Fibroamele

Fibroizele sunt creșteri non-canceroase care se dezvoltă în sau în jurul uterului (uter).

Creșterile sunt formate din mușchi și țesut fibros și variază ca mărime. Uneori sunt cunoscuți sub numele de miomas uterin sau leiomioame.

Multe femei nu știu că au fibroame, deoarece nu au niciun simptom.

Femeile care au simptome (aproximativ 1 din 3) pot avea:

În cazuri rare, complicațiile ulterioare cauzate de fibroame pot afecta sarcina sau pot provoca infertilitate .

Văzând medicul dumneavoastră

Deoarece fibroamele nu provoacă adesea simptome, uneori sunt diagnosticate din întâmplare în timpul unui examen, test sau scanare ginecologică de rutină.

Consultați medicul dumneavoastră de familie dacă aveți simptome persistente de fibroame, astfel încât acestea pot investiga posibile cauze.

Dacă medicul dumneavoastră de familie crede că este posibil să aveți fibroame, de obicei vă vor consulta pentru o scanare cu ultrasunete pentru a confirma diagnosticul.

Citiți mai multe despre diagnosticarea fibroamelor .

De ce se dezvoltă fibroamele

Nu se cunoaște cauza exactă a fibroamelor, dar acestea au fost legate de hormonul estrogen.

Estrogenul este hormonul reproducător feminin produs de ovare (organele reproducătoare feminine).

Fibroizii se dezvoltă, de obicei, în anii de reproducere ai unei femei (de la vârsta cuprinsă între 16 și 50 de ani) când nivelurile de estrogen sunt la cele mai ridicate.

Acestea tind să se micșoreze atunci când nivelurile de estrogen sunt scăzute, cum ar fi după menopauză atunci când perioadele lunare ale unei femei se opresc.

Cine primește fibroame?

Fibroizele sunt comune, aproximativ 1 din 3 femei dezvoltându-le la un moment dat în viață. Ele apar cel mai adesea la femeile cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani.

Se consideră că fibroamele se dezvoltă mai frecvent la femeile de origine afro-caraibeană.

De asemenea, se crede că acestea apar mai des la femei supraponderale sau obeze, deoarece acestea sunt supraponderale crește nivelul de estrogen din organism.

Femeile care au avut copii au un risc mai mic de a dezvolta fibroame, iar riscul scade în continuare cu cât aveți mai mulți copii.

Tipuri de fibroame

Fibroizele pot crește oriunde în pântece și variază considerabil ca mărime. Unele pot avea dimensiunea unui bob de mazăre, în timp ce altele pot fi de dimensiunea unui pepene.

Principalele tipuri de fibroame sunt:

  • fibroamele intramurale – cel mai frecvent tip de fibrom, care se dezvoltă în peretele muscular al uterului
  • fibroame subserosale – fibroame care se dezvoltă în afara peretelui uterului în pelvis și pot deveni foarte mari
  • fibroame submucoase – fibroame care se dezvoltă în stratul muscular sub mucoasa interioară a uterului și cresc în cavitatea pântecelui

În unele cazuri, fibroamele subserozale sau submucoase sunt atașate de pântecele cu o tulpină îngustă de țesut. Acestea sunt cunoscute sub numele de fibroame pedunculate.

Diagrama diferitelor tipuri de fibroame

Credit:

BSIP SA / Alamy Stock Photo


Tratarea fibroamelor

Fibroizii nu trebuie tratați dacă nu provoacă simptome. De-a lungul timpului, acestea se vor micșora adesea și vor dispărea fără tratament, în special după menopauză.

Dacă aveți simptome cauzate de fibroame, de obicei, mai întâi va fi recomandată medicația care va ajuta la ameliorarea simptomelor.

Există, de asemenea, medicamente disponibile pentru a ajuta la reducerea fibroamelor. Dacă acestea se dovedesc ineficiente, se pot recomanda operații sau alte proceduri, mai puțin invazive.

Citiți mai multe despre tratarea fibroamelor .