Abuz de alcool – Tratament

Opțiunile de tratament pentru consumul necorespunzător de alcool depind de gradul de băut și dacă încercați să beți mai puțin (moderație) sau renunțați să beți complet (abstinență).

Scurtă intervenție

Dacă sunteți îngrijorat de băutul dvs. sau ați avut un accident sau vătămare legată de alcool, vi se poate oferi o scurtă sesiune de consiliere cunoscută sub numele de intervenție scurtă.

O scurtă intervenție durează aproximativ 5 până la 10 minute și acoperă riscurile asociate cu modelul tău de băut, sfaturi despre reducerea cantității pe care o bei, rețelele de susținere a alcoolului disponibile și orice problemă emoțională din jurul băuturii.

Păstrarea unui „jurnal de băut” poate fi recomandat, astfel încât să puteți înregistra câte unități de alcool beți pe săptămână. De asemenea, vi se poate da sfaturi despre băuturile sociale , cum ar fi alternarea băuturilor răcoritoare cu cele alcoolice atunci când sunteți cu prietenii.

Moderație vs abstinență

Moderația sau abstinența sunt opțiuni de tratament dacă sunteți:

 • bea regulat mai mult de 14 unități pe săptămână
 • se confruntă cu probleme de sănătate legate direct de alcool
 • incapabil să funcționeze fără alcool (dependența de alcool)

Reducerea alcoolului complet va avea un beneficiu mai mare pentru sănătate. Cu toate acestea, moderația este adesea un obiectiv mai realist sau cel puțin un prim pas pe drumul către abstinență.

În cele din urmă, alegerea este a ta, dar există circumstanțe în care abstinența este recomandată, inclusiv dacă:

Abstinența poate fi, de asemenea, recomandată dacă anterior ați eșuat cu moderație.

Dacă alegeți moderația, vi se va cere probabil să participați la alte ședințe de consiliere, astfel încât progresul dvs. să poată fi evaluat și, dacă este necesar, puteți oferi tratament și sfaturi suplimentare.

De asemenea, este posibil să faceți teste de sânge regulate , astfel încât sănătatea ficatului dvs. poate fi monitorizată cu atenție.

Detox și simptome de sevraj

Dacă sunteți dependent de alcool pentru a funcționa, vă recomandăm să solicitați sfaturi medicale pentru a vă gestiona retragerea.

Unora li se poate prescrie medicamente care să ajute la obținerea abstinenței. De asemenea, puteți alege să participați la grupuri de auto-ajutor, să primiți consiliere extinsă sau să utilizați o terapie de vorbire, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală (CBT).

Unde se efectuează detoxifierea

Cum și unde încercați detoxifierea va fi determinată de nivelul dvs. de dependență de alcool. În cazuri ușoare, ar trebui să vă puteți detoxifica acasă fără utilizarea de medicamente, deoarece simptomele de sevraj ar trebui să fie ușoare.

Dacă consumul de alcool este mare (mai mult de 20 de unități pe zi) sau aveți anterior simptome de sevraj, este posibil să vă detoxificați la domiciliu cu medicamente pentru a facilita simptomele de sevraj. În acest scop este folosit de obicei un tranchilizant numit clordiazepoxid.

Dacă dependența ta este severă, poate fi necesar să mergi la un spital sau la o clinică pentru a te dezintoxica. Acest lucru se datorează faptului că simptomele de sevraj vor fi, de asemenea, severe și ar putea avea nevoie de tratament de specialitate.

Simptome de sevraj

Simptomele de sevraj vor fi în cel mai rău caz pentru primele 48 de ore. Acestea ar trebui să înceapă să se îmbunătățească treptat pe măsură ce corpul tău începe să se adapteze la a fi fără alcool. Acest lucru durează de obicei între 3 și 7 zile de la ultima băutură.

Veți găsi, de asemenea, somnul dvs. este deranjat. S-ar putea să vă treziți de mai multe ori în timpul nopții sau să aveți probleme cu somnul. Acest lucru este de așteptat, iar modele de somn ar trebui să revină la normal într-o lună.

În timpul dezintoxicării, asigurați-vă că beți multe lichide (aproximativ 3 litri pe zi). Cu toate acestea, evitați să beți cantități mari de băuturi cofeinizate, inclusiv ceai și cafea, deoarece acestea vă pot agrava problemele de somn și pot provoca sentimente de anxietate . Apa, dovlecelul sau sucul de fructe sunt alegeri mai bune.

Încercați să mâncați mese obișnuite, chiar dacă nu vă simțiți foame. Pofta de mâncare va reveni treptat.

Nu trebuie să conduceți vehiculul dacă luați medicamente pentru a vă ajuta să vă ușurați simptomele de retragere. De asemenea, ar trebui să primiți sfaturi despre exploatarea utilajelor grele la locul de muncă. Trebuie să spuneți DVLA dacă aveți o problemă cu alcoolul – nerespectarea acestui lucru poate duce la o amendă de până la 1.000 de lire sterline.

Este probabil ca medicamentele să te facă să te simți somnolent. Luați-vă doar medicamentele conform indicațiilor.

Detoxul poate fi un moment stresant. Modalitățile prin care poți încerca să scapi de stres includ citirea, ascultarea muzicii, mersul la plimbare și o baie. Citiți mai multe despre managementul stresului .

Dacă te detoxifici acasă, vei vedea în mod regulat o asistentă medicală sau un alt profesionist din domeniul sănătății. Acest lucru ar putea fi acasă, practica de Medic de familie sau un serviciu de specialitate. De asemenea, vi se vor oferi datele de contact relevante pentru alte servicii de asistență dacă aveți nevoie de asistență suplimentară.

Retragerea din alcool este un prim pas important pentru depășirea problemelor legate de alcool. Cu toate acestea, retragerea nu este un tratament eficient de la sine. Veți avea nevoie de tratament și asistență suplimentară pentru a vă ajuta pe termen lung.

Medicamente pentru dependența de alcool

O serie de medicamente sunt recomandate de Institutul Național de Excelență în Sănătate și Îngrijire (NICE) pentru a trata abuzul de alcool. Acestea includ:

 • acamprosat
 • disulfiram
 • naltrexona
 • nalmefenă

acamprosate

Acamprosate (marca Campral) este utilizat pentru a preveni recidiva la persoanele care au obținut cu succes abstinența de la alcool. Este de obicei utilizat în combinație cu consiliere pentru a reduce pofta de alcool.

Acamprosatul funcționează prin afectarea nivelurilor unei substanțe chimice din creier numită acid gamma-amino-butiric (GABA). Se consideră că GABA este parțial responsabil pentru inducerea dorinței de alcool.

Dacă vi se prescrie acamprosat, cursul începe de obicei imediat ce începeți retragerea din alcool și poate dura până la 6 luni.

disulfiram

Disulfiramul (numele de marcă Antabuse) poate fi utilizat dacă încercați să obțineți abstinența, dar vă preocupă că puteți recidiva sau dacă ați avut recidive anterioare.

Disulfiramul acționează prin a te descuraja să bei, provocând reacții fizice neplăcute dacă bei alcool. Acestea pot include:

 • greaţă
 • dureri în piept
 • vărsături
 • ameţeală

În plus față de băuturile alcoolice, este important să se evite toate sursele de alcool, deoarece acestea pot induce și o reacție neplăcută. Produsele care pot conține alcool includ:

 • after-shave
 • apă de gură
 • unele tipuri de oțet
 • parfum

De asemenea, ar trebui să încercați să evitați substanțele care degajă fumuri alcoolice, cum ar fi diluanții de vopsea și solvenții.

Veți continua să prezentați reacții neplăcute dacă intrați în contact cu alcoolul timp de o săptămână după ce terminați să luați disulfiram, de aceea este important să vă mențineți abstinența în acest timp.

Când luați disulfiram, echipa dvs. de asistență medicală va fi văzută aproximativ o dată la două săptămâni pentru primele 2 luni și apoi în fiecare lună pentru următoarele 4 luni.

Naltrexona

Naltrexona poate fi folosită pentru a preveni o recidivă sau pentru a limita cantitatea de alcool pe care o bea cineva.

Acționează prin blocarea receptorilor opioizi din organism, oprind efectele alcoolului. Este de obicei utilizat în combinație cu alte medicamente sau consiliere.

Dacă se recomandă naltrexona, trebuie să fiți conștienți de faptul că acesta oprește de asemenea calmante care conțin opioide, inclusiv morfină și codeină.

Dacă vă simțiți rău în timp ce luați naltrexona, încetați să îl luați imediat și solicitați sfatul medicului dumneavoastră de familie sau al echipei de îngrijire.

Un curs de naltrexona poate dura până la 6 luni, deși uneori poate fi mai lung.

Înainte de a vi se prescrie oricare dintre aceste medicamente, veți avea o evaluare medicală completă, inclusiv analize de sânge .

nalmefenă

Nalmefene (numele de marcă Selincro) poate fi utilizat pentru a preveni o recidivă sau pentru a limita cantitatea de alcool pe care o bea cineva.

