Hepatita

Hepatita este termenul folosit pentru a descrie inflamația ficatului. De obicei este rezultatul unei infecții virale sau a unei leziuni hepatice cauzate de consumul de alcool.

Există mai multe tipuri diferite de hepatită, dintre care majoritatea sunt prezentate mai jos.

Unele tipuri vor trece fără probleme grave, în timp ce altele pot fi de lungă durată (