Sindromul de moarte subită a sugarului (SIDS)

Sindromul de moarte subită a sugarului (SIDS) – uneori cunoscut sub numele de „moarte de pătuț” – este moartea subită, neașteptată și inexplicabilă a unui copil aparent sănătos.

În Marea Britanie, peste 200 de bebeluși mor brusc și neașteptat în fiecare an. Această statistică poate părea alarmantă, dar SIDS este rară, iar riscul ca copilul tău să moară din cauza acesteia este scăzut.

Majoritatea deceselor se întâmplă în primele 6 luni ale vieții unui bebeluș. Bebelușii născuți prematur sau cu o greutate mică la naștere prezintă un risc mai mare. De asemenea, SIDS tinde să fie ceva mai frecvent la băieții.

SIDS apare de obicei atunci când un copil doarme, deși se poate întâmpla ocazional în timp ce sunt treji.

Părinții pot reduce riscul de SIDS prin faptul că nu fumează în timp ce este însărcinată sau după ce se naște copilul și punând întotdeauna copilul pe spate când dorm (vezi mai jos).

Află cum să te oprești de fumat .

Ce provoacă SIDS?

Nu se cunoaște cauza exactă a SIDS, dar se consideră că este o combinație de factori.

Experții consideră că SIDS apare într-un anumit stadiu al dezvoltării unui bebeluș și că afectează bebelușii vulnerabili la anumite stresuri de mediu.

Această vulnerabilitate poate fi cauzată de nașterea prematură sau de o greutate mică la naștere sau din alte motive care nu au fost încă identificate.

Stresurile de mediu ar putea include fumul de tutun, încurcarea în așternut, o boală minoră sau o obstrucție a respirației. Există, de asemenea, o asociere între dormit (dormit cu copilul pe un pat, o canapea sau un scaun) și SIDS.

Se crede că bebelușii care mor de SIDS au probleme în modul în care răspund la aceste stresuri și în modul în care își reglează ritmul cardiac, respirația și temperatura.

Deși cauza SIDS nu este pe deplin înțeleasă, există o serie de lucruri pe care le puteți face pentru a reduce riscul.

Ce pot face pentru a ajuta la prevenirea SIDS?

Mai jos este o listă de lucruri pe care le puteți face pentru a ajuta la prevenirea SIDS.

Do:

Nu face:

  • fumează în timpul sarcinii sau lasă pe oricine să fumeze în aceeași cameră cu copilul tău – atât înainte cât și după naștere
  • dormi pe pat, canapea sau fotoliu cu copilul tău
  • împărtășește-ți un pat cu copilul dacă tu sau partenerul tău fumează sau iei droguri sau dacă ai consumat alcool
  • lăsați copilul să se încălzească prea tare sau prea rece – temperatura camerei de 16C până la 20C, cu lenjerie de pat ușoară sau un sac de dormit ușor pentru bebeluși, va oferi un mediu de dormit confortabil pentru copilul dvs.

Citiți mai multe despre reducerea riscului de SIDS .

Caută sfaturi medicale dacă copilul tău nu este bine

Bebelușii au adesea boli minore de care nu trebuie să vă faceți griji. Dă-i bebelușului tău o mulțime de lichide pentru a bea și nu le lăsa să se încălzească prea tare.

Dacă sunteți îngrijorat pentru copilul dvs. în orice moment, consultați medicul de familie sau sunați la 111 pentru sfaturi.

Apelează la 112 pentru o ambulanță dacă copilul tău:

  • nu mai respiră sau devine albastru
  • se luptă pentru respirație
  • este inconștient sau pare că nu știe ce se întâmplă
  • nu se va trezi
  • are o formă potrivită pentru prima dată, chiar dacă par să se recupereze

Citiți mai multe despre semnele de depistare a bolilor grave la copii .

Servicii suport

Dacă un bebeluș moare brusc și neașteptat, va trebui să fie făcută o anchetă pentru cum și de ce au murit. De obicei va fi necesară o examinare post mortem , ceea ce poate fi foarte supărător pentru familie.

Polițiștii și cadrele medicale lucrează îndeaproape pentru a investiga decesele neașteptate ale copiilor și pentru a se asigura că familia este sprijinită. Acestea ar trebui să vă poată pune în legătură cu surse locale de ajutor și sprijin.

Mulți oameni găsesc că vorbește cu alții care au avut experiențe similare îi ajută să facă față cu moartea lor.

Trustul Lullaby oferă sfaturi și sprijin pentru familiile îndrăznețe. Consilierii pregătiți special sunt disponibili pe linia de asistență a acestuia – numărul este 0808 802 6868 și este deschis de luni până vineri (10:00 – 17:00), iar în weekend și sărbătorile publice (18:00 – 22:00).

Puteți, de asemenea, să trimiteți un e-mail la support@lullabytrust.org.uk sau să accesați site-ul web Lullaby Trust pentru informații suplimentare și asistență.

Citiți mai multe despre deșeuri .