Utilizarea greșită a alcoolului – Riscuri

Alcoolul este un produs chimic puternic care poate avea o gamă largă de efecte adverse asupra aproape fiecare parte a corpului, inclusiv creierul, oasele și inima.

Alcoolul și riscurile sale asociate pot avea efecte pe termen scurt și pe termen lung.

Efectele pe termen scurt ale consumului de alcool

Efectele pe termen scurt ale consumului de alcool sunt prezentate mai jos. Aceste informații se bazează pe presupunerea că aveți o toleranță normală la alcool.

Băutorii dependenți, cu o toleranță mai mare la alcool, pot bea adesea mult mai mult fără a avea efecte notabile.

1 până la 2 unități

După ce bei 1 – 2 unități de alcool, ritmul cardiac îți accelerează și vasele de sânge se extind, oferindu-ți sentimentul cald, sociabil și vorbesc asociat cu consumul moderat.

4 până la 6 unități

După ce bei 4 până la 6 unități de alcool, creierul și sistemul nervos încep să fie afectate. Începe să afecteze partea creierului dvs. asociată cu judecarea și luarea deciziilor, ceea ce vă determină să fiți mai nechibzuți și neinhibați.

De asemenea, alcoolul afectează celulele sistemului nervos, făcându-vă să vă simțiți cu capul ușor și să vă afecteze timpul de reacție și coordonarea.

8 – 9 unități

După ce bei 8 – 9 unități de alcool, timpul de reacție va fi mult mai lent, discursul tău va începe să se slăbească, iar vederea ta va începe să-ți piardă accentul.

Ficatul tău, care filtrează alcoolul din corp, nu va putea să elimine tot alcoolul peste noapte, așa că este probabil să te trezești cu mahmureală .

10 – 12 unități

După ce ați consumat 10 până la 12 unități de alcool, coordonarea dvs. va fi foarte afectată, ceea ce vă va prezenta un risc grav de a avea un accident. Nivelul ridicat de alcool are un efect depresiv atât asupra minții, cât și a corpului, ceea ce te face somnolent.

Această cantitate de alcool va începe să atingă niveluri toxice (otrăvitoare). Corpul tău încearcă să treacă rapid alcoolul din urină. Acest lucru vă va lăsa să vă simțiți deshidratat dimineața, ceea ce poate provoca o durere de cap severă.

Cantitatea excesivă de alcool din sistemul tău îți poate deranja digestia, ceea ce duce la simptome de greață, vărsături, diaree și indigestie .

Peste 12 unități

Dacă bei mai mult de 12 unități de alcool, ai un risc considerabil de a dezvolta intoxicații cu alcool , în special dacă bei multe unități într-o perioadă scurtă de timp.

De obicei, ficatul durează aproximativ o oră pentru a elimina din corp o unitate de alcool.

Intoxicația cu alcool apare atunci când cantități excesive de alcool încep să interfereze cu funcțiile automate ale organismului, cum ar fi:

 • respiraţie
 • ritm cardiac
 • reflex gag, care vă împiedică să vă sufocați

Intoxicația cu alcool poate determina o persoană să cadă în comă și ar putea duce la moartea acesteia.

Alte riscuri

Unele dintre celelalte riscuri asociate utilizării necorespunzătoare a alcoolului includ:

 • accidente și răniri – mai mult de 1 din 10 vizite la departamentele de accidente și urgență (A&E) sunt din cauza bolilor legate de alcool
 • violență și comportament antisocial – în Anglia, în fiecare an, peste 1,2 milioane de incidente violente sunt legate de abuzul de alcool
 • sex nesigur – acest lucru poate duce la sarcini neplanificate și infecții cu transmitere sexuală (ITS)
 • pierderea bunurilor personale – mulți oameni pierd bunurile personale, cum ar fi portofelul sau telefonul mobil, când sunt beți
 • Timp neplanificat de la serviciu sau colegiu – acest lucru ar putea pune locul de muncă sau educația în pericol

Efectele pe termen lung ale abuzului de alcool

Consumul de cantități mari de alcool timp de mai mulți ani va influența multe dintre organele corpului și poate provoca leziuni ale organului. Organele cunoscute ca fiind deteriorate de consumul necorespunzător de alcool pe termen lung includ creierul și sistemul nervos, inima, ficatul și pancreasul.

Băuturile abundente vă pot crește, de asemenea, tensiunea arterială și nivelul de colesterol din sânge, ambii fiind factori de risc majori pentru atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Utilizarea greșită a alcoolului pe termen lung îți poate slăbi sistemul imunitar, făcându-te mai vulnerabil la infecții grave. De asemenea, îți poate slăbi oasele, punându-ți un risc mai mare de a le fractura sau rupe.

Există multe riscuri de sănătate pe termen lung asociate cu utilizarea necorespunzătoare a alcoolului. Ei includ:

Pe lângă faptul că are un impact semnificativ asupra sănătății tale, utilizarea necorespunzătoare a alcoolului poate avea și implicații sociale pe termen lung. De exemplu, poate duce la:

 • despartirea familiei si divortul
 • abuz domestic
 • şomaj
 • persoanele fără adăpost
 • probleme financiare

Surcele

Kindling-ul este o problemă care poate apărea în urma unui număr de episoade de retragere din alcool. Gravitatea simptomelor de retragere a unei persoane se poate agrava de fiecare dată când încetează să mai bea și poate provoca simptome precum tremor , agitație și convulsii (convulsii).

Alcoolul are un efect suprimant asupra creierului și sistemului nervos central. Cercetările au arătat că atunci când alcoolul este îndepărtat din organism, acesta activează celulele nervoase și ale creierului, ceea ce duce la o excitabilitate excesivă (hiperexcitabilitate). Acest lucru poate duce la simptome comportamentale, cum ar fi convulsii.

Cu fiecare episod de retragere a alcoolului, creierul și sistemul nervos devin mai sensibilizate, iar efectele secundare rezultate devin mai accentuate.

Acest efect de aprindere poate apărea și după stimularea chimică a creierului sau a corpului, cum ar fi medicamentele anti-convulsive. Aceasta înseamnă că programul de retragere a alcoolului unei persoane trebuie planificat cu atenție, urmărind îndeaproape efectele sale.

Citiți mai multe despre aprinderea în alcool (PDF, 163kb) .

Intoxicații alcoolice: ce să facă

Semnele de intoxicații cu alcool includ:

 • confuzie
 • vărsături
 • convulsii (potriviri)
 • respirație lentă
 • pielea palidă sau albăstruie
 • pielea rece și scoasă
 • inconştienţă

Apelează la 112 pentru o ambulanță dacă bănuiești intoxicație cu alcool și ești îngrijorat. Nu încercați să faceți persoana să vomite, deoarece ar putea sufoca. Pentru a preveni sufocarea, porniți-le de partea lor și puneți o pernă sub cap.

Dacă o persoană își pierde cunoștința, nu le lăsa să o „doarmă”. Nivelurile de alcool în sânge pot continua să crească timp de 30 până la 40 de minute după ultima băutură, iar simptomele se pot agrava.