Co-codaprin: analgezic care conține aspirină și codeină

1. Despre co-codaprină

Co-codaprina este un amestec de 2 analgezice diferite: aspirină și codeină .

Este folosit pentru a trata durerile și durerile, inclusiv dureri de cap , dureri musculare, migrenă și dureri de dinți . Poate fi, de asemenea, utilizat pentru a trata simptomele răcelii și gripei .

De obicei, este luat atunci când calmantele de zi cu zi, cum ar fi paracetamolul , ibuprofenul și aspirina nu au funcționat.

Acest medicament vine sub formă de comprimate și de comprimate solubile (dispersabile) pe care le dizolvați în apă și băutură.

Este disponibil pe bază de rețetă sau pentru a cumpăra de la o farmacie.

2. Fapte cheie

 • Co-codaprina este un alt nume pentru aspirină și codeină. De asemenea, este cunoscut de numele Codis.
 • Cel mai bine este să luați co-codaprin cu sau imediat după mâncare. În acest fel, veți avea mai puțin șanse de a obține o indigestie ușoară sau dureri de stomac.
 • Nu acordați niciodată coprodaprin copiilor sub 16 ani, cu excepția cazului în care medicul lor o prescrie. Acest lucru se datorează faptului că conține aspirină, care poate provoca reacții adverse grave la copii.
 • Cele mai frecvente reacții adverse ale co-codaprinului sunt indigestia ușoară, senzația de rău (greață), constipația și senzația de somn.
 • Este posibil să deveniți dependenți de codeină în co-codaprin, dar acest lucru este rar dacă îl luați pentru a calma durerea și medicul vă revizuiește tratamentul în mod regulat.

3. Cine poate și nu poate lua co-codaprin

Majoritatea persoanelor în vârstă de 16 ani și peste pot lua în siguranță co-codaprin. Co-codaprina nu este potrivită pentru unii oameni.

Nu dați codaprin unui copil mai mic de 16 ani, cu excepția cazului în care medicul lor o prescrie.

Există o posibilă legătură între aspirină în coprodaprin și sindromul Reye la copii. Sindromul Reye este o boală foarte rară care poate provoca leziuni grave ale ficatului și creierului.

Nu dați codaprin nimănui în vârstă de 18 ani sau sub care și-a luat amigdalele sau adenoizii pentru a trata apneea obstructivă de somn .

Important

Nu acordați niciodată coprodaprin copiilor mai mici de 16 ani, cu excepția cazului în care medicul lor o prescrie.

Pentru a vă asigura că co-codaprina este sigură pentru dumneavoastră, spuneți medicului sau farmacistului dacă aveți:

Dacă sunteți gravidă, încercați să rămâneți însărcinată sau doriți să alăptați, verificați cu medicul dumneavoastră că este sigur să luați codaprină.

4. Cum și când să o ia

Co-codaprina vine sub formă de tablete și comprimate solubile (pentru a se amesteca cu apă). Ar trebui să le luați cu sau imediat după mâncare.

Pentru tablete: înghițiți-le întregi cu o băutură de apă.

Pentru tablete solubile: dizolvați-le într-un pahar cu apă și beți imediat.

Diferite puncte forte ale co-codaprinei

Co-codaprinul are 2 puncte diferite. Conțin fie 400 mg sau 500 mg aspirină. Toate punctele forte conțin 8 mg de codeină.

Puterea co-codaprinului apare ca 2 numere pe pachet. De exemplu, puterea poate fi scrisă ca 8/500. Aceasta înseamnă că conține 8 mg de codeină și 500 mg de aspirină.

Ambele puncte sunt disponibile fără rețetă, dar numai de la o farmacie.

Cât să iei

Doza normală la adulți (cu vârsta peste 18 ani) este de 1 sau 2 comprimate de co-codaprin (de orice tărie) de până la 4 ori în 24 de ore.

Lăsați întotdeauna cel puțin 4 ore între doze.

