Transplant intestinal subțire

Un transplant de intestin subțire (intestinal) este o operație de înlocuire a unui intestin subțire bolnav sau scurtat cu un intestin sănătos de la un donator.

Este o operațiune complicată și extrem de specializată, care se face doar la patru centre de specialitate din Marea Britanie:

 • Spitalul de copii din Birmingham
 • Spitalul Addenbrooke din Cambridge
 • Spitalul Churchill din Oxford
 • King’s College Hospital din Londra

Un transplant de succes de intestin subțire vă poate permite să trăiți o viață cât mai normală, deși medicamentele și controalele periodice vor fi necesare la nesfârșit.

Când este nevoie de un transplant de intestin subțire

Un transplant de intestin subțire poate fi luat în considerare pentru persoanele cu insuficiență intestinală care dezvoltă complicații din alimentația parenterală totală (TPN) sau dacă TPN nu este posibil.

TPN este locul în care o persoană necesită ca toată nutriția lor să fie administrată printr-un picurare într-o venă, deoarece intestinul lor nu este capabil să absoarbă nutrienți din orice aliment pe care îl mănâncă.

Insuficiența intestinală sau intestinală înseamnă că intestinul unei persoane nu este capabil să absoarbă suficienți nutrienți din alimente. Cel mai adesea este cauzat fie de sindromul intestinului scurt, fie de intestinul care nu funcționează.

Sindromul intestinului scurt

Sindromul intestinului scurt este în cazul în care o mare parte din intestinul subțire lipsește, este îndepărtat sau deteriorat.

Poate fi cauzată de:

Majoritatea persoanelor cu sindrom de intestin scurt au nevoie de o anumită nutriție parenterală totală (TPN). În multe cazuri, acest lucru poate fi administrat acasă, fără a cauza probleme semnificative.

Cu toate acestea, TPN pe termen lung poate duce uneori la complicații, care pot pune viața în pericol.

Aceste probleme includ:

 • alergând din vene adecvate pentru a introduce un cateter
 • o infecție în care este introdus cateterul, care se poate răspândi prin fluxul sanguin și poate duce la sepsis
 • boală de ficat

Evaluarea transplantului

Dacă sunteți luat în considerare pentru un transplant de intestin subțire, vi se va face o evaluare a transplantului. Testele se vor face pe o perioadă de 1 până la 3 săptămâni pentru a vedea dacă un transplant este cel mai bun tratament pentru dumneavoastră.

În funcție de starea generală de sănătate, este posibil să fiți nevoit să stați în spital în timp ce aceste teste sunt efectuate sau este posibil să fie nevoie să mergeți la spital pentru o serie de întâlniri în ambulatoriu.

Testele pe care le-ați putea include includ:

 • analize de sânge pentru a verifica funcția hepatică, electroliți, funcția renală și pentru a vedea dacă aveți infecții grave, precum HIV sau hepatită
 • un număr de scanări, cum ar fi un piept cu raze X , o scanare CT a abdomenului (abdomen) și o scanare cu ultrasunete a ficatului
 • o colonoscopie , în care un tub lung, subțire, flexibil, cu o cameră mică în interior, este trecut în partea de jos pentru a verifica în interiorul intestinelor
 • teste ale funcției pulmonare

În timpul evaluării, veți avea șansa să vă întâlniți cu membrii echipei de transplant și să vă adresați întrebări.

Coordonatorul transplantului va vorbi cu dvs. și cu familia despre ce se întâmplă, precum și despre riscurile pe care le implică un transplant de intestin subțire.

Când evaluarea va fi finalizată, se va lua decizia dacă un transplant de intestin subțire este cea mai bună opțiune pentru dumneavoastră.

Poate fi inadecvat dacă:

 • aveți cancer care s-a răspândit în mai multe zone ale corpului
 • ai o boală gravă, cu o perspectivă foarte slabă
 • aveți nevoie de suport pentru respirație cu un ventilator – o mașină care mișcă aerul îmbogățit cu oxigen în și în afara plămânilor
 • ai peste 60 de ani
 • nu ați acționat după sfatul medicului dumneavoastră (de exemplu, să renunțați la fumat), nu ați luat medicamentul prescris sau ați ratat programările la spital.

