Miastenia gravis

Myasthenia gravis este o afecțiune rară pe termen lung care determină slăbiciune musculară.

Cel mai frecvent afectează mușchii care controlează ochii și pleoapele, expresiile faciale, mestecatul, înghițirea și vorbirea. Dar poate afecta majoritatea părților corpului.

Poate afecta persoanele de orice vârstă, începând de obicei la femei sub 40 și bărbați peste 60 de ani.

Simptomele miasteniei gravis

Simptomele comune ale miasteniei gravis includ:

Simptomele tind să se agraveze atunci când ești obosit. Mulți oameni consideră că sunt mai răi spre sfârșitul zilei și mai bine a doua zi dimineața, după somn.

Citiți mai multe despre simptomele miasteniei gravis .

Când să vă vedeți medicul

Consultați medicul dumneavoastră de familie dacă aveți simptome de lungă durată sau îngrijorătoare, care ar putea fi cauzate de miastenie gravis.

Vor întreba despre simptomele și istoricul dumneavoastră medical.

Dacă medicul dumneavoastră de familie consideră că puteți avea o afecțiune cum ar fi miastenia gravis, pot să vă adreseze unui specialist pentru teste care să vă ajute să diagnosticați afecțiunea sau să caute alte cauze posibile ale simptomelor dumneavoastră.

Aceste teste pot include un test de sânge , un test despre cât de bine funcționează nervii și unele scanări.

Citiți mai multe despre testele pentru miastenia gravis .

Tratamente pentru miastenia gravis

Mai multe tratamente sunt disponibile pentru a ajuta la menținerea simptomelor miasteniei gravis sub control.

Acestea includ:

  • evitarea a ceea ce declanșează simptomele – unii oameni constată că lucruri precum oboseala și stresul agravează simptomele lor
  • medicamente pentru a ajuta la îmbunătățirea slăbiciunii musculare
  • intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea glandei timusului (o glandă mică în piept legată de miastenie gravis) – citiți despre cauzele miasteniei gravis pentru mai multe informații

Dacă simptomele se înrăutățesc brusc – de exemplu, dezvoltați dificultăți severe de respirație sau de înghițire – este posibil să aveți nevoie de tratament urgent în spital.

Citiți mai multe despre cum este tratată miastenia gravis .

Perspective pentru miastenia gravis

Myasthenia gravis este o afecțiune pe termen lung care, de obicei, are faze când se îmbunătățește și faze când se înrăutățește.

De obicei afectează cea mai mare parte a corpului, răspândindu-se de la ochi și față în alte zone de-a lungul săptămânilor, lunilor sau anilor. Dar la aproximativ 1 din 5 oameni, numai mușchii ochilor sunt afectați.

Tratamentul poate ajuta de obicei la menținerea simptomelor sub control. Foarte ocazional, starea se poate îmbunătăți de la sine.

Afecțiunea poate pune viața în pericol în cazuri grave, dar nu are un impact semnificativ asupra speranței de viață pentru majoritatea oamenilor.

Cauza miasteniei gravis

Myasthenia gravis este cauzată de o problemă cu semnalele transmise între nervi și mușchi.

Este o afecțiune autoimună, ceea ce înseamnă că este rezultatul sistemului imunitar (apărarea naturală a organismului împotriva bolilor și a infecțiilor) care atacă greșit o parte sănătoasă a corpului.

În miastenia gravis, sistemul imunitar dăunează sistemului de comunicare între nervi și mușchi, făcând mușchii slabi și ușor obosiți.

Nu este clar de ce se întâmplă acest lucru, dar a fost legat de probleme cu glanda timus (o glandă în piept, care face parte din sistemul imunitar).

La multe persoane cu miastenie gravis, glanda timusă este mai mare decât în mod normal, iar la aproximativ 1 din 10 persoane există o creștere anormală a timusului numită timom.