Atac ischemic tranzitor (TIA) – Simptome

Simptomele unui atac ischemic tranzitoriu (TIA) sunt aceleași cu cele ale unui accident vascular cerebral , dar durează doar câteva minute sau ore.

Recunoașterea semnelor unui TIA

Ca un accident vascular cerebral, semnele și simptomele unei TIA încep de obicei brusc.

Este important să recunoașteți simptomele rapid și să apelați imediat la o ambulanță.

Principalele simptome pot fi amintite cu cuvântul FAST:

  • Față – este posibil ca fața să fi căzut pe o parte, este posibil ca persoana să nu poată să zâmbească sau este posibil ca gura sau ochiul să se fi înecat.
  • Brațele – persoana cu suspiciune de accident vascular cerebral poate să nu poată ridica ambele brațe și să le țină acolo, din cauza slăbiciunii sau amorțelilor într-un braț.
  • Discurs – discursul lor poate fi înjurit sau mătăhărit sau este posibil ca persoana să nu poată vorbi deloc, în ciuda faptului că pare să fie trează; s-ar putea să aibă probleme și să înțeleagă ce le spui.
  • Ora – este timpul să apelați 112 imediat dacă observați oricare dintre aceste semne sau simptome.

Este important ca toată lumea să fie conștientă de aceste semne și simptome.

Dacă trăiești cu sau ai grijă de cineva dintr-un grup cu risc ridicat, cum ar fi o persoană în vârstă sau o persoană cu diabet sau hipertensiune arterială , conștientizarea simptomelor este și mai importantă.

Alte simptome posibile

Simptomele din testul FAST identifică cele mai multe accidente vasculare cerebrale și TIA, dar ocazional pot provoca diferite simptome care apar de obicei brusc (de obicei peste câteva secunde).

Alte semne și simptome pot include:

Cu toate acestea, pot exista și alte cauze ale acestor simptome.

Când să solicitați sfaturi medicale

Telefonează 112 imediat și solicită o ambulanță dacă altcineva sau altcineva prezintă simptome de TIA sau accident vascular cerebral.

Dacă este suspectat un TIA, vi se va oferi aspirină să luați imediat. Acest lucru ajută la prevenirea unui AVC.

Chiar dacă simptomele dispar în timp ce aștepți să sosească ambulanța, ar trebui să se facă încă o evaluare într-un spital.

Trebuie să fiți chemat pentru a vedea un specialist în termen de 24 de ore de la începutul simptomelor.

Un TIA este un avertisment că riscați să aveți un atac cerebral complet în viitorul apropiat. O evaluare poate ajuta medicii să determine cea mai bună modalitate de a reduce șansele să se întâmple acest lucru.

Dacă credeți că ați avut TIA anterior, dar simptomele au trecut de atunci și nu ați solicitat sfaturi medicale la momentul respectiv, faceți o programare urgentă cu un medic. Dacă vă convine, vă pot consulta o evaluare la spital.