Leziuni sportive – exemple

Leziunile sportive pot afecta aproape orice parte a corpului, inclusiv mușchii, oasele, articulațiile și țesuturile conjunctive (tendoane și ligamente).

Entorsele și tulpinile sunt cel mai frecvent tip de vătămare sportivă. Diferența dintre o tulpină și o entorsă este că:

 • entorsa se întâmplă când unul sau mai multe dintre ligamente sunt întinse, răsucite sau sfâșiate
 • tulpina musculară („tragerea unui mușchi”) se întâmplă atunci când țesuturile sau fibrele musculare sunt întinse sau rupte.

Simptomele unei entorse sau tulpini pot include durere, umflare, vânătăi și sensibilitate în jurul unei articulații sau într-un mușchi. De asemenea, s-ar putea să vă fie dificil să mutați partea corpului afectată.

Aflați cum să tratați următoarele leziuni sportive:

Citiți tratarea leziunilor sportive pentru mai multe informații generale.

Dureri de spate

Durerea de spate este de obicei cauzată de o entorsă sau o încordare în spate. Încălzirea corectă înainte de exercițiu poate reduce riscul de dureri de spate.

Durerea de spate este adesea resimțită ca durere, tensiune sau rigiditate în partea inferioară a spatelui, dar poate fi resimțită oriunde de la gât și umeri până la fese și picioare.

Leziuni osoase

Activitatea repetitivă sau un impact puternic în timpul sportului pot răni oasele, provocând:

Un os rupt poate provoca umflarea, vânătăi semnificative și sensibilitate în jurul zonei vătămate și sângerare dacă osul a rupt pielea (o fractură deschisă). Este puțin probabil să puteți folosi membrul afectat.

Durerea asociată unui os rupt poate fi severă și te poate face să te simți slab, amețit și bolnav.

Dacă vreo parte a corpului tău arată deformată, inclusiv degetele, este posibil să fi rupt un os. Ar trebui să mergeți la cel mai apropiat departament de accidente și urgențe (A&E) .

Aflați cum să vă spuneți dacă ați rupt un os .

Leziuni de ciocan

Leziunile cu ciocan sunt lacrimi la nivelul tendoanelor sau mușchilor mari din spatele coapselor. Sunt o vătămare frecventă la sportivi și la antrenorii de agrement.

Pulmonarea bruscă, alergarea sau săriturile pot provoca ruperea tendoanelor sau mușchilor, care pot fi simțite sau auzite ca pop și vor fi imediat dureroase. Mușchiul se va spasma (se va ridica) și se va simți strâns și fraged. În unele cazuri, pot apărea și umflarea și vânătăile.

Leziuni la nivelul capului

Leziunile minore ale capului , cum ar fi loviturile și vânătăile, sunt frecvente și nu sunt de obicei grave. Dacă aveți probleme, consultați medicul de familie sau mergeți la centrul local de intrare .

Mergeți la cel mai apropiat departament de accident și urgență (A&E) sau sunați la 112 și cereți o ambulanță dacă prezentați simptome ale unei leziuni grave la cap , cum ar fi:

 • inconștiență (chiar dacă a fost doar foarte scurt)
 • dificultate de a rămâne treaz sau de a fi încă somnoros la câteva ore după accidentare
 • o criză sau o potrivire (când corpul tău se mișcă brusc necontrolat)
 • dificultăți de vorbire, cum ar fi vorbirea înclinată
 • viziune neclară semnificativ sau viziune dublă
 • dificultate în a înțelege ce spun oamenii
 • vărsături

Citiți mai multe despre semnele unei leziuni severe la nivelul capului .

Dureri la călcâie

Durerea la călcâie poate apărea atunci când banda inflamată de țesut care se execută pe talpa piciorului devine inflamată. Este o accidentare frecventă la alergare.

Poate provoca o durere ascuțită și adesea severă când puneți greutate pe călcâie. În cele mai multe cazuri, un singur călcâi este afectat, deși unele persoane au dureri la ambele călcâie.

