Tuse de sânge (sânge în flegmă)

Tusirea sângelui poate fi alarmantă, dar de obicei nu este un semn al unei probleme grave dacă ești tânăr și altfel sănătos. Este mai mult un motiv de îngrijorare la persoanele în vârstă, în special la cei care fumează.

Termenul medical pentru tuse de sânge este hemoptiza.

Puteți tuse mici cantități de sânge roșu strălucitor sau spută cu sânge spumos (flegmă). Sângele provine de obicei din plămâni și este adesea rezultatul tusei prelungite sau al unei infecții toracice .

Dacă sângele este întunecat și conține bucăți de mâncare sau cum arată cauze de cafea, poate provine din sistemul dumneavoastră digestiv. Aceasta este o problemă mai gravă și ar trebui să mergeți imediat la spital. Citiți mai multe despre vărsăturile de sânge .

Ce să faci dacă ai tuse de sânge

Apelați-vă cât mai curând posibil la chirurgia Medic de familie, dacă tuseți sânge, chiar dacă este doar câteva pete sau pete.

Medicul dumneavoastră va verifica dacă este posibil să aveți o afecțiune medicală gravă care trebuie investigată și tratată.

Sunați la 111 sau la serviciul local în afara orelor dacă nu puteți vorbi cu medicul dumneavoastră.

Sunați la 112 pentru o ambulanță sau mergeți imediat la cel mai apropiat departament de accidente și urgențe (A&E), dacă tusezi mult sânge sau te străduiești să respiri.

Testele care pot fi necesare

Medicul poate decide să vă referiți la un specialist de la spitalul local pentru un piept cu raze X sau o scanare mai detaliată, cum ar fi o tomografie computerizata (CT) .

Vi se poate cere un eșantion de spută pentru a putea fi verificat pentru infecție. De asemenea, pot fi necesare alte teste, cum ar fi testele de sânge .

În unele cazuri, pot fi necesare teste suplimentare pentru a afla de unde provine sângele. De exemplu, puteți fi trimis la un specialist care poate decide să aranjeze un test numit bronhoscopie (unde principalele pasaje aeriene ale plămânilor dvs. sunt examinate folosind un tub cu o cameră la un capăt).

Această pagină vă poate oferi o idee mai bună despre care poate fi cauza, dar nu o folosiți pentru a vă diagnostica. Lăsați-l întotdeauna la medic.

Cauze comune ale tusei de sânge

Cele mai frecvente motive pentru tuse de sânge sunt:

  • o tuse prelungită și severă
  • o infecție toracică – acest lucru este mai probabil dacă sputa dvs. este decolorată sau conține puroi, aveți febră sau aveți o senzație strânsă în piept
  • bronșiectazie – acest lucru este mai probabil dacă sunteți, de asemenea, șuieros sau lipsit de respirație

Uneori, o sângerare puternică a nasului sau sângerare de la gură sau gât poate provoca sânge în saliva dvs. când tușiți.

Cauze mai putin frecvente de tuse cu sânge

Mai puțin frecvent, tusea sângelui poate fi rezultatul:

  • embolie pulmonară (un cheag de sânge în plămâni) – aceasta provoacă de obicei o scurtă bruscă a respirației și dureri în piept
  • edem pulmonar (fluid în plămâni) – sputa dvs. va fi roz și spumoasă, iar acest lucru apare de obicei la persoanele cu probleme cardiace preexistente
  • cancer pulmonar – acest lucru este mai probabil dacă aveți peste 40 de ani și fumați
  • tuberculoza (TB) – o infecție pulmonară severă asociată cu febră și transpirație; acest lucru devine mai frecvent în Marea Britanie, dar poate fi tratat cu antibiotice prelungite
  • cancerul gâtului sau al vântului
  • administrarea de anticoagulante – medicamente care vă ajută să opriți coagularea sângelui, cum ar fi warfarina , rivaroxaban sau dabigatran

Uneori, nu se găsește nicio cauză și nu se mai întâmplă niciodată.