Embolie

O embolie este o arteră blocată cauzată de un corp străin, cum ar fi un cheag de sânge sau o bulă de aer.

Țesuturile și organele corpului au nevoie de oxigen, care este transportat în jurul corpului în fluxul sanguin.

Dacă alimentarea cu sânge a unui organ major – cum ar fi creierul, inima sau plămânii – este blocată, organul își va pierde o parte sau toată funcția.

Două dintre cele mai grave afecțiuni cauzate de o embolie sunt:

  • accident vascular cerebral – locul în care alimentarea cu sânge a creierului este întreruptă
  • embolie pulmonară – în cazul în care un corp străin blochează artera care transportă sânge din inimă până la plămâni (artera pulmonară)

Simptomele unei embolii

Simptomele unei embolii depind de tipul particular de embolie implicat.

Principalele simptome ale unui accident vascular cerebral sunt căderea feței, slăbiciunea sau amorțirea într-un braț și vorbirea înclinată sau incapacitatea de a vorbi deloc.

Dial 112 imediat pentru a solicita o ambulanță , dacă bănuiți că tu sau altcineva este de a avea un accident vascular cerebral.

Dacă aveți o embolie pulmonară, veți avea o durere toracică ascuțită sau înjunghiată care începe brusc sau se produce treptat. Simptomele obișnuite sunt, de asemenea, lipsa respirației, o tuse și senzația de leșin sau amețeli sau de a trece.

Tromboza venoasă profundă (DVT) (vezi mai jos) uneori nu provoacă niciun simptom. Cu toate acestea, simptomele pot include:

  • durere, umflare și tandrețe la unul dintre picioare (de obicei vițelul)
  • o durere grea în zona afectată
  • pielea caldă în zona cheagului
  • pielea roșie, în special în partea din spate a piciorului sub genunchi

Obțineți asistență medicală imediată dacă aveți dureri, umflături și tandrețe la nivelul piciorului și dezvoltați respirație și dureri în piept.

Este posibil să aveți un DVT dezvoltat într-o embolie pulmonară.

Scufundatorii ar trebui să fie întotdeauna monitorizați cu atenție de către colegii și supraveghetorii lor, astfel încât orice embolie aeriană sau gazoasă să poată fi identificată și tratată imediat. Citiți despre semnele de avertizare ale unei embolii aeriene .

cauze

Un corp străin este orice obiect sau substanță care nu ar trebui să fie în sângele tău. Corpurile străine care provoacă embolii sunt cunoscute sub numele de emboli – un singur emboli se numește embolie.

Cateva cauze comune ale unei embolii sunt prezentate mai jos.

Cheaguri de sânge

Sângele conține agenți naturali de coagulare care vă ajută să vă prevină sângerarea excesivă atunci când vă tăiați.

Anumite afecțiuni de sănătate – cum ar fi obezitatea , bolile de inimă , cancerul și sarcina – pot provoca formarea de cheaguri de sânge în vene, chiar dacă nu există sângerare.

Un cheag poate călători în fluxul sanguin înainte să se blocheze și să înceapă să blocheze fluxul de sânge către un organ sau o membră.

Tromboza venei profunde (DVT) , un cheag de sânge în venele profunde ale piciorului, este una dintre principalele cauze ale embolismelor pulmonare.

Gras

O fractură la un os lung, cum ar fi un os al coapsei, poate duce la eliberarea particulelor de grăsime din os în fluxul sanguin. Particulele de grăsime se pot dezvolta uneori în urma arsurilor severe sau ca o complicație a chirurgiei osoase.

Aer

Embolismele pot apărea și în cazul în care bule de aer sau alte gaze intră în fluxul sanguin.

Emboliile aeriene sunt o preocupare deosebită pentru scafandrii. Dacă un scafandru înoată prea repede la suprafață, schimbarea presiunii poate determina bule de azot să se formeze în fluxul sanguin și să rămână prinse într-un vas de sânge. Acest blocaj poate provoca o boală de decompresie, care este adesea denumită „coturi”.

Colesterol

La persoanele cu ateroscleroză severă (artere îngustate cauzate de acumularea de colesterol ), bucăți mici de colesterol se pot rupe uneori de partea unui vas de sânge, rezultând o embolie.

Lichid amniotic

În cazuri rare, lichidul amniotic – care înconjoară și protejează un bebeluș în interiorul uterului – se poate scurge în vasele de sânge ale mamei în timpul travaliului, provocând un blocaj. Acest lucru poate duce la probleme de respirație, scăderea tensiunii arteriale și pierderea cunoștinței.

Factori de risc

Riscul dumneavoastră de a vă îmbolnăvi crește dacă:

Tratarea embolismelor

Modul în care este tratată o embolie va depinde de:

  • ce a provocat blocajul
  • dimensiunea blocajului
  • unde blocajul este în corp

O procedură chirurgicală numită embolectomie este uneori efectuată pentru a îndepărta o obstrucție. În timpul operației, chirurgul face o tăietură în artera afectată, astfel încât corpul străin care cauzează blocajul să poată fi aspirat într-un proces cunoscut sub numele de aspirație.

Medicamentul poate fi utilizat pentru a dizolva embolii (tromboliză) cauzate de cheaguri de sânge. Medicamentele anticoagulante , cum ar fi warfarina , heparina și aspirina cu doze mici , pot ajuta să facă sângele mai lipicios și să oprească formarea de cheaguri în continuare.

Embolismele cauzate de bule de aer sunt de obicei tratate într-o cameră hiperbarică. Presiunea de aer din interiorul camerei este mai mare decât presiunea normală a aerului din exterior, ceea ce contribuie la reducerea dimensiunii bulelor de aer din corpul scafandrului.

Prevenirea embolismelor

Nu este întotdeauna posibil să preveniți embolismele, dar există lucruri pe care le puteți face pentru a vă reduce semnificativ riscul. De exemplu, puteți: