Prednisolon: steroid pentru tratarea alergiilor și infecțiilor

1. Despre prednisolon

Prednisolonul este un tip de medicament cunoscut sub numele de corticosteroid sau steroid. Corticosteroizii nu sunt la fel ca steroizii anabolizanți .

Prednisolonul este utilizat pentru a trata o gamă largă de probleme de sănătate, inclusiv alergii, tulburări de sânge, boli de piele, infecții, anumite tipuri de cancer și pentru a preveni respingerea organului după un transplant.

Ajută prin reducerea inflamației. De asemenea, vă amortizează sistemul imunitar, care vă poate ajuta în boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă , în care sistemul imunitar atacă greșit propriile țesuturi.

Prednisolonul este disponibil numai pe bază de rețetă sub formă de tablete și sub formă de lichid pentru băut. Poate fi administrat și prin injecție, dar aceasta se face de obicei numai în spital.

2. Fapte cheie

 • Luați prednisolon o dată pe zi dimineața, astfel încât să nu vă trezească. Cele mai frecvente reacții adverse ale prednisolonului sunt insomnia, creșterea în greutate, indigestia și transpirația foarte mult.
 • Administrarea prednisolonului vă poate face mai multe șanse de a face infecții. Spuneți medicului dumneavoastră dacă sunteți expus la boli infecțioase, cum ar fi varicela sau zona zoster .
 • Dacă luați prednisolon mai mult de 3 săptămâni sau sunteți în doză mare, veți primi un card de steroizi albastri. Arătați acest card medicului dumneavoastră sau medicului stomatolog înainte de orice tratament, pentru a ști că luați prednisolon.
 • Prednisolon poate provoca reacții adverse suplimentare dacă încetați să o luați brusc. Nu încetați să luați prednisolon, dacă ați fost pe ea mai mult de 3 săptămâni sau ați luat doze mari (mai mult de 40 mg) mai mult de 1 săptămână.
 • De asemenea, este numit de numele Deltacortril, Deltastab, Dilacort și Pevanti.

3. Cine poate și nu poate lua prednisolon

Prednisolonul poate fi luat de adulți și copii.

Prednisolonul nu este potrivit pentru unii oameni.

Spuneți medicului dumneavoastră înainte de începerea medicamentului dacă:

 • au avut o reacție alergică la prednisolon sau la orice alt medicament
 • au o infecție (inclusiv infecții oculare)
 • încercați să rămâneți gravidă, sunteți deja gravidă sau alăptați
 • au fost în contact recent cu cineva cu sindrila , varicela sau rujeola
 • au avut recent sau sunt pe cale să aibă vreo vaccinare

Asigurați-vă că medicul dumneavoastră este conștient dacă aveți:

4. Cum și când să o ia

Este important să luați prednisolon după cum a recomandat medicul dumneavoastră.

Doza uzuală variază între 5 mg și 60 mg zilnic – 1 ml de prednisolon lichid este de obicei egal cu 10 mg.

Dacă medicul sau farmacistul nu vă oferă instrucțiuni diferite, cel mai bine este să luați prednisolonul într-o singură doză o dată pe zi, imediat după micul dejun. De exemplu, dacă doza dvs. este de 40 mg pe zi, medicul vă poate spune să luați 8 tablete (8 x 5 mg) toate în același timp.

Luați prednisolon cu micul dejun, astfel încât să nu vă supere stomacul. A lua prednisolon dimineața înseamnă, de asemenea, că este mai puțin probabil să vă afecteze somnul.

Dacă comprimatele tale de prednisolon sunt etichetate drept „acoperite enteric” sau „rezistente gastro”, le puteți lua cu sau fără alimente, dar asigurați-vă că le înghițiți întregi. Nu luați medicamente pentru indigestie cu 2 ore înainte sau după ce luați tablete acoperite enteric sau gastrorezistente.

Uneori, vi se poate recomanda să luați prednisolon doar în zile alternative.

Cât voi lua?

Doza pe care o veți lua depinde de boala dvs. și dacă luați prednisolon ca un curs scurt sau mai mult timp.

La copii, doza poate fi mai mică decât la un adult cu aceeași boală, deoarece este calculată în funcție de înălțimea și greutatea lor.

Doza mea va urca sau coborî?

Este posibil ca doza dvs. să crească sau să scadă.

Odată ce boala ta va începe să se îmbunătățească, este probabil ca doza ta să scadă.

Medicul dumneavoastră vă va reduce probabil doza înainte de a opri complet tratamentul. Acest lucru este de a reduce riscul de simptome de sevraj.

Doza dvs. poate crește dacă boala dvs. se agravează.

Dar dacă uit să o iau?

Dacă vă lipsește o doză de prednisolon, luați-o imediat ce vă amintiți. Dacă nu vă amintiți până a doua zi, săriți doza pierdută.

Nu luați o doză dublă pentru a compensa una uitată.

Dacă uitați frecvent dozele, poate ajuta să setați o alarmă care să vă reamintească. De asemenea, ați putea cere sfatul farmacistului despre alte modalități care să vă ajute să vă amintiți să luați medicamentul.

Dar dacă iau prea mult?

A lua prea mult comprimate cu prednisolona din greșeală este puțin probabil să vă facă rău.

Dacă sunteți îngrijorat, discutați cu medicul sau farmacistul.

5. Efecte secundare

Cu cât doza de prednisolonă este mai mare, cu atât este mai mare șansa de reacții adverse. Este mai puțin probabil să apariți reacții adverse dacă luați o doză relativ mică de mai puțin de 20 mg prednisolon zilnic.

Unele reacții adverse, cum ar fi tulburările de stomac sau modificările stării de spirit, pot avea loc imediat. Alții, precum obținerea unei fețe mai rotunde, se întâmplă după săptămâni sau luni.

Reacții adverse frecvente

Reacțiile adverse frecvente apar la mai mult de 1 din 100 de persoane. Continuați să luați medicamentul, dar spuneți medicului dumneavoastră dacă vă deranjează sau nu plecați:

 • creștere în greutate
 • indigestie
 • probleme de somn
 • nelinişte
 • transpira mult

Reacții adverse grave

Este mai probabil să aveți un efect secundar grav dacă luați o doză mai mare (mai mare de 20 mg pe zi) de prednisolon sau dacă o luați de mai bine de câteva săptămâni.

Apelați imediat un medic dacă primiți:

 • febră, frisoane, dureri în gât, ureche sau dureri de sinus, o tuse, mai multă salivă sau o schimbare de culoare a salivei, dureri cu urina care trece, dureri ale gurii sau o rană care nu se va vindeca – acestea pot fi semne ale unei infecții
 • somnoros sau confuz, simțindu-te foarte însetat sau flămând, trecând mai des urina, înroșind, respirând repede sau respirație care miroase a fructe – acestea pot fi semne ale glicemiei ridicate
 • creșterea în greutate în partea superioară a spatelui sau în burtă, „fața de lună” (o față pufoasă, rotunjită), dureri de cap foarte rele și vindecarea lentă a rănilor – acestea pot fi semne ale sindromului Cushing
 • stomacul foarte supărat sau vă îmbolnăvește (vărsături), amețeli foarte proaste sau care trece, slăbiciune musculară, foarte obosit, modificări de dispoziție, pierderea poftei de mâncare și pierderea în greutate – acestea pot fi semne ale unor probleme ale glandei suprarenale
 • dureri sau slăbiciuni musculare, crampe musculare sau bătăi inimii care nu se simt normal – acestea pot fi semne ale nivelului scăzut de potasiu
 • dureri de stomac severe, dureri mari de spate, stomac sever supărat sau sunteți bolnav – acestea pot fi semne ale unor probleme ale pancreasului

De asemenea, trebuie să apelați imediat la medic dacă primiți:

 • cu sufletul la gura
 • umflarea în brațe sau picioare
 • schimbări în vederea ta
 • orice vânătaie sau sângerare care nu este normală
 • negru poo
 • vărsături negre sau maro închis sau vă vomită sânge

Reacție alergică gravă

În cazuri rare, este posibil să aveți o reacție alergică gravă ( anafilaxie ) la prednisolon.

Acțiune imediată necesară: Sunați la 999 sau accesați A&E dacă:

 • obțineți o erupție cutanată care poate include mâncărime, roșie, umflată, blistered sau peeling
 • faci șuierături
 • ai o strângere în piept sau în gât
 • ai probleme cu respirația sau vorbirea
 • gura, fața, buzele, limba sau gâtul încep să se umfle

S-ar putea să aveți o reacție alergică gravă și puteți avea nevoie de tratament imediat în spital.

Acestea nu sunt toate efectele secundare ale prednisolonului. Pentru o listă completă, consultați prospectul din pachetul de medicamente.

Informație:

Puteți raporta orice efect secundar suspectat sistemului de siguranță din Marea Britanie .

Creștere uimită la copii

Perioadele lungi de tratament cu prednisolon pot încetini creșterea normală a copiilor și adolescenților.

Medicul copilului dvs. își va urmări cu atenție creșterea în timp ce iau steroizi. În acest fel, orice încetinire a creșterii poate fi ridicată prompt și modificarea tratamentului, dacă este necesar.

Discutați cu medicul dumneavoastră despre riscurile de a da prednisolon copilului dvs. dacă sunteți îngrijorat.

6. Cum să faceți față efectelor secundare

Ce să faci despre:

 • creșterea în greutate – încercați să mâncați bine fără să vă măriți dimensiunile porțiunii, astfel încât să nu câștigați prea mult în greutate. Exercițiile fizice regulate vă vor ajuta, de asemenea, să vă mențineți greutatea stabilă.
 • indigestie – luați prednisolon cu alimente pentru a reduce șansele de probleme stomacale. De asemenea, vă poate ajuta dacă evitați mâncarea bogată sau picantă în timp ce luați acest medicament. Dacă simptomele continuă, întrebați medicul dacă puteți beneficia de un medicament suplimentar pentru a vă proteja stomacul.
 • probleme cu somnul – luați prednisolon dimineața, astfel încât nivelurile să fie cele mai scăzute la culcare
 • neliniște – dacă sunteți neliniștit când încercați să dormiți, luați prednisolon dimineața, astfel încât nivelurile să fie cele mai scăzute la culcare
 • transpira mult – încercați să purtați haine libere, folosiți un anti-transpirant puternic și păstrați-vă la rece cu un ventilator. Dacă acest lucru nu ajută, discutați cu medicul dumneavoastră, deoarece puteți încerca un alt medicament.

7. Sarcina și alăptarea

Prednisolonul nu este de obicei recomandat în sarcină decât dacă beneficiile potențiale depășesc riscurile.

Prednisolonul a fost legat ocazional de probleme în primele 12 săptămâni de sarcină. Dozele mari sau utilizarea pe termen lung pot afecta, de asemenea, creșterea sugarului.

Dacă luați prednisolon în sarcină, creșterea copilului va fi verificată des.

Pentru mai multe informații despre cum poate afecta prednisolonul dumneavoastră și copilul dvs. în timpul sarcinii, citiți acest prospect pe site-ul web „Cea mai bună utilizare a medicamentelor în sarcină” (BUMPS) .

Prednisolon și alăptare

De obicei, puteți lua prednisolon când alăptați. Cu toate acestea, prednisolonul poate intra în laptele matern. Dacă luați o doză mare de prednisolon, bebelușul trebuie să fie monitorizat pentru reacțiile adverse.

Pentru siguranță, de obicei este recomandat să aștepți 3 până la 4 ore după ce ți-ai luat doza de prednisolon înainte de a-ți hrăni copilul sau de a exprima lapte.

Sfaturi non-urgente: Spuneți medicului dumneavoastră dacă sunteți:

 • încercând să rămână însărcinată
 • gravidă
 • alăptarea

8. Precauții cu alte medicamente

Există multe medicamente care interferează cu modul de funcționare a prednisolonului sau care cresc riscul de reacții adverse. Este foarte important să verificați că un medicament este sigur să luați cu prednisolon înainte de a începe să îl luați.

Aceasta include unele medicamente pe care le cumpărați la contracomitent, cum ar fi aspirina și anti-antiinflamatoare, cum ar fi ibuprofenul .

Amestecarea prednisolonului cu remedii sau suplimente din plante

Există foarte puține informații despre administrarea de remedii naturiste și suplimente cu prednisolon.

Important

Pentru siguranță, spuneți medicului sau farmacistului dacă luați alte medicamente, inclusiv remedii naturiste, vitamine sau suplimente.

9. Întrebări comune

Cum funcționează prednisolonul?

Steroizii imită efectele hormonilor pe care corpul tău le produce în mod natural în glandele suprarenale. Glandele suprarenale stau deasupra rinichilor.

Când sunt prescrise în doze mai mari decât nivelul obișnuit al corpului, steroizi precum prednisolonul amortizează inflamația. Acest lucru poate reduce simptomele afecțiunilor inflamatorii, cum ar fi artrita și astmul .

Steroizii umezesc, de asemenea, sistemul imunitar, care vă poate ajuta în boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă , în care sistemul imunitar atacă greșit propriile țesuturi.

Când mă voi simți mai bine?

Acest lucru poate varia.

Pentru unele boli, vă veți simți mai bine după câteva zile.

În cazul altor boli, este posibil să nu vă simțiți mai bine, chiar dacă medicamentul vă ajută. Acesta poate fi cazul dacă luați prednisolon pentru a vă opri simptomele sau pentru a preveni apariția unei probleme (de exemplu, după un transplant de organ).

Întrebați-vă medicul la ce să vă așteptați pentru boala dvs.

Cât timp voi lua prednisolon?

Acest lucru depinde de problema ta de sănătate.

Este posibil să aveți nevoie doar de un scurt timp de prednisolon până la o săptămână.

Este posibil să aveți nevoie să o luați mai mult – chiar și mulți ani sau restul vieții.

Voi pune în greutate?

Dacă trebuie să luați prednisolon mai mult de câteva săptămâni, șansele sunt că vă veți pune în greutate. Prednisolonul vă poate face mai înfometat și reține apa, astfel încât poate fi destul de dificil să evitați creșterea în greutate.

Încercați să mâncați bine fără să vă măriți dimensiunile porțiunilor. Exercițiile fizice regulate vă vor ajuta, de asemenea, să vă mențineți greutatea stabilă.

Odată ce încetați să luați prednisolon, orice problemă cu privire la apetitul crescut sau la retenția de apă ar trebui să revină la normal.

Cum pot depista prednisolon și voi prezenta simptome de sevraj?

Poate fi periculos să nu mai luați prednisolonul brusc, mai ales dacă ați fost pe o doză mare de mult timp.

Starea ta de sănătate poate să crească din nou. De asemenea, puteți avea efecte secundare suplimentare, inclusiv:

 • oboseală severă
 • slăbiciune
 • dureri de corp
 • dureri articulare

Aceste reacții adverse sunt cel mai probabil să se întâmple dacă ați luat prednisolon mai mult de câteva săptămâni sau dacă luați mai mult de 40 mg pe zi.

Medicul dumneavoastră va dori probabil să vă reduceți doza treptat peste câteva săptămâni pentru a preveni aceste reacții adverse.

Important

Nu încetați să luați prednisolon fără să discutați cu medicul dumneavoastră – va trebui să reduceți doza treptat.

Pot lua prednisolon pentru mult timp?

A lua prednisolon timp de multe luni sau ani poate avea mai multe efecte dăunătoare asupra organismului tău. Poate duce la:

 • oase mai subțiri ( osteoporoză )
 • diabet prost controlat
 • probleme cu vederea
 • creștere mai lentă la copii și adolescenți

Dacă trebuie să luați prednisolon timp îndelungat, există pași pe care îi puteți face pentru a rămâne cât mai sănătos:

 • Faceți exerciții fizice regulate și asigurați-vă că veți primi suficient calciu în dieta dvs. pentru a vă ajuta să vă consolidați oasele. Alimentele bogate în calciu includ lapte, brânză și verdeață cu frunze. Pentru a vă verifica oasele, medicul vă poate aranja să faceți o scanare osoasă ocazională.
 • Dacă aveți diabet , poate fi necesar să vă verificați glicemia mai des. Medicul dumneavoastră vă poate sfătui mai multe despre acest lucru.
 • Pentru a reduce șansele problemelor de vedere, vizitați un optometrist la fiecare 12 luni pentru a verifica dacă există o presiune ridicată în ochi ( glaucom ) și cataractă.
 • Asigurați-vă că copiii și adolescenții au înălțimea monitorizată în mod regulat de către un medic, astfel încât orice cascadă de creștere să poată fi recuperată prompt.
Trebuie să fiu atentă la infecții?

