riscul de a disloca același umăr în viitor pentru unele persoane.

Chirurgia pentru repararea țesuturilor umărului se efectuează sub anestezic general. Adesea se face folosind o intervenție chirurgicală cu gaura cheii, unde se folosesc tăieturi mici (incizii) și un tub subțire, cu lumină și cameră la un capăt (artroscop) .

Uneori este necesar să aveți o intervenție chirurgicală deschisă pentru a muta oasele în jurul umărului pentru a preveni luxațiile ulterioare.

Uneori, chirurgia poate fi evitată prin efectuarea de exerciții adecvate pentru întărirea umărului, dacă țesuturile sunt suprasolicitate, dar nu rupte.

Recuperarea de pe un umăr dislocat

Puteți pleca de obicei acasă curând după ce umărul este pus din nou în loc, dar va trebui să vă odihniți brațul într-o fântână pentru câteva zile, în timp ce durerea se va rezolva.

Va trebui să vă întoarceți la spital pentru îngrijire ulterioară și, de asemenea, poate fi recomandat pentru fizioterapie pentru a vă reabilita și întări umărul.

Exerciții de braț și umăr

Unele exerciții blânde ale brațului și ale umerilor pot fi recomandate pentru a le face acasă cu brațul în afara fanteziei sale.

Acestea vă vor ajuta:

  • reduce rigiditatea
  • ameliorează o parte din durere
  • construiți forță în mușchii umărului

Este posibil să simțiți dureri, disconfort sau întindere atunci când faceți aceste exerciții. Cu toate acestea, dacă simțiți dureri intense mai mult de 30 de minute, faceți exercițiul mai puțin forțat și mai rar.

Analgezic

Umărul poate fi foarte dureros în primele zile acasă și este posibil să fie nevoie să luați calmante, cum ar fi paracetamol sau ibuprofen . Urmați întotdeauna instrucțiunile de dozare de pe pachet.

Dacă acest lucru nu controlează durerea, medicul dumneavoastră poate prescrie un calmant mai puternic, cum ar fi codeina. Durerea ar trebui să se aplice destul de repede odată ce ștergerea este îndepărtată și începeți să vă mișcați umărul.

Timp de recuperare

Puteți înceta să purtați praful după câteva zile, dar este nevoie de aproximativ 12 până la 16 săptămâni pentru a vă recupera complet de la un umăr dislocat.

De obicei, veți putea relua majoritatea activităților în două săptămâni, dar ar trebui să evitați ridicarea grea și sporturile care implică mișcări ale umerilor între șase săptămâni și trei luni. Echipa dumneavoastră de îngrijire vă va sfătui.

Probabil că veți fi fără muncă timp de două-patru săptămâni sau mai mult, dacă aveți o muncă fizică. Discutați acest lucru cu echipa dvs. de îngrijire.

Dacă v-ați rupt și articulația brațului sau a umărului, este posibil să fie nevoie să vă purtați șanțul până la șase săptămâni, iar recuperarea va dura mai mult.

Dislocând din nou umărul

Șansele de a vă disloca din nou umărul vor depinde de vârsta dvs. și de cât de bine s-au vindecat țesuturile din jurul articulației pentru prima dată.

Poate ajuta dacă țesuturile sfâșiate au fost reparate chirurgical după ce umărul dislocat a fost pus la loc.

Cu toate acestea, apar dislocări ulterioare, în special la persoanele mai mici de 25 de ani și la cei peste 40 de ani.

A face exerciții de recuperare periodică sub supravegherea unui fizioterapeut și evitarea pozițiilor incomode ale brațului poate reduce, de asemenea, riscul de a vă disloca din nou umărul.