Chirurgia ligamentului genunchiului

Dacă rupeți ligamentul cruciat anterior (ACL) la nivelul genunchiului, poate fi necesar să aveți o intervenție chirurgicală reconstructivă.

ACL este o bandă dură de țesut care unește osul coapsei cu osul lucios la articulația genunchiului.

Ea circulă pe diagonală prin interiorul genunchiului și conferă stabilitate articulației genunchiului. De asemenea, ajută la controlul mișcării înapoi și înapoi a piciorului inferior.

Leziuni ACL

Leziunile la genunchi pot apărea în timpul sporturilor precum schiul, tenisul, squashul, fotbalul și rugby-ul. Leziunile ACL sunt unul dintre cele mai frecvente tipuri de leziuni la genunchi, reprezentând aproximativ 40% din toate leziunile sportive .

Puteți rupe ACL-ul dacă piciorul inferior se extinde prea mult înainte. De asemenea, poate fi rupt dacă genunchiul și piciorul inferior sunt răsucite.

Cauzele comune ale unei răni ACL includ:

  • aterizarea incorectă dintr-un salt
  • oprindu-se brusc
  • schimbând direcția brusc
  • având o coliziune, cum ar fi în timpul unui atac de fotbal

Dacă ACL este rupt, genunchiul poate deveni foarte instabil și își poate pierde întreaga gamă de mișcare.

Acest lucru poate îngreuna efectuarea anumitor mișcări, cum ar fi pornirea la fața locului. Unele sporturi pot fi imposibil de jucat.

Decizia de a avea o intervenție chirurgicală

Decizia de a face o intervenție chirurgicală la genunchi va depinde de gradul de deteriorare a ACL-ului dvs. și dacă vă afectează calitatea vieții.

Dacă genunchiul nu se simte instabil și nu aveți un stil de viață activ, puteți decide să nu faceți intervenții chirurgicale ACL.

Dar este important să fiți conștienți că întârzierea intervenției chirurgicale vă poate provoca daune suplimentare la genunchi.

Citiți mai multe despre decizia de a avea o intervenție chirurgicală .

Înainte de a face o intervenție chirurgicală

Înainte de a face o intervenție chirurgicală ACL, poate fi necesar să așteptați ca orice umflare să coboare și ca întreaga gamă de mișcări să revină la genunchi.

De asemenea, poate fi necesar să așteptați până când mușchii din partea anterioară a coapsei (cvadriceps) și spatele coapsei (hamstrings) sunt cât mai puternici.

Dacă nu aveți întreaga gamă de mișcări la genunchi înainte de a face operație, recuperarea dvs. va fi mai dificilă.

Este probabil să dureze cel puțin 3 săptămâni după ce s-a produs vătămarea pentru ca întreaga gamă de mișcări să se întoarcă.

Înainte de a face o intervenție chirurgicală, este posibil să fiți chemat pentru fizioterapie pentru a vă ajuta să redobândiți întreaga gamă de mișcare la genunchi.

Fizioterapeutul tău îți poate arăta unele întinderi pe care le poți face acasă pentru a-ți menține piciorul flexibil. De asemenea, pot recomanda exerciții cu impact scăzut, cum ar fi înotul sau ciclismul .

Aceste tipuri de activități îți vor îmbunătăți rezistența musculară fără a pune prea multă greutate pe genunchi. Ar trebui să evitați orice sport sau activități care implică răsucire, cotitură sau sărituri.

Citiți mai multe despre pregătirea chirurgiei ACL .

Chirurgie ACL reconstructivă

Un ACL rupt nu poate fi reparat prin îmbinare-l împreună, dar poate fi reconstruit prin atașarea (altoirea) de țesut nou la ea.

ACL poate fi reconstruit prin îndepărtarea a ceea ce rămâne a ligamentului rupt și înlocuindu-l cu un tendon dintr-o altă zonă a piciorului, cum ar fi hamstringul sau tendonul patelar.

Tendonul patelar atașează partea inferioară a genunchiului (patella) de partea superioară a spinării (tibia).

Citiți mai multe despre cum se efectuează chirurgia reconstructivă ACL .

Riscurile chirurgiei ACL

Chirurgia ACL restabilește complet funcționarea genunchiului în mai mult de 80% din cazuri.

Dar genunchiul este posibil să nu fie exact ca înaintea accidentării și s-ar putea să mai aveți dureri și umflături.

Aceasta poate fi din cauza altor răni la genunchi, cum ar fi lacrimile sau leziunile cartilajului, care s-au întâmplat în același timp cu sau după rănirea ACL.

La fel ca în cazul tuturor tipurilor de intervenții chirurgicale, există câteva riscuri mici asociate chirurgiei genunchiului, inclusiv infecția, un cheag de sânge , dureri de genunchi și slăbiciune și rigiditate la genunchi.

Citiți mai multe despre riscurile chirurgiei ACL .

Recuperarea de la operație

După ce au efectuat o intervenție chirurgicală reconstructivă ACL, câteva persoane mai pot suferi dureri de genunchi sau instabilitate.

Recuperarea de la intervenția chirurgicală durează de obicei în jur de 6 luni, dar ar putea trece până la un an înainte de a putea reveni la antrenament complet pentru sportul tău.

Citiți mai multe despre recuperarea de la chirurgia reconstructivă ACL .

Genunchiul

Cele 3 oase care se întâlnesc la genunchi sunt:

  • osul coapsei (femur)
  • os lucios (tibia)
  • genunchi (patella)

Aceste oase sunt conectate prin 4 ligamente – 2 ligamente colaterale pe părțile laterale ale genunchiului și 2 ligamente cruciate în interiorul genunchiului.

Ligamentele sunt benzi dure ale țesutului conjunctiv. Ligamentele din genunchi țin oasele împreună și ajută la menținerea genunchiului stabil.