Durerea și rigiditatea călcâiului pot fi, de asemenea, uneori cauzate de deteriorarea sau etanșarea tendonului Achilei, care se întinde pe spatele călcâiului. Acest lucru poate apărea treptat pe o perioadă lungă de timp, sau tendonul se poate rupe sau rupe brusc.

Dacă simțiți durere bruscă și severă în partea din spate a călcâiului, care poate fi însoțită de un sunet „popping” sau „smulgător”, este posibil să vă sfâșiați tendonul lui Achile și ar trebui să vă deplasați imediat la cel mai apropiat departament de accident și urgență (A&E). .

Articulații umflate

Articulațiile umflate pot fi cauzate de afecțiuni care afectează articulațiile sau structurile din jurul articulațiilor, cum ar fi bursa și tendoanele. Bursa sunt mici saci plini de lichid sub piele, care se găsesc peste articulații și între tendoane și oase.

Exemple de aceste tipuri de condiții includ:

 • bursită – o bursă umflată; bursita este frecventă la genunchi, șold și cot
 • tendonită – un tendon umflat în jurul umărului, cotului, încheieturii, degetului, coapsei, genunchiului sau spatelui călcâiului

Cotul de tenis este inflamația mușchilor și tendoanelor din jurul articulației cotului. Afectează partea exterioară a cotului și este de obicei cauzată de mișcarea repetitivă a mușchilor din brațul inferior. Cotul golfului este similar, dar inflamația apare pe interiorul cotului.

Dureri la genunchi

Durerea bruscă a genunchiului este frecventă în sporturile de contact, în special în cele care implică răsucire. De obicei este cauzată de o entorsă, tulpină sau tendonită.

Alte leziuni la genunchi includ:

 • genunchiul alergătorului – cauzat de suprautilizarea genunchiului; simptomele includ durere și disconfort sub sau într-o parte a genunchiului; poate provoca, de asemenea, o senzație de grătare la genunchi
 • deteriorarea cartilajului – în cazul în care o bucată de cartilaj se rupe, afectând mișcarea articulației tale; articulația dvs. poate avea impresia că se blochează sau se prinde și, de asemenea, poate ceda uneori
 • un ligament cruciat anterior rupt (ACL)

Deteriorarea ligamentului genunchiului

ACL este unul dintre cele patru ligamente ale genunchiului. Se poate rupe dacă vă opriți sau schimbați direcția brusc sau dacă aterizați penibil dintr-un salt. Dacă vă sfâșiați ACL, este posibil să auziți un pop sau o fisură în momentul rănirii.

Alte simptome ale unui ACL rupt includ:

 • dureri severe la genunchi
 • instabilitate în genunchi, ceea ce înseamnă că nu poți pune prea multă greutate, mai ales când urci sau cobori scările
 • umflături în genunchi
 • neavând întreaga gamă de mișcări în genunchi și, în special, neputând îndrepta piciorul complet

Citiți mai multe despre leziunile ACL .

Dureri de umăr

Durerea la umăr este frecventă în sporturile care implică bowling sau aruncare, cum ar fi cricket sau baseball. Tendoanele din jurul umărului (manșeta rotorului) pot deveni inflamate (tendinită) sau sfâșiate, provocând durere.

Un umăr dislocat poate fi cauzat de căderea puternică sau de impactul brusc. Brațul superior „iese” dureros din articulația umărului și nu veți putea să vă mișcați brațul.

Mergeți la cel mai apropiat departament de A&E dacă credeți că v-ați dislocat umărul. Sprijinirea brațului cu o slingă în timp ce îți croiești drumul acolo poate ajuta la reducerea durerii.

Leziuni la nivelul pielii

Frecarea sau pielea pielii poate fi cauzată de încălțăminte sau haine necorespunzătoare. Asigurați-vă că echipamentul dvs. sport este adecvat activității dvs. pentru a ajuta la prevenirea habarului.

Obțineți sfaturi medicale cât mai curând posibil dacă aveți o vătămare severă a pielii, cum ar fi o tăietură profundă care nu va opri sângerarea. Este posibil să aveți nevoie de tratament pentru a opri sângerarea și cusăturile pentru a închide rana.