Acționează prin blocarea receptorilor opioizi din creier, ceea ce reduce poftele de alcool.

Nalmefenul poate fi recomandat ca posibil tratament pentru dependența de alcool dacă ați avut o evaluare inițială și:

 • mai beți mai mult de 7,5 unități pe zi (pentru bărbați) sau mai mult de 5 unități pe zi (pentru femei)
 • nu aveți niciun simptom fizic de sevraj
 • nu trebuie să încetați să beți imediat sau să obțineți abstinența totală

Nalmefenul trebuie luat numai dacă primiți sprijin pentru a vă ajuta să reduceți consumul de alcool și să continuați tratamentul.

Terapia pentru dependența de alcool

Grupuri de ajutor

Multe persoane care au probleme de dependență de alcool consideră că este util să participe la grupuri de auto-ajutor, cum ar fi Alcoolicii Anonimi (AA) .

Una dintre principalele credințe din spatele AA este că dependența de alcool este o boală progresivă pe termen lung, iar abstinența totală este singura soluție.

Planul de tratament promovat de AA se bazează pe un program în 12 etape conceput pentru a vă ajuta să vă depășiți dependența .

Pașii includ admiterea că ești neputincios față de alcool și viața ta a devenit de nerecomandat, admiterea că ai acționat greșit și, acolo unde este posibil, să faci modificări cu persoanele pe care le-ai făcut rău.

Citiți mai multe despre cele 12 etape ale alcoolicilor anonimi și a sprijinirii alcoolului .

Terapia de facilitare în 12 etape

Terapia de facilitare în 12 etape se bazează pe programul conceput de AA. Diferența este că lucrați pe etape de la unu la unu cu un consilier, mai degrabă decât într-un grup.

Terapia poate fi opțiunea preferată de tratament dacă vă simțiți neplăcut sau nu doriți să discutați problemele într-un cadru de grup.

Terapia cognitivă comportamentală (CBT)

Terapia cognitivă comportamentală (CBT) este o terapie de vorbire care folosește o abordare de rezolvare a problemelor în dependența de alcool.

Abordarea implică identificarea gândurilor și credințelor nerealiste și nerealiste care pot contribui la dependența de alcool, cum ar fi:

 • „Nu ma pot relaxa fara alcool.”
 • „Prietenii mei m-ar găsi plictisitor dacă aș fi sobru”.
 • „Doar să bei o singură pică nu poate face rău.”

Odată identificate aceste gânduri și credințe, veți fi încurajați să vă bazați comportamentul pe gânduri mai realiste și de ajutor, cum ar fi:

 • „Mulți oameni se pot distra bine fără alcool, iar eu pot fi unul dintre ei.”
 • „Prietenii mei îmi plac pentru personalitatea mea, nu pentru băutul meu”.
 • „Știu că nu pot înceta să beau odată ce încep.”

De asemenea, CBT vă ajută să identificați declanșatorii care vă pot determina să beți, cum ar fi:

 • stres
 • anxietate socială
 • fiind în medii „cu risc ridicat”, cum ar fi pub-uri, cluburi și restaurante

Terapeutul dumneavoastră CBT vă va învăța cum să evitați anumite declanșatoare și să faceți față celor care sunt inevitabile.

Terapia familială

Dependența de alcool nu are doar un impact asupra unei persoane, ci poate afecta și o întreagă familie. Terapia familială oferă membrilor familiei posibilitatea de a:

 • aflați despre natura dependenței de alcool
 • sprijiniți membrul familiei care încearcă să se abțină de la alcool

Suportul este de asemenea disponibil pentru membrii familiei la propriu. Trăirea cu cineva care utilizează greșit alcoolul poate fi stresant, așa că primirea de sprijin poate fi de multe ori de mare ajutor.

Există o serie de servicii de alcool specializate care oferă ajutor și sprijin rudelor și prietenilor persoanelor cu dependență de alcool.

De exemplu, Al-Anon este o organizație afiliată cu AA, care oferă ajutor și sprijin rudelor și prietenilor. Numărul său de asistență confidențial este 020 7403 0888 (10:00 – 22:00, 365 de zile pe an).

Citiți mai multe despre diferitele tipuri de terapii vorbitoare .

Jurnal de băut

Dacă intenționați să vă moderați băutura, vi se poate cere să păstrați un „jurnal de băut”.

Zilnic, notați:

Acest lucru vă va oferi o idee bună despre cât de mult alcool beți, situațiile în care bei și cum ai putea începe să reduci.