Atac ischemic tranzitoriu (TIA) – Prevenire

Cel mai bun mod de a ajuta la prevenirea unui TIA este să mănânci o dietă sănătoasă, să faci exerciții fizice în mod regulat și să nu fumezi sau să bei prea mult alcool.

Aceste modificări ale stilului de viață vă pot reduce riscul de probleme, cum ar fi ateroscleroza (unde arterele sunt înfundate de substanțe grase), tensiunea arterială ridicată și nivelul ridicat de colesterol , toate acestea pot duce la TIAs.

Dacă aveți deja un TIA, efectuarea acestor modificări poate ajuta la reducerea riscului de a avea un accident vascular cerebral complet sau un alt TIA în viitor.

Dietă

O dietă nesănătoasă vă poate crește șansa de a avea TIA sau accident vascular cerebral, deoarece vă poate crește tensiunea arterială și nivelul de colesterol.

De obicei, este recomandată o dietă cu conținut scăzut de grăsimi, cu conținut ridicat de grăsimi, incluzând multe fructe și legume proaspete (5 porții pe zi), precum și întregi.

Este important să te asiguri că ai o dietă echilibrată. Nu mâncați prea mult din niciun singur aliment, în special alimente procesate și alimente bogate în sare.

Ar trebui să limitezi cantitatea de sare pe care o consumi la cel mult 6g pe zi, deoarece prea multă sare îți va crește tensiunea arterială – 6g sare este aproximativ 1 linguriță.

Aflați mai multe despre alimentația sănătoasă și pierderea în greutate .

Exercițiu

Combinarea unei diete sănătoase cu exerciții fizice regulate este cea mai bună modalitate de a menține o greutate sănătoasă.

Exercițiile fizice regulate pot ajuta, de asemenea, la scăderea nivelului de colesterol și la menținerea tensiunii arteriale într-un interval sigur.

Pentru majoritatea oamenilor, se recomandă cel puțin 150 de minute (2 ore și 30 de minute) de activitate aerobă de intensitate moderată, precum ciclismul sau mersul rapid, în fiecare săptămână, plus exerciții de forță în 2 sau mai multe zile în fiecare săptămână.

Aflați mai multe despre fitness .

Renunțe la fumat

Fumatul îți crește semnificativ riscul de a avea TIA sau accident vascular cerebral. Acest lucru se datorează faptului că vă îngustează arterele și vă face sângele mai probabil să se coaguleze.

Dacă încetați fumatul, vă puteți reduce riscul de a avea TIA sau accident vascular cerebral.

Fumatul nu vă va îmbunătăți, de asemenea, sănătatea generală și vă va reduce riscul de a dezvolta alte afecțiuni grave, precum cancerul pulmonar și bolile de inimă .

Linia de asistență pentru fumat vă poate oferi sfaturi și asistență pentru a vă ajuta să renunțați la fumat. Sunați la 0300 123 1044 sau vizitați Smokefree .

Aflați mai multe despre încetarea fumatului .

Reduceți alcoolul

Consumul excesiv de alcool poate duce la creșterea în greutate, hipertensiune arterială și o bătăi neregulate ale inimii (fibrilație atrială), toate acestea pot crește riscul de a avea TIA sau accident vascular cerebral.

Pentru a menține riscurile de sănătate de la alcool la un nivel scăzut, dacă beți cele mai multe săptămâni:

  • bărbaților și femeilor li se recomandă să nu bea mai mult de 14 unități pe săptămână în mod regulat
  • răspândiți-vă băutura peste 3 sau mai multe zile dacă beți în mod regulat până la 14 unități pe săptămână
  • dacă doriți să reduceți, aveți mai multe zile fără băutură în fiecare săptămână

14 unități este echivalent cu 6 picturi de bere cu tărie medie sau 10 pahare mici de vin cu rezistență scăzută.

Aflați mai multe despre gestionarea alcoolului .

Gestionarea condițiilor de bază

Dacă ați fost diagnosticat cu o afecțiune despre care se știe că vă crește riscul de TIAs și accidente vasculare cerebrale – cum ar fi colesterolul ridicat, tensiunea arterială ridicată, fibrilația atrială sau diabetul – este important să controlați starea.

Aceste modificări ale stilului de viață pot ajuta la controlul acestor afecțiuni într-o mare măsură, dar poate fi necesar să luați medicamente obișnuite.

Aflați mai multe despre: