Leziuni sportive

Avantajele sportului și exercițiilor fizice depășesc cu mult riscurile, dar ocazional se întâmplă accidentări.

Ceea ce provoacă leziuni sportive

Leziunile sportive pot fi cauzate de:

  • un accident – cum ar fi o cădere sau o lovitură grea
  • nu se încălzește corect înainte de a face efort
  • folosind echipamente necorespunzătoare sau tehnici slabe
  • împingându-vă prea tare

Aproape orice parte a corpului poate fi rănită, inclusiv mușchii, oasele, articulațiile și țesuturile conjunctive (tendoane și ligamente). Gleznele și genunchii sunt deosebit de predispuși la răni.

Ce să faceți dacă aveți o vătămare

Dacă v-ați rănit, puteți avea durere imediată, tandrețe, umflare, vânătăi și mișcare restrânsă sau rigiditate în zona afectată. Uneori, aceste simptome pot fi observate doar la câteva ore după exercițiul sau practicarea sportului.

Încetați exercițiile fizice dacă simțiți durere, indiferent dacă vătămarea dvs. s-a întâmplat brusc sau aveți durerea o perioadă. A continua exercitarea în timp ce este rănit poate provoca daune suplimentare și poate încetini recuperarea.

Dacă aveți o vătămare minoră, nu aveți de obicei nevoie de a vedea un medic și puteți avea grijă de tine acasă. Cu toate acestea, este posibil să doriți să vă vizitați medicul de familie sau un centru local de asistență pentru sfaturi sau dacă simptomele dvs. nu se îmbunătățesc în timp. Găsiți cel mai apropiat centru de intrare .

Dacă aveți o vătămare severă, cum ar fi o osul rupt, luxația sau vătămarea severă a capului , mergeți cât mai curând posibil la cel mai apropiat accident și secție de urgență (A&E) .

Tratarea unei vătămări sportive

De obicei, puteți trata singuri leziuni minore comune prin:

Dacă simptomele dvs. sunt severe sau nu se îmbunătățesc în câteva zile sau săptămâni, medicul dumneavoastră de familie poate să vă poată consulta pentru tratament și asistență de specialitate, cum ar fi fizioterapia .

Leziuni grave vor necesita ocazional o procedură sau o operație pentru alinierea oaselor deplasate, remedierea oaselor rupte sau repararea ligamentelor sfâșiate.

În funcție de tipul de prejudiciu, poate dura câteva săptămâni sau luni pentru a face o recuperare completă. În timp ce vă recuperați, este important să nu faceți prea mult prea curând – vizați-vă să vă creșteți treptat nivelul de activitate treptat.

Prevenirea rănilor sportive

Puteți reduce riscul de a vă răni prin:

Când începeți un nou sport sau activitate, primiți sfaturi și antrenamente de la un antrenor de fitness calificat sau antrenor sportiv.

Citiți mai multe despre alegerea pantofilor sport , exerciții fizice: începerea și întinderea înainte de exercițiu .