Histeroscopie

O histeroscopie este o procedură folosită pentru a examina interiorul uterului (uter).

Este realizat cu ajutorul unui histeroscop, care este un telescop îngust, cu lumină și cameră la sfârșit. Imaginile sunt trimise la un monitor pentru ca medicul sau asistenta de specialitate să poată vedea în pântecul tău.

Histeroscopul este trecut în pântecul tău prin vagin și colul uterin (intrarea în pântec), ceea ce înseamnă că nu trebuie făcută tăieturi în pielea ta.

Când se poate efectua o histeroscopie

O histeroscopie poate fi folosită pentru:

O procedură numită dilatare și chiuretaj (D&C) era obișnuită pentru a examina pântecele și pentru a îndepărta creșterea anormală, dar acum se efectuează histeroscopii.

Ce se întâmplă în timpul unei histeroscopii

De obicei, o histeroscopie este efectuată în ambulatoriu sau în caz de zi. Aceasta înseamnă că nu trebuie să stai peste noapte în spital.

Este posibil să nu fie necesar să utilizați anestezic pentru procedură, deși uneori se utilizează anestezic local (unde se utilizează medicamente pentru a amortiza colul uterin).

Anestezicul general poate fi utilizat dacă aveți tratament în timpul procedurii sau dacă preferați să dormiți în timpul efectuării.

O histeroscopie poate dura până la 30 de minute în total, deși poate dura doar în jur de 5 până la 10 minute dacă se face doar pentru a diagnostica o afecțiune sau pentru a investiga simptomele.

Citiți mai multe despre ce se întâmplă în timpul unei histeroscopii .

Este isteroscopie dureroasă?

Acest lucru pare să varieze considerabil între femei. Unele femei nu simt sau nu durere ușoară în timpul unei histeroscopii, dar pentru altele durerea poate fi severă.

Dacă vi se pare prea incomod, spuneți medicului sau asistentei. Ei pot opri procedura în orice moment.

Dacă sunteți îngrijorat, discutați cu medicul sau asistenta medicală înainte de a avea procedura despre ce să vă așteptați și întrebați-i despre opțiunile de calmare a durerii.

Recuperarea de la o histeroscopie

Majoritatea femeilor se simt capabile să revină la activitățile lor normale a doua zi, deși unele femei se întorc la muncă în aceeași zi.

Poate doriți să aveți câteva zile libere pentru a vă odihni dacă a fost utilizat anestezic general.

În timp ce vă recuperați:

Medicul sau asistenta dumneavoastră vor discuta rezultatele procedurii cu dvs. înainte de a ieși din spital.

Citiți mai multe despre ce se întâmplă după o histeroscopie .

Riscurile unei histeroscopii

În general, o histeroscopie este foarte sigură, dar, ca orice procedură, există un risc mic de complicații. Riscul este mai mare pentru femeile care au tratament în timpul unei histeroscopii.

Unele dintre principalele riscuri asociate cu o histeroscopie sunt:

  • leziuni accidentale ale uterului – acest lucru este neobișnuit, dar poate necesita tratament cu antibiotice în spital sau, în cazuri rare, o altă operație pentru repararea acestuia
  • deteriorarea accidentală a colului uterin – aceasta este rară și de obicei poate fi reparată ușor
  • sângerare excesivă în timpul sau după operație – aceasta poate apărea dacă ați avut tratament sub anestezic general și puteți fi tratat cu medicație sau altă procedură; foarte rar, poate fi necesară îndepărtarea uterului (histerectomie)
  • infecția pântecelui – aceasta poate provoca secreție vaginală mirositoare, febră și sângerare puternică; de obicei poate fi tratat cu un curs scurt de antibiotice de la medicul dumneavoastră
  • senzație de leșin – aceasta afectează 1 din 200 de femei care au o histeroscopie efectuată fără anestezic sau doar un anestezic local

O histeroscopie va fi efectuată numai dacă se consideră că beneficiile depășesc riscurile.

Alternative la histeroscopie

Pântecele tău poate fi, de asemenea, examinat folosind:

  • ecografie pelvină – unde o sondă mică este introdusă în vagin și folosește unde sonore pentru a produce o imagine a interiorului pântecelui
  • biopsie endometrială – atunci când un tub îngust este trecut prin colul uterin în pântecul dvs., cu aspirație utilizat pentru a elimina o probă de mucoasa pântecelui dvs.

Aceste alternative pot fi realizate alături de o histeroscopie, dar nu oferă atât de multe informații și nu pot fi utilizate pentru a trata problemele în același mod ca și o histeroscopie.