Atac ischemic tranzitor (TIA) – Diagnostic

Este important să fiți evaluați de un profesionist din domeniul sănătății cât mai curând posibil dacă credeți că ați avut un atac ischemic tranzitoriu (TIA).

După o evaluare inițială, veți fi trimis la un specialist pentru teste suplimentare pentru a ajuta la determinarea cauzei acțiunii de acțiune. Trebuie să fiți chemat pentru a vedea un specialist în termen de 24 de ore de la începutul simptomelor.

Evaluare initiala

TIA-urile sunt de foarte multe ori foarte repede, așa că este posibil să nu aveți niciun simptom până când vedeți un medic.

Dacă suspectează că ai avut un TIA, vi se va da aspirină să ia imediat pentru a preveni un accident vascular cerebral. De asemenea, veți fi trimis la un specialist pentru teste suplimentare.

Evaluare de specialitate

De obicei, veți fi văzut de un neurolog (un medic specializat în afecțiuni care afectează creierul și coloana vertebrală) sau de un consultant specializat în accidente vasculare cerebrale. Aceasta poate fi într-un AVC de specialitate sau în clinica TIA, sau într-o unitate de accident vascular cerebral acut.

Veți fi întrebat despre simptomele pe care le-ați experimentat în timpul TIA și cât au durat acestea. Acest lucru vă va ajuta să excludeți alte afecțiuni care v-ar fi putut provoca simptomele.

Chiar dacă nu mai aveți simptome, este posibil să mai aveți nevoie de un examen neurologic. Aceasta implică sarcini simple concepute pentru a vă verifica puterea, senzația și abilitățile de coordonare.

teste

Se pot face mai multe teste pentru a confirma un TIA și a căuta problemele care ar fi putut-o provoca. Unele dintre aceste teste includ:

Testele de tensiune arterială

Tensiunea arterială va fi verificată, deoarece hipertensiunea arterială (hipertensiunea arterială) poate duce la apariție a TIAs.

Analize de sange

Este posibil să aveți nevoie de analize de sânge pentru a verifica dacă aveți colesterol ridicat sau diabet .

Electrocardiogramă (ECG)

O electrocardiogramă (ECG) măsoară activitatea electrică a inimii dvs. folosind un număr de electrozi (mici plasturi lipicioase) atașate pe piele.

Un ECG poate detecta ritmuri cardiace anormale, care pot fi un semn al unor afecțiuni cum ar fi fibrilația atrială (unde inima ta bate neregulat) , ceea ce îți poate crește riscul de apariție a TIAs.

Ecografia carotidă

O scanare cu ecografie carotidă poate arăta dacă există o îngustare sau blocaje în arterele gâtului care duc la creierul tău.

O sondă mică (traductor) trimite unde sonore de înaltă frecvență în corpul tău. Când aceste valuri sonore răsar înapoi, pot fi folosite pentru a crea o imagine a interiorului corpului.

Scanări ale creierului

Scanările cerebrale nu sunt întotdeauna necesare dacă aveți un TIA. În mod normal, sunt făcute doar dacă nu este clar care parte a creierului tău a fost afectată.

O scanare RMN este cel mai des utilizată. Acest tip de scanare folosește un câmp magnetic puternic și unde radio pentru a crea o imagine a creierului tău.