Doza maximă este de 8 comprimate de co-codaprină în 24 de ore. Doza pentru adolescenții cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani este aceeași, dar nu ar trebui să aibă co-codaprin dacă și-au scos amigdalele sau adenoizii pentru a trata apneea obstructivă de somn .

Important

Nu luați mai mult de 8 comprimate de co-codaprin în 24 de ore.

Cât timp să-l ia

Dacă ați cumpărat co-codaprin de la o farmacie, nu îl utilizați mai mult de 3 zile.

Dacă mai aveți durere, discutați cu farmacistul sau medicul.

Dacă medicul dumneavoastră v-a prescris co-codaprin, urmați-i sfaturile.

Dar dacă iau prea mult?

Dacă accidental luați 1 sau 2 comprimate suplimentare de co-codaprin cu o singură ocazie, este puțin probabil să fie dăunătoare.

Dacă se întâmplă acest lucru, așteptați cel puțin 24 de ore înainte să mai luați. A lua mai mult decât acest lucru poate fi periculos.

Dacă ați luat prea mult co-codaprin din greșeală, este posibil să vă simțiți foarte somnolent, bolnav sau amețit. S-ar putea să vă fie dificil să respirați.

În cazuri grave, puteți deveni inconștient și puteți avea nevoie de tratament de urgență în spital.

Dacă ați luat prea mult și vă simțiți somnolent, bolnav sau amețit, adresați-vă medicului pentru sfaturi.

Acțiune imediată necesară: Sunați la 999 sau mergeți imediat la A&E dacă luați prea mult co-codaprin și aveți dificultăți de respirație

5. Luarea copodaprinului cu alte analgezice

Este sigur să luați co-codaprin cu paracetamol .

Nu luați codaprin cu alte medicamente care conțin aspirină sau codeină .

De asemenea, nu-l luați cu ibuprofen sau naproxen .

Aspirina, ibuprofenul și naproxenul aparțin tuturor aceluiași grup de medicamente numite antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).

Dacă le iei împreună, poate crește șansa de a avea reacții adverse precum dureri de stomac sau sângerare.

Atenție la aceste calmante în medicamentele pe care le puteți cumpăra din farmacii. De exemplu, Nurofen sau Nurofen Plus, sau remedii pentru tuse și răceală, precum Nurofen Cold & Flu sau Beechams Powders.

Important

Înainte de a lua orice alte medicamente, verificați eticheta pentru a vedea dacă conțin codeină, aspirină, ibuprofen sau alte AINS .

6. Efecte secundare

Ca toate medicamentele, co-codaprin poate provoca reacții adverse, cu toate că nu toată lumea le apar. Multe persoane nu au efecte secundare sau doar cele minore.

Reacții adverse frecvente

Aceste reacții adverse se produc la mai mult de 1 din 100 de persoane. Spuneți medicului dumneavoastră dacă aceste reacții adverse vă deranjează sau nu dispăreați:

 • indigestie ușoară
 • senzație sau rău (greață sau vărsături)
 • constipație
 • simtandu-se somnoroasa
 • sângerarea mai ușor decât în mod normal – deoarece aspirina îți subțiază sângele, uneori te poate face să sângerezi mai ușor (de exemplu, s-ar putea să te apuci de sânge , să te învârti mai ușor și, dacă te tai, sângerarea poate dura mai mult decât normal)
 • amețeli și vertij (o senzație de învârtire)
 • dureri de cap

Reacții adverse grave

Reacțiile adverse grave sunt rare și apar la mai puțin de 1 din 100 de persoane.

Apelați imediat un medic dacă aveți:

 • o modificare a ritmului cardiac normal (mai lent sau mai rapid) și vă simțiți amețit sau foarte obosit – acestea pot fi semne ale unei probleme cardiace
 • convulsii
 • dificultăți de respirație sau respirație scurtă, superficială
 • rigiditatea muschilor
 • senzația de leșin când te ridici sau stai repede – acesta poate fi un semn al tensiunii arteriale scăzute
 • tușind sânge sau sânge în pipă, poo sau vărsături
 • îngălbenirea pielii sau albii ochilor se îngălbenesc – acesta poate fi un semn al problemelor hepatice
 • articulații dureroase în mâini și picioare – acesta poate fi un semn al nivelurilor ridicate de acid uric din sânge
 • mâinile sau picioarele umflate – acesta poate fi un semn al acumulării de lichid în corpul tău

Reacție alergică gravă

În cazuri rare, este posibil să aveți o reacție alergică gravă (anafilaxie) la co-codaprină.

Acțiune imediată necesară: Sunați la 999 sau accesați A&E dacă:

 • obțineți o erupție cutanată care poate include mâncărime, roșie, umflată, blistered sau peeling
 • faci șuierături
 • ai o strângere în piept sau în gât
 • ai probleme cu respirația sau vorbirea
 • gura, fața, buzele, limba sau gâtul încep să se umfle

S-ar putea să aveți o reacție alergică gravă și puteți avea nevoie de tratament imediat în spital.

Acestea nu sunt toate efectele secundare ale co-codaprinului. Pentru o listă completă, consultați prospectul din pachetul de medicamente.

Informație:

Puteți raporta orice efect secundar suspectat sistemului de siguranță din Marea Britanie .

7. Cum să faceți față efectelor secundare

Ce să faci despre:

 • indigestie ușoară – luați codaprinul dvs. cu doar câteva minute înainte sau după masă. Dacă indigestia încă nu dispare, ar putea fi un semn că co-codaprina a provocat un ulcer stomacal. Vorbeste cu medicul tau – pot sa iti prescrie ceva care sa iti protejeze stomacul sau sa te schimbe la un alt medicament.
 • senzație sau rău (greață sau vărsături) – luați co-codaprin cu sau imediat după masă sau gustare. Sentimentele de boală ar trebui să se uzeze în mod normal după câteva zile. Discutați cu medicul dumneavoastră despre administrarea unui medicament anti-boală dacă acesta durează mai mult timp.
 • constipație – mâncați mai multe alimente bogate în fibre, cum ar fi fructe și legume proaspete și cereale. Încercați să beți mai multe pahare de apă sau alt lichid nealcoolic în fiecare zi. Dacă puteți, vă poate ajuta și să faceți un exercițiu blând.
 • senzație de somn sau de oboseală – nu conduceți și nu folosiți instrumente sau utilaje dacă vă simțiți astfel. Nu bea alcool, deoarece acest lucru te va face să te simți mai obosit.
 • sângerare mai ușor decât în mod normal – fiți atenți atunci când faceți activități care ar putea provoca o vătămare sau o tăietură. Ar putea fi cel mai bine să încetați să faceți sport de contact, cum ar fi fotbal, rugby și hochei, în timp ce luați codaprin. Purtați mănuși atunci când utilizați obiecte ascuțite precum foarfece, cuțite și instrumente de grădinărit. Folosiți un aparat de ras electric în loc de bărbieritul umed și folosiți o periuță de dinți moale și ața dentară cerată pentru a vă curăța dinții. Consultați un medic dacă vă îngrijorează orice sângerare.
 • amețeli și vertij – dacă vă simțiți amețit sau nesigur, opriți ceea ce faceți și așezați-vă sau culcați până vă simțiți mai bine. Nu conduceți și nu folosiți instrumente sau utilaje dacă vă simțiți amețit. Nu bea alcool, deoarece te va face să te simți mai rău.
 • dureri de cap – asigurați-vă că vă odihniți și beți multe lichide. Nu bea prea mult alcool. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă durerile de cap durează mai mult de o săptămână sau sunt severe.

8. Sarcina și alăptarea

Co-codaprina nu este recomandată în general în timpul sarcinii și în timpul alăptării. Puteți lua medicamente mai sigure pe care le puteți lua. Cereți sfatul medicului dumneavoastră sau farmacistului.

În sarcina timpurie, codeina în co-codaprin a fost legată de unele probleme la sugari.

Dacă luați codeină la sfârșitul sarcinii, există riscul ca copilul dvs. să apară simptome de sevraj atunci când se naște. De asemenea, copilul tău poate avea probleme de respirație.

Aspirina în co-codaprin nu trebuie luată după 30 de săptămâni de sarcină. Poate provoca complicații, inclusiv respirație și probleme de coagulare a sângelui, la nou-născuții.

Pentru majoritatea femeilor, paracetamolul este cel mai bun analgezic pentru a lua în sarcină.

Pentru mai multe informații despre modul în care codeina vă poate afecta pe dvs. și pe copilul dvs. în timpul sarcinii, citiți acest prospect pe site-ul web „Cea mai bună utilizare a medicamentelor în sarcină” (BUMPS) .

Co-codaprină și alăptare

În general nu este recomandat femeilor să ia co-codaprin în timpul alăptării.

Cantități mici de codeină din co-codaprin intră în laptele matern și pot cauza probleme de respirație la bebeluși.

Sfaturi non-urgente: Spuneți medicului dumneavoastră dacă sunteți:

 • încercând să rămână însărcinată
 • gravidă
 • alăptarea

9. Precauții cu alte medicamente

Unele medicamente interferează cu modul în care funcționează co-codaprina. Și co-codaprina poate interfera cu modul în care funcționează unele medicamente.

Spuneți medicului dumneavoastră dacă luați orice alte medicamente, în special:

 • medicamente pentru subțiarea sângelui, cum ar fi warfarina și clopidogrelul
 • medicamente pentru durere și inflamație, precum ibuprofen și naproxen
 • somnifere
 • antidepresive
 • medicamente pentru a vă opri să vă simțiți sau să vă îmbolnăviți, cum ar fi domperidona sau metoclopramida
 • medicamente pentru tratarea infecției, în special rifampicină și ciprofloxacină
 • medicamente pentru epilepsie
 • medicamente pentru a preveni respingerea organului după transplant, cum ar fi ciclosporina și tacrolimus
 • steroizi, cum ar fi prednisolonul
 • medicamente pentru tratarea hipertensiunii arteriale, cum ar fi ramipril
 • diuretice (medicamente pentru a face pipi mai mult), cum ar fi bendroflumetiazida și furosemida
 • digoxina (un medicament pentru probleme cardiace)
 • litiu (un medicament pentru problemele de sănătate mintală)
 • acetazolamidă (pentru o problemă de ochi numită glaucom)
 • metotrexat (un medicament utilizat pentru calmarea sistemului imunitar și pentru tratarea unor tipuri de cancer)
 • medicamente pentru diabet, cum ar fi gliclazida
 • medicamente pentru tratarea alergiilor

Amestecarea co-codaprinului cu remedii și suplimente din plante

Nu este posibil să se spună că medicamentele complementare și suplimentele pe bază de plante sunt sigure pentru a lua cu co-codaprin.

Acestea nu sunt testate în același mod ca medicamentele de farmacie și de prescripție medicală. În general, nu sunt testate pentru efectul pe care îl au asupra altor medicamente.

Important

Pentru siguranță, spuneți farmacistului sau medicului dumneavoastră dacă luați orice alte medicamente, inclusiv remedii naturiste, vitamine sau suplimente.

10. Întrebări comune

Cum funcționează co-codaprinul?

Co-codaprina conține aspirină și codeină. Aceste 2 analgezice funcționează în moduri diferite pentru a calma durerea.

Aspirina aparține unui grup de medicamente numite antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) .

Dacă ați fost rănit sau aveți o infecție, corpul dvs. face hormoni numiți prostaglandine.

Prostaglandinele provoacă umflarea și uneori febră și transmit semnale de durere creierului.

Aceasta face parte din răspunsul natural al organismului dumneavoastră la vătămări. Umflarea și febra vă pot ajuta corpul să se vindece.

Aspirina vă oprește corpul să facă prostaglandine, iar acest lucru reduce durerea, umflarea și febra.

Codeina aparține unui grup de medicamente numite opiacee. Afectează receptorii durerii din sistemul nervos central și creierul pentru a bloca semnalele de durere către restul corpului.

Când codeina blochează receptorii durerii, există și alte efecte nedorite (de exemplu, respirația lentă și superficială). De asemenea, poate încetini digestia, motiv pentru care codeina poate provoca constipație.

Când mă voi simți mai bine?

Co-codaprina durează până la o oră pentru a lucra. Continuă să lucreze aproximativ 4 ore.

Cât timp ar trebui să o iau?

Dacă ați cumpărat co-codaprin de la o farmacie, nu îl utilizați mai mult de 3 zile.

Dacă durerea nu a dispărut, discutați cu farmacistul sau medicul.

Dacă medicul dumneavoastră v-a prescris co-codaprin, urmați-i sfaturile.

În funcție de motivul pentru care îl luați, este posibil să fie necesar să îl luați cel mult pentru câteva zile sau săptămâni – de exemplu, dacă aveți dureri după o accidentare sau o operație.

Este posibil să fie nevoie să o luați mai mult dacă aveți o afecțiune pe termen lung, cum ar fi durerile de spate.

Discutați cu farmacistul sau medicul dacă nu sunteți sigur cât timp aveți nevoie pentru a lua co-codaprin pentru.

Co-codaprin este dependent?

Dacă luați co-codaprin în mod regulat pentru o lungă perioadă de timp, puteți deveni dependent de codeina din ea.

Dar dacă îl iei ca pe un calmant sub supraveghere medicală, e foarte puțin probabil să devii dependent.

Persoanele care îl iau ca droguri de agrement pentru a ajunge „la un nivel ridicat” au mai multe șanse să devină dependenți.

Cum voi ști dacă sunt dependent?

Dacă ești dependent de co-codaprin, s-ar putea să fie dificil să încetezi să-l iei sau să simți că trebuie să-l iei mai des decât este necesar.

Dacă încetați să o luați brusc, este posibil să suferiți de simptome de sevraj. Acestea includ sentimentul agitat, senzația de anxietate, agitarea sau transpirația.

Discutați cu medicul dumneavoastră dacă sunteți îngrijorat de dependență.

Este sigur să luați codaprină mult timp?

De obicei nu este recomandat să luați codaprin pe care l-ați cumpărat de la o farmacie mai mult de 3 zile.

Cel mai bine este să luați cea mai mică doză care funcționează pentru dvs. în cel mai scurt timp posibil.

În acest fel, există șanse mai mici să obțineți reacții adverse nedorite, cum ar fi durerile de stomac.

Dacă aveți nevoie să luați co-codaprin mai mult de 3 zile, adresați-vă medicului sau farmacistului.

Co-codaprina este mai bună decât paracetamolul sau ibuprofenul pentru ameliorarea durerii?

Nu neaparat. Paracetamolul , ibuprofenul , aspirina și codeina sunt toate calmante eficiente.

Unele analgezice funcționează mai bine decât altele pentru anumite dureri. De exemplu, cel mai bun calmant pentru a-ți ușura durerile de cap poate să nu fie cel mai bun pentru durerea de spate.

Încercați să luați unul dintre aceste analgezice înainte de a încerca co-codaprin pentru a vedea dacă vă ajută durerea:

 • Paracetamolul poate ameliora majoritatea tipurilor de durere. Este de obicei utilizat pentru dureri ușoare sau moderate. Poate fi mai bun decât aspirina pentru durerile de cap, durerile de dinți, durerile de stomac, durerile de stomac și durerile nervoase precum sciatica.
 • Ibuprofenul funcționează într-un mod similar cu aspirina. Poate fi utilizat pentru dureri de spate, tulpini și entorse, precum și dureri cauzate de artrită. Este de asemenea bun pentru durerile de dinți și durerile periodice.
 • Aspirina poate fi mai bună decât paracetamolul pentru unele dureri, cum ar fi durerile periodice sau migrenele. Dar dacă aveți perioade grele, aspirina le poate face mai grele. Unii oameni găsesc aspirina mai bună decât paracetamolul pentru durerile de spate.
 • Codeina trebuie utilizată numai dacă aspirina, ibuprofenul sau paracetamolul singure nu au fost eficiente. Acest lucru se datorează faptului că este utilizat pentru a trata durerea moderată până la severă – de exemplu, după o operație sau vătămare.
Pot să conduc sau să merg cu bicicleta cu ea?

Nu conduceți o mașină sau nu mergeți pe bicicletă dacă co-codaprinul vă face somn în timpul zilei, vă oferă o vedere încețoșată sau vă face să vă simțiți amețit, stângace sau incapabil să vă concentrați sau să luați decizii.

Acest lucru poate fi mai probabil atunci când începeți să luați co-codaprin, dar s-ar putea întâmpla oricând – de exemplu, atunci când începeți un alt medicament.

Este o ofensă să conduci o mașină dacă capacitatea ta de a conduce în siguranță este afectată. Este responsabilitatea ta să decizi dacă este în siguranță să conduci. Dacă aveți vreo îndoială, nu conduceți.

Chiar dacă abilitatea dvs. de a conduce nu este afectată, poliția are dreptul să solicite o probă de salivă pentru a verifica cât de mult este cod-codaprinul în corpul vostru.

GOV.UK dispune de mai multe informații despre legea privind drogurile și conducerea vehiculelor .

Discutați cu medicul sau farmacistul dacă nu sunteți sigur dacă este sigur pentru a conduce vehiculul în timp ce luați codaprină.

Pot bea alcool cu el?

Consumul de alcool în timp ce luați co-codaprin vă poate irita stomacul și vă poate face să vă simțiți mai somn.

Cel mai bine este să opriți consumul de alcool în primele zile de tratament, până când veți vedea cum vă afectează co-codaprina.

Dacă vă simțiți somnolent cu co-codaprin, opriți consumul de alcool în timp ce îl luați.

Există vreo mâncare sau băutură pe care trebuie să o evit?

Puteți mânca și bea în mod normal, în timp ce luați codaprină.

Co-codaprinul te poate pune în greutate?

Nu există dovezi că luarea de codaprin te va face să te pui în greutate sau să îl pierzi.

Îmi va afecta contracepția?

Co-codaprina nu afectează niciun tip de contracepție, inclusiv pilula combinată sau contracepția de urgență .

Va afecta fertilitatea mea?

Dacă luați co-codaprin pentru o perioadă scurtă de timp și în doze normale, nu există dovezi ferme că poate reduce fertilitatea.

Dar dacă îl luați de mult timp și sunteți îngrijorat de fertilitatea dvs. sau dacă încercați să rămâneți însărcinată, adresați-vă unui farmacist sau medicului dumneavoastră.

Vor afecta drogurile de agrement?

Dacă luați medicamente de agrement, cum ar fi canabisul, cocaina și heroina, în timp ce luați co-codaprină, este mai probabil să obțineți reacțiile adverse grave ale codeinei în co-codaprină.

Acestea includ dificultăți de respirație, probleme cardiace, potriviri și chiar intrarea în comă.

Unele medicamente de agrement, cum ar fi canabisul, vă fac mai multe șanse să aveți efecte secundare ale codeinei. Acestea includ somnolența și amețelile.

A lua heroină în timp ce sunteți în co-codaprin prescris este deosebit de periculos. Este mai probabil să obțineți toate efectele secundare ale codeinei în co-codaprin, inclusiv dependența.

Vorbiți cu medicul dumneavoastră dacă credeți că puteți lua medicamente de agrement în timp ce luați codaprină.