Atac ischemic tranzitoriu (TIA) – Cauze

Atacurile ischemice tranzitorii (TIA) se întâmplă atunci când unul dintre vasele de sânge care vă furnizează creierului sânge bogat în oxigen devine blocat.

Această întrerupere a fluxului de sânge către creier înseamnă că nu poate îndeplini în mod corespunzător unele dintre funcțiile sale normale, ceea ce duce la simptome precum slăbiciunea vorbirii și slăbiciunea.

În TIAs, blocajul se rezolvă rapid, iar aportul de sânge al creierului dvs. revine la normal înainte de a se produce pagube semnificative. Într-un accident vascular cerebral complet, fluxul de sânge către creierul dvs. este perturbat mult mai mult, ceea ce duce la deteriorarea mai gravă a creierului și la probleme pe termen lung.

Blocarea vaselor de sânge responsabile de cele mai multe TIA-uri este de obicei cauzată de un cheag de sânge care se formează în altă parte a corpului dvs. și a călătorit către vasele de sânge care furnizează creierul. Poate fi cauzată și de bucăți de material gras sau de bule de aer.

În cazuri foarte rare, TIA poate fi cauzată de o cantitate mică de sângerare în creier cunoscută sub numele de hemoragie.

Cheaguri de sânge

Cheagurile de sânge care provoacă TIAs se pot forma în zonele în care arterele au fost îngustate sau blocate de-a lungul timpului prin acumularea de depozite grase cunoscute sub numele de plăci. Aceste plăci sunt formate în timpul unui proces numit ateroscleroză .

Pe măsură ce îmbătrânești, arterele tale pot deveni mai înguste, dar anumite lucruri pot grăbi periculos acest proces. Acestea includ:

Un tip de bătăi cardiace neregulate numite fibrilație atrială poate provoca, de asemenea, un TIA. Poate duce la formarea cheagurilor de sânge care scapă din inimă și se depun în vasele de sânge care alimentează creierul.

Cine are cel mai mare risc?

Anumite lucruri îți pot crește șansele de a avea un TIA. Unii dintre acești factori sunt schimbabili – cum ar fi stilul dvs. de viață.

Unii dintre principalii factori de risc pentru TIA sunt:

Abordarea lucrurilor pe care le puteți schimba vă va ajuta să vă reduceți riscul de a avea un TIA, sau va reduce șansele sau va avea un atac complet în viitor.