În așteptarea unui transplant de intestin subțire

Dacă sunteți potrivit pentru un transplant de intestin subțire și nu puteți primi o donație vie de la un membru al familiei, veți fi plasat pe lista națională de așteptare.

Dacă sunteți pe lista de așteptare, centrul de transplant va trebui să vă contacteze în scurt timp imediat ce un organ devine disponibil pentru transplant, deci trebuie să informați personalul dacă există modificări la datele de contact.

De obicei, veți fi contactat înainte ca chirurgii transplantului să aibă șansa de a evalua potrivirea organelor donate, ceea ce înseamnă că este posibil să fiți chemat în mai multe rânduri pentru „alarme false” înainte de finalizarea operației.

Durata pe care o aștepți depinde de:

 • grupa ta sanguina
 • disponibilitatea donatorului
 • câți alți pacienți sunt pe listă și cât de urgente sunt cazurile lor

În medie, oamenii așteaptă aproximativ 2 luni pentru un transplant de intestin subțire.

În timp ce aștepți, vei fi îngrijit de medicul care te-a trimis la centrul de transplant.

Medicul dumneavoastră va menține echipa de transplant actualizată despre modificările stării dumneavoastră. Uneori, o altă evaluare este necesară pentru a vă asigura că sunteți încă potrivit pentru un transplant.

Tipuri de proceduri de transplant

Există trei tipuri principale de proceduri de transplant:

 • doar transplant de intestin subțire – acest lucru este recomandat persoanelor cu insuficiență intestinală care nu au boli hepatice
 • transplant de ficat și intestin subțire combinat – acest lucru este recomandat persoanelor cu insuficiență intestinală care au, de asemenea, boli hepatice avansate
 • transplant multiplu de organ (multivisceral) – deși nu se face deseori, acest lucru poate fi recomandat persoanelor cu insuficiență multiplă de organ și implică transplantul stomacului, pancreasului, duodenului (prima secțiune a intestinului subțire), ficatului și intestinului subțire

Uneori este posibil să faceți un transplant de intestin subțire folosind o secțiune de intestin donată de un membru al familiei vii.

În aceste cazuri, donatorul va trebui să aibă o operație, în care partea donată a intestinului este îndepărtată și secțiunile rămase ale intestinului sunt conectate între ele.

Cum se efectuează un transplant de intestin subțire

Un transplant de intestin subțire se face sub anestezic general și durează în jur de 8-10 ore până se finalizează, deși poate dura mai mult.

După îndepărtarea intestinului bolnav, vasele de sânge sunt conectate la vasele de sânge ale intestinului transplantat. Intestinul transplantat este apoi conectat la tractul digestiv sau la ceea ce a mai rămas din intestin.

Chirurgul tău va forma o ileostomie , unde o parte a intestinului subțire este deviată printr-o deschidere pe care o fac în abdomen, numită stomă.

După operație, ileostomia permite deșeurilor digestive să treacă din corpul tău prin stomac într-o pungă externă. De asemenea, permite echipei de transplant să evalueze starea de sănătate a intestinului tău transplantat.

În funcție de sănătatea dvs. și de succesul operației, intestinul dvs. poate fi reconectat și ileostomia închisă la câteva luni după transplant, dar acest lucru nu este întotdeauna posibil.

Recuperare în spital

Imediat după un transplant de intestin subțire veți fi dus la unitatea de terapie intensivă (UCI) și monitorizat cu atenție. Asta înseamnă că echipa de transplant poate verifica corpul tău acceptând noul organ.

În timpul UCI, veți avea diverse tuburi în vene pentru a furniza medicamente și lichide și veți fi atașat la echipamentele de monitorizare.

De asemenea, este posibil să aveți biopsii intestinale regulate, unde sunt prelevate probe mici de țesut pentru testare, folosind ileostomia creată de chirurg.

