Biopsie

O biopsie este o procedură medicală care implică prelevarea unui eșantion mic de țesut corporal, astfel încât să poată fi examinat la microscop.

Un eșantion de țesut poate fi preluat de aproape oriunde pe corpul sau, inclusiv pielea, organele și alte structuri.

Termenul biopsie este adesea folosit pentru a se referi atât la actul de prelevare a probei, cât și la proba de țesut în sine.

Când poate fi necesară o biopsie

O biopsie poate fi folosită pentru a investiga anomalii, care pot fi:

  • funcțional – cum ar fi probleme renale sau hepatice
  • structural – cum ar fi umflarea într-un anumit organ

Când eșantionul de țesut este examinat la microscop, pot fi identificate celule anormale, care pot ajuta la diagnosticarea unei afecțiuni specifice.

Dacă o afecțiune a fost deja diagnosticată, o biopsie poate fi, de asemenea, utilizată pentru a evalua severitatea (cum ar fi gradul de inflamație) și gradul (cum ar fi agresivitatea unui cancer).

Această informație poate fi foarte utilă atunci când decideți cel mai adecvat tratament și evaluați cât de bine răspunde o persoană la un anumit tip de tratament.

Poate fi util și pentru a ajuta la determinarea prognosticului general (perspectivei) unei persoane.

Exemple de condiții în care poate fi utilă o biopsie includ:

  • cancer
  • inflamație, cum ar fi în ficat (hepatită) sau rinichi (nefrită)
  • infecție, cum ar fi în ganglionii limfatici – de exemplu, tuberculoza
  • diverse afecțiuni ale pielii

De obicei, nu este posibil să spuneți dacă o forfotă sau o creștere a pielii sau în interiorul corpului dvs. este canceroasă (malignă) sau non-canceroasă (benignă) numai prin examen clinic, motiv pentru care este necesară adesea o biopsie.

Tipuri de biopsie

Există diferite tipuri de biopsie care pot fi utilizate pentru a ajuta la identificarea unei game largi de afecțiuni de sănătate.

Diferite tipuri de biopsie includ:

Cum se efectuează o biopsie va depinde de unde se prelevează proba de țesut.

Înainte de procedură, scanarea CT sau RMN este adesea folosită ca ghid pentru a ajuta această decizie.

După prelevarea eșantionului de țesut, acesta va fi examinat la microscop pentru a ajuta la identificarea naturii problemei. Acest lucru înseamnă adesea că se poate face un diagnostic cert.

Tipul de pete și teste care sunt utilizate la examinarea țesutului la microscop va depinde de starea medicală care este investigată.

Recuperare

Majoritatea biopsiilor vor necesita doar anestezic local , ceea ce înseamnă că nu va trebui să stai peste noapte în spital.

Dar o ședere peste noapte este de obicei necesară atunci când procedura este efectuată sub anestezic general .

Majoritatea tipurilor de biopsie sunt nedureroase odată ce anestezicul începe să funcționeze, deși acest lucru depinde de locul în care eșantionul este luat.

Puteți prezenta o durere plictisitoare, care poate fi tratată cu analgezice, la recomandarea medicului sau chirurgului.

Unele tipuri de biopsie pot implica șederea în spital câteva ore.

Este posibil să fie nevoie să aveți cusături sau un pansament aplicat înainte de a pleca.

Citiți mai multe despre recuperarea dintr-o biopsie .

Obținerea rezultatelor

Cât de repede veți obține rezultatele unei biopsii va depinde de urgența cazului dvs. și de politica spitalului dumneavoastră local.

Rezultatele sunt adesea disponibile în câteva zile. Dar acest lucru este greu de prevăzut, deoarece pot fi necesare teste suplimentare după prima examinare a eșantionului.

Uneori este necesar să trimiteți diapozitivele la microscop pentru a obține o altă opinie de specialitate.

Dacă se efectuează o biopsie în timpul operației, în unele cazuri poate fi utilizată o metodă de prelucrare diferită, cunoscută sub denumirea de secțiune înghețată.

Acest lucru permite chirurgului să obțină un rezultat preliminar, care poate fi utilizat pentru a ajuta la ghidarea tratamentului în timp ce acesta este în desfășurare.

Medicul dumneavoastră de familie, consultantul spitalului sau asistenta medicală vă vor oferi rezultatele dvs. și vă vor explica ce înseamnă.

Uneori, biopsia este neconcludentă, ceea ce înseamnă că nu a produs un rezultat definitiv.

În acest caz, poate fi necesară repetarea biopsiei sau este posibil să fie necesare alte teste pentru a confirma diagnosticul.