Endoscopie

O endoscopie este o procedură în care interiorul corpului tău este examinat folosind un instrument numit endoscop.

Un endoscop este un tub lung, subțire, flexibil, care are o sursă de lumină și o cameră la un capăt. Imaginile cu interiorul corpului dvs. sunt transmise pe un ecran de televiziune.

Diagrama care prezintă o endoscopie

Credit:

Nucleus Medical Media Inc / Alamy Stock Photo


Endoscopurile pot fi introduse în corp printr-o deschidere naturală, cum ar fi gura și în josul gâtului sau prin partea inferioară.

Un endoscop poate fi, de asemenea, introdus printr-o tăietură mică (incizie) făcută în piele atunci când este efectuată o intervenție chirurgicală.

Când se utilizează o endoscopie

O endoscopie poate fi folosită pentru:

  • investigarea simptomelor neobișnuite
  • ajută la efectuarea anumitor tipuri de intervenții chirurgicale

Un endoscop poate fi de asemenea utilizat pentru a îndepărta o mostră mică de țesut pentru analize suplimentare. Aceasta este cunoscută sub numele de biopsie .

Investigarea simptomelor

O endoscopie ar putea fi recomandat pentru a investiga următoarele simptome:

Dacă arătura (esofagul), stomacul sau prima parte a intestinului subțire trebuie examinate, este cunoscută sub numele de gastroscopie .

Dacă intestinul trebuie examinat, este cunoscut sub numele de colonoscopie. Urmăriți un videoclip despre ce se întâmplă în timpul unei colonoscopii .

Alte tipuri de endoscopies utilizate pentru a investiga simptomele includ:

Endoscopie terapeutică

Endoscopurile modificate cu instrumente chirurgicale atașate de ele sau trecute prin ele pot fi utilizate pentru a efectua anumite tipuri de intervenții chirurgicale.

De exemplu, acestea pot fi folosite pentru:

Chirurgie laparoscopică

Un laparoscop este un tip de endoscop folosit de chirurgi ca ajutor vizual la efectuarea unei intervenții chirurgicale cu gaura cheii (chirurgie laparoscopică) .

Doar incizii mici sunt făcute în timpul intervenției laparoscopice, ceea ce înseamnă că va fi mai puțin dureros după aceea și vă veți recupera mai repede.

Tipurile obișnuite de chirurgie cu cheie includ:

Laparoscopiile sunt adesea folosite pentru a investiga anumite simptome și ajută la diagnosticarea multor afecțiuni diferite.

Ce se întâmplă în timpul unei endoscopii

Endoscopiile sunt, de obicei, efectuate la spitale locale, deși unele intervenții chirurgicale de medicamente mai mari pot oferi, de asemenea, procedura.

Înainte de a avea o endoscopie

În funcție de ce parte a corpului tău este examinat, vi se poate cere să evitați să mâncați și să beți mai multe ore înainte.

Vi se poate administra un laxativ pentru a ajuta la curățarea scaunelor din intestinul dvs. dacă aveți o colonoscopie pentru a examina intestinul gros sau o sigmoidoscopie pentru a examina rectul și partea inferioară a intestinului.

În unele cazuri, este posibil să aveți nevoie și de antibiotice pentru a reduce riscul unei infecții.

Dacă luați un medicament care să vă subțire sângele, cum ar fi warfarina sau clopidogrelul , poate fi necesar să încetați să-l luați câteva zile înainte de a avea o endoscopie. Aceasta pentru a preveni sângerarea excesivă în timpul procedurii.

Cu toate acestea, nu încetați să luați niciun medicament prescris decât dacă medicul dumneavoastră de familie sau specialistul vă recomandă acest lucru.

Procedura de endoscopie

O endoscopie nu este de obicei dureroasă, iar majoritatea oamenilor se confruntă doar cu un ușor disconfort, similar cu indigestia sau cu o durere în gât .

Procedura se realizează, de obicei, în timp ce sunteți conștient. Vi se poate administra un anestezic local pentru a amortiza o anumită zonă a corpului. Acest lucru poate fi sub formă de spray sau de lozenge pentru a amortiza gâtul dvs., de exemplu.

De asemenea, vi se poate oferi un sedativ care vă va ajuta să vă relaxați și să vă faceți mai puțin conștienți de ceea ce se întâmplă în jurul vostru.

Endoscopul va fi introdus cu grijă în corpul tău. Exact unde este inserat va depinde de partea examinată de corpul tău.

De exemplu, acesta poate fi inserat în:

  • gât
  • anus – scaunele de deschidere sunt trecute din corp prin
  • uretra – urina tubului trece prin corp

Dacă aveți o intervenție chirurgicală cu gaură de cheie (laparoscopie) , endoscopul va fi introdus într-o incizie mică pe care o face chirurgul în piele.

O endoscopie durează de obicei între 15 și 60 de minute, în funcție de ce se folosește. De obicei, va fi efectuat în regim ambulatoriu, ceea ce înseamnă că nu va trebui să stați peste noapte în spital.

Endoscopie fără capsule

O endoscopie fără capsule este un tip relativ nou de endoscopie. Aceasta implică înghițirea unei capsule care este capabilă să transmită fără fir imagini din interiorul stomacului și sistemului digestiv.

Capsula are dimensiunea unei pastile mari și îți lasă corpul în mod natural când mergi la toaletă.

Este adesea folosit pentru a investiga sângerarea internă în sistemul digestiv atunci când nu există o cauză evidentă.

Există câteva complicații asociate cu endoscopia capsulelor fără fir. Înghițirea capsulei poate fi dificilă, așa cum o poate trece în mod natural. Capsula poate fi prinsă și în zonele înguste ale intestinului, provocând un blocaj.

După o endoscopie

După ce aveți o endoscopie, va trebui probabil să vă odihniți timp de aproximativ o oră până când efectele anestezicului local sau sedativ s-au epuizat.

Dacă decideți să aveți un sedativ, un prieten sau o rudă va trebui să vă ducă acasă după procedură.

Dacă ați avut o cistoscopie pentru a examina vezica urinară, este posibil să aveți sânge în urină timp de 24 de ore după aceea. Acest lucru ar trebui să se rezolve, dar contactați medicul dumneavoastră de familie dacă îl observați încă după 24 de ore.

riscuri

O endoscopie este de obicei o procedură sigură, iar riscul de complicații grave este foarte mic.

Complicațiile posibile includ:

sedare

Sedarea este de obicei sigură, dar poate produce ocazional complicații, inclusiv:

Când să solicitați ajutor medical

Contactați medicul de familie dacă observați semne de infecție în zona în care a fost inserat endoscopul.

Semnele de infecție includ:

  • roșeață, durere sau umflare
  • o descărcare de lichide sau puroi
  • o temperatură ridicată (febră) de 38C (100,4F) sau mai mare

Alte semne ale unei posibile complicații după efectuarea unei endoscopii includ:

Contactați medicul de familie sau vizitați imediat cel mai apropiat departament de accidente și urgență (A&E) dacă observați oricare dintre aceste semne și simptome.