În mod alternativ, este posibil să aveți o endoscopie , în care un tub lung și subțire, cu o cameră foto pe capăt, este introdus în stomac pentru a examina interiorul intestinului.

Echipa de transplant poate determina dacă organismul tău respinge intestinul donator din rezultatele biopsiei tale. Dacă este, vi se va administra un tratament suplimentar cu medicamente pentru a vă suprima sistemul imunitar (imunosupresoare).

După ce ați început să vă recuperați, de obicei, veți fi transferat într-un cabinet de transplant de specialitate unde veți continua să vi se administreze calmante, medicamente imunosupresoare și nutriție printr-un tub într-o venă (TPN).

De-a lungul timpului, majoritatea oamenilor sunt capabili să treacă de la TPN la a mânca o dietă normală alimentată prin gură.

Recuperare acasă

În medie, persoanele care au un transplant de intestin subțire sunt evacuate din spital după aproximativ 4 până la 6 săptămâni.

Dacă locuiești la o distanță mare de spital, poate fi necesar să rămâi în spațiile de cazare furnizate de spitalul din apropiere, timp de 1 până la 2 luni după ce ai fost externat, astfel încât să poți fi monitorizat și tratat rapid dacă apar probleme.

Vi se va administra medicament imunosupresor pentru a vă ajuta să împiedicați organismul să respingă transplantul. Va trebui să luați acest medicament pentru tot restul vieții.

În primele săptămâni sau luni după ieșirea din spital, va trebui să continuați să faceți teste de sânge și endoscopii periodice, dar acestea vor fi efectuate mai rar în timp. În cele din urmă, este posibil să aveți nevoie să vă vedeți chirurgul o dată pe an și să faceți analize de sânge la fiecare câteva luni.

Deși poate dura mult timp pentru a vă recupera recuperarea completă dintr-un transplant de intestin subțire și există riscul de complicații potențial grave, scopul operației este de a vă permite să trăiți într-un final o viață cât mai normală – inclusiv să lucrați, să vă bucurați hobby-uri și de a trăi independent.

Riscurile unui transplant de intestin subțire

Ca și în cazul tuturor tipurilor de intervenții chirurgicale, există riscuri asociate unui transplant de intestin subțire.

Medicamente anti-respingere mai bune, proceduri chirurgicale rafinate și o mai bună înțelegere a sistemului imunitar al organismului au crescut numărul de transplanturi intestinale de succes și rate de supraviețuire îmbunătățite în ultimii ani.

Cu toate acestea, pot apărea complicații potențial grave:

Din cauza acestor riscuri și a stării generale de sănătate a persoanelor care sunt considerate pentru un transplant de intestin subțire, unele persoane mor în câțiva ani de la procedură.

Cu toate acestea, majoritatea adulților și a copiilor care au operația trăiesc cel puțin alți 5 ani.

Respingere

Respingerea este o reacție normală a organismului. Când un nou organ este transplantat, sistemul imunitar al organismului tău îl vede ca o amenințare și face anticorpi, care pot opri organul să funcționeze corect.

Medicamentele imunosupresoare care îți slăbesc sistemul imunitar sunt administrate în timpul și după transplantul tău și trebuie luate pe viață pentru a reduce riscul ca organismul tău să respingă intestinul donatorului.

Pe lângă faptul că oprește organul donat să funcționeze corect, respingerea poate însemna uneori faptul că bacteriile găsite în intestinul subțire pot intra în fluxul sanguin și pot provoca o infecție gravă pe scară largă.

Pentru a reduce acest risc veți fi monitorizat îndeaproape de echipa de transplant.

Există un alt tip rar de respingere în care celulele imune transplantate cu noul organ luptă împotriva celulelor gazdei.

Aceasta se numește boala grefă versus gazdă (GvHD). GvHD se poate întâmpla în câteva săptămâni de la un transplant sau, mai puțin frecvent, câteva luni sau chiar ani mai târziu.

În unele cazuri în care transplantul nu reușește, este posibil să fiți din nou pe lista de așteptare pentru un alt transplant.