Cancerul bucal

Cancerul bucal, cunoscut și sub numele de cancer oral, este locul în care o tumoră se dezvoltă într-o parte a gurii. Poate fi pe suprafața limbii, interiorul obrajilor, acoperișul gurii (palat), buzele sau gingiile.

Tumorile se pot dezvolta și în glandele care produc salivă, amigdalele din partea din spate a gurii și partea gâtului care leagă gura de vânt (faringe). Cu toate acestea, acestea sunt mai puțin obișnuite.

Simptomele cancerului bucal

Simptomele cancerului bucal includ:

  • ulcere bucale care sunt dureroase și nu se vindecă în câteva săptămâni
  • buline neexplicate, persistente în gură sau gât care nu dispar
  • dinți sau prize neexplicate, care nu se vindecă după extracții
  • amorțeală inexplicabilă, persistentă sau o senzație ciudată pe buze sau limbă
  • uneori, pete albe sau roșii pe mucoasa gurii sau a limbii Acestea pot fi semne precoce ale cancerului, deci trebuie de asemenea verificate
  • schimbări de vorbire, cum ar fi un lisp

Consultați un medic de familie sau un medic stomatolog dacă aceste simptome nu se îmbunătățesc în 3 săptămâni, în special dacă beți sau fumați.

Aflați mai multe despre simptomele cancerului bucal .

Tipuri de cancer de gură

Cancerul bucal este clasificat în funcție de tipul de celule în care cancerul (carcinomul) începe să crească.

Carcinomul cu celule scuamoase este cel mai frecvent tip de cancer bucal, reprezentând 9 din 10 cazuri.

Celulele scuamoase se găsesc în multe zone ale corpului, inclusiv în interiorul gurii și în piele.

Tipuri mai puțin frecvente de cancer de gură includ:

  • adenocarcinom, care este cancer care se dezvoltă în interiorul glandelor salivare
  • sarcom , care crește din anomalii în os, cartilaj, mușchi sau alte țesuturi
  • melanom oral malign, unde cancerul începe în celulele care produc pigment sau culoare a pielii (melanocite). Acestea apar ca umflături foarte întunecate, mutate, care sângerează adesea
  • limfomul, care crește din celule care se găsesc de obicei în glandele limfatice, dar pot crește și în gură

Ce provoacă cancerul bucal?

Lucrurile care îți cresc riscul de a dezvolta cancer la gură includ:

Aflați mai multe despre cauzele cancerului bucal .

Cine este afectat de cancerul bucal?

Cancerul bucal este al 6-lea cel mai frecvent cancer din lume, dar este mult mai puțin frecvent în Marea Britanie.

Aproximativ 8.300 de persoane sunt diagnosticate cu cancer de gură în fiecare an în Marea Britanie, ceea ce reprezintă aproximativ 1 din 50 de cancere diagnosticate.

Peste 2 din 3 cazuri de cancer de gură se dezvoltă la adulții cu vârsta peste 55 de ani. Doar 1 din 8 (12,5%) se întâmplă la persoanele mai mici de 50 de ani.

Barbatii sunt mai predispusi la cancer la gura decat femeile. Acest lucru se poate întâmpla pentru că, în medie, bărbații tind să consume mai mult alcool decât femeile.

Cancerul bucal se poate dezvolta la adulții mai tineri. Infecția cu HPV este considerată a fi legată de cele mai multe tipuri de cancer la nivelul gurii care se întâmplă la tineri.

Tratarea cancerului bucal

Există trei opțiuni principale de tratament pentru cancerul bucal, inclusiv:

Aceste tratamente sunt adesea utilizate în combinație. De exemplu, chirurgia poate fi urmată de un curs de radioterapie pentru a preveni revenirea cancerului.

Pe lângă încercarea de a vindeca cancerul bucal, tratamentul se va concentra pe păstrarea funcțiilor importante ale gurii, cum ar fi respirația, vorbirea și mâncarea. Menținerea aspectului gurii va fi, de asemenea, o prioritate ridicată.

Aflați mai multe despre tratarea cancerului bucal .

Complicații ale cancerului bucal

Cancerul bucal și tratamentul acestuia pot provoca complicații. Poate afecta aspectul gurii și poate cauza probleme cu vorbirea și înghițirea (disfagia) .

Disfagia poate fi o problemă serioasă. Dacă bucăți mici de alimente intră pe căile respiratorii atunci când încercați să înghițiți și mâncarea să fie depusă în plămâni, ar putea duce la o infecție toracică, cunoscută sub numele de pneumonie prin aspirație.

Aflați mai multe despre complicațiile cancerului bucal .

Prevenirea cancerului bucal

Cele mai eficiente 3 moduri de a preveni apariția cancerului de gură sau de a opri revenirea acestuia după un tratament de succes sunt:

vă recomandă să beți cel mult 14 unități de alcool pe săptămână. Dacă bei până la 14 unități pe săptămână, cel mai bine este să-l răspândești uniform pe 3 sau mai multe zile.

Aflați cum să reduceți alcoolul .

De asemenea, este important să aveți controale dentare periodice. Un stomatolog poate observa adesea etapele incipiente ale cancerului bucal.

Aflați mai multe despre cum puteți găsi un medic stomatolog .

perspectivă

Perspectiva cancerului bucal poate varia în funcție de ce parte a gurii este afectată și dacă s-a răspândit din gură în țesutul înconjurător. Perspectiva este mai bună pentru cancerul bucal care afectează buzele, limba sau cavitatea bucală.

Dacă cancerul bucal este diagnosticat precoce, o vindecare completă este adesea posibilă în maximum 9 din 10 cazuri, folosind chirurgie singură.

Dacă cancerul este mai mare, există încă șanse mari de vindecare, dar chirurgia trebuie urmată de radioterapie sau o combinație de radioterapie și chimioterapie .

Progresele efectuate în chirurgie, radioterapie și chimioterapie au dus la îmbunătățirea ratelor de vindecare.

În general, aproximativ 6 din 10 persoane cu cancer de gură vor trăi cel puțin 5 ani după diagnosticul lor, iar mulți vor trăi mult mai mult fără revenirea cancerului.

Canceri la cap și gât

Cancerul bucal este un tip de cancer care intră sub termenul „cancere ale capului și gâtului”.

Alte tipuri de cancer de cap și gât includ: