Tulburare afectivă sezonieră (SAD)

Tulburarea afectivă sezonieră (SAD) este un tip de depresie care vine și merge într-un model sezonier.

SAD este uneori cunoscut sub numele de „ depresie de iarnă”, deoarece simptomele sunt de obicei mai aparente și mai severe în timpul iernii.

Câteva persoane cu SAD pot avea simptome vara și se simt mai bine în timpul iernii.

Simptomele SAD

Simptomele de SAD pot include:

Pentru unele persoane, aceste simptome pot fi severe și au un impact semnificativ asupra activităților lor de zi cu zi.

Citiți mai multe despre simptomele SAD .

Când să vă vedeți medicul

Ar trebui să luați în considerare să vă vedeți medicul de familie dacă credeți că puteți avea SAD și vă luptați să faceți față.

Medicul dumneavoastră poate efectua o evaluare pentru a vă verifica starea de sănătate mintală. Este posibil să vă întrebe despre starea de spirit, stilul de viață, obiceiurile alimentare și modelele de somn, plus orice schimbări de sezon în gândurile și comportamentul dvs.

Citiți mai multe despre diagnosticarea SAD .

Ce provoacă SAD?

Cauza exactă a SAD nu este pe deplin înțeleasă, dar este adesea legată de expunerea redusă la soare în timpul zilelor de toamnă și de iarnă mai scurte.

Teoria principală este că lipsa luminii solare ar putea opri o parte a creierului numită hipotalamus să funcționeze corect, ceea ce poate afecta:

  • producția de melatonină – melatonina este un hormon care te face să te simți somnolent; la persoanele cu SAD, organismul îl poate produce la niveluri mai mari decât cele normale
  • producția de serotonină – serotonina este un hormon care îți afectează starea de spirit, pofta de mâncare și somnul; lipsa luminii solare poate duce la scăderea nivelului de serotonină, care este legată de sentimentele de depresie
  • ceasul intern al corpului (ritmul circadian) – corpul tău folosește lumina soarelui pentru a face timp diverse funcții importante, cum ar fi când te trezești, astfel încât nivelurile de lumină mai scăzute din timpul iernii îți pot perturba ceasul corpului și pot duce la simptome de SAD

Este, de asemenea, posibil ca unele persoane să fie mai vulnerabile la SAD ca urmare a genelor lor, deoarece unele cazuri par a rula în familii.

Tratamente pentru SAD

O serie de tratamente sunt disponibile pentru SAD. Medicul dumneavoastră vă va recomanda cel mai potrivit program de tratament.

Principalele tratamente sunt:

Citiți mai multe despre cum este tratată tulburarea afectivă sezonieră .