Dacă luați prednisolon vă face mai multe șanse să prindeți infecții precum gripa , răcelile obișnuite și infecțiile toracice .

Păstrați-vă departe de persoanele cu o boală infecțioasă, în special varicela sau zona zoster . Dacă nu ai avut niciodată aceste boli, te-ar putea îmbolnăvi.

Important

Spuneți imediat medicului dumneavoastră dacă intrați în contact cu cineva care are o boală infecțioasă, cum ar fi varicela sau zona zosterului. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă poată prescrie un medicament care să vă protejeze.

Pot avea vaccinuri?

Unele vaccinuri nu sunt potrivite pentru dvs. în timp ce luați prednisolon.

Administrarea prednisolonului scade sistemul imunitar. Dacă aveți un vaccin „viu”, cum ar fi vaccinul zoster, în timp ce luați prednisolon, sistemul dumneavoastră imunitar ar putea să nu îl poată face față. Aceasta poate duce la o infecție. Vaccinările inactive, precum vaccinul antigripal, sunt în siguranță.

Dacă aveți nevoie de vaccinări, menționați că luați un steroid.

Am nevoie de o carte albastră de steroizi?

Dacă luați prednisolon mai mult de 3 săptămâni sau vi s-a prescris o doză mare de peste 40 mg pe zi, medicul sau farmacistul vă va oferi un card alb cu tratament cu steroizi.

Cardul are dimensiunea unui card de credit și se potrivește cu portofelul sau poșeta. Vă spune cum puteți reduce riscurile de reacții adverse. De asemenea, oferă detalii despre medicul tău, câtă prednisolonă ia și cât va dura tratamentul.

Important

Dacă aveți nevoie de tratament medical sau stomatologic, arătați-vă cardului cu steroizi albastri medicului sau dentistului, astfel încât să știe că luați prednisolon.

Există alți steroizi?

Există alți steroizi disponibili, inclusiv:

 • deflazacort
 • dexametazona
 • metilprednisolon
 • prednison

Pentru majoritatea problemelor de sănătate, acești steroizi sunt foarte asemănătoare cu prednisolonul în ceea ce privește cât de bine funcționează și cât de sigure sunt.

Îmi va afecta starea de spirit?

Puteți observa modificări ale dispoziției și probleme de sănătate mintală în timp ce luați prednisolon, inclusiv:

 • să te simți deprimat (inclusiv să te gândești la suicid)
 • senzație înaltă sau stări de spirit care urcă și coboară
 • să te simți neliniștit, să ai probleme cu somnul, dificultăți în gândire sau să fii confuz și să-ți pierzi memoria
 • a simți, a vedea sau a auzi lucruri care nu există
 • având gânduri ciudate și înspăimântătoare, schimbând modul în care acționezi sau având sentimente de a fi singur

Cu cât doza este mai mare, cu atât schimbările de dispoziție pot fi mai intense.

Dacă vi se întâmplă acest lucru, discutați cu medicul dumneavoastră.

Va afecta fertilitatea mea?

Nu există dovezi ferme care să sugereze că administrarea prednisolonului va reduce fertilitatea la bărbați sau la femei.

Cu toate acestea, adresați-vă unui farmacist sau medicului dumneavoastră înainte de a-l lua dacă încercați să rămâneți gravidă.

Îmi va afecta contracepția?

Prednisolonul nu va afecta pilula contraceptivă sau contracepția de urgență .

Pot bea alcool cu el?

Da, puteți bea alcool în timp ce luați prednisolon.

Există vreo mâncare sau băutură pe care trebuie să o evit?

Nu mâncați licoare în timp ce luați prednisolon.

Se crede că lichiorul real crește cantitatea de prednisolon în organism și crește, de asemenea, riscul de potasiu scăzut.

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!