Artroscopia

O artroscopie este un tip de chirurgie cu gaură cheie folosită pentru diagnosticarea și tratarea problemelor cu articulațiile.

Este cel mai frecvent utilizat pe genunchi, glezne, umeri, coate, încheieturi și șolduri.

Echipamentul utilizat în timpul unei artroscopii este foarte mic, astfel încât sunt necesare doar mici tăieturi ale pielii. Aceasta înseamnă că are câteva avantaje față de operația tradițională, „deschisă”, inclusiv:

  • mai puțină durere după operație
  • timp de vindecare mai rapid
  • risc mai mic de infecție
  • de multe ori poți merge acasă în aceeași zi
  • este posibil să reveniți la activitățile normale mai repede

Când se utilizează o artroscopie

S-ar putea să aveți nevoie de artroscopie dacă aveți probleme, cum ar fi dureri articulare persistente, umflare sau rigiditate, iar scanările nu au fost în măsură să identifice cauza.

O artroscopie poate fi utilizată pentru a evalua nivelul de deteriorare articulară rezultată dintr-o accidentare, cum ar fi o accidentare sportivă , sau din afecțiuni subiacente care pot provoca leziuni articulare, cum ar fi osteoartrita .

Procedura poate fi, de asemenea, utilizată pentru a trata o serie de probleme și afecțiuni comune, inclusiv:

Cum se realizează o artroscopie

Pregătirea pentru operație

Înainte de a avea artroscopie, de obicei, vi se va face o programare pentru a participa la o clinică de pre-admitere.

În timpul programării, starea de sănătate generală va fi evaluată pentru a vă asigura că sunteți gata pentru operație. De asemenea, vi se vor oferi informații despre probleme precum:

  • ce și când poți mânca și bea în ziua intervenției
  • indiferent dacă trebuie să opriți sau să începeți orice medicament înainte de operație
  • cât timp va dura pentru a vă recupera din operație
  • indiferent dacă va trebui să faceți exerciții de reabilitare după operație

Echipa chirurgicală va explica beneficiile și riscurile asociate cu artroscopia. De asemenea, vi se va solicita să semnați un formular de consimțământ pentru a confirma că sunteți de acord să efectuați operațiunea și că înțelegeți ce este implicat, inclusiv riscurile potențiale.

Procedura

O artroscopie este de obicei efectuată sub anestezic general , deși uneori se folosește un anestezic spinal sau local .

Anestezistul dvs. vă va explica ce tip de anestezic este cel mai potrivit pentru dvs. În unele cazuri, este posibil să puteți spune care ați prefera.

Dacă aveți un anestezic local, articulația dvs. va fi amorțită, astfel încât să nu simțiți nicio durere. Puteți simți în continuare unele senzații în timpul procedurii, cum ar fi o ușoară remorcare, deoarece chirurgul lucrează pe articulație.

Lichidul antibacterian este folosit pentru curățarea pielii peste articulația afectată și o tăietură mică, lungă de câțiva milimetri, se face pe pielea de lângă articulație, astfel încât un dispozitiv numit artroscop (un tub subțire, metalic, cu lumină și cameră la un capăt) poate fi inserat.

Una sau mai multe incizii suplimentare vor fi, de asemenea, astfel încât să poată fi introdusă o sondă de examinare sau alte instrumente chirurgicale fine.

Articulația este uneori umplută cu un lichid steril pentru a o extinde și pentru a ușura vizualizarea chirurgului. Artroscopul trimite imagini pe un ecran video sau ocular, permițând chirurgului să vadă în interiorul articulației tale.

Pe lângă faptul că va examina interiorul articulației, dacă este necesar, chirurgul dvs. va putea îndepărta orice țesut nedorit sau va repara zonele deteriorate folosind instrumente chirurgicale minuscule introduse prin incizii suplimentare.

După procedură, artroscopul și orice atașamente sunt îndepărtate, împreună cu orice exces de lichid din articulație. Inciziile sunt de obicei închise folosind bandă specială sau cusături și acoperite cu un pansament steril.

O artroscopie durează de obicei între 30 de minute și două ore, în funcție de tipul de procedură efectuat. Fie veți putea merge acasă în aceeași zi cu operația sau în dimineața următoare.

Recuperarea dintr-o artroscopie

Cât durează recuperarea de la o artroscopie depinde de articulația implicată și de procedura specifică pe care ați avut-o.

Adesea este posibil să reveniți la muncă și la activități fizice ușoare în câteva săptămâni, dar este posibil să nu fie posibile activități fizice mai solicitante, cum ar fi ridicarea și sportul timp de câteva luni.

Chirurgul sau echipa de îngrijire vă va anunța cât timp este posibil să se recupereze și ce activități trebuie evitate până când v-ați recuperat complet.

În timpul recuperării, contactați medicul dumneavoastră de familie sau echipa chirurgicală pentru sfaturi dacă credeți că ați putut dezvolta una dintre complicațiile descrise mai jos.

Citiți mai multe despre recuperarea dintr-o artroscopie .

Care sunt riscurile?

O artroscopie este în general considerată a fi o procedură sigură, dar la fel ca toate tipurile de intervenții chirurgicale, aceasta prezintă anumite riscuri.

Este normal să întâmpinați probleme de viață scurtă, cum ar fi umflarea, vânătăile, rigiditatea și disconfortul după o artroscopie. Acestea se vor îmbunătăți, de obicei, în zilele și săptămânile următoare procedurii.

Problemele mai grave sunt mult mai puțin frecvente, care apar în mai puțin de 1 din 100 de cazuri. Ei includ:

Vorbește-ți chirurgului despre posibilele riscuri înainte de a fi de acord cu o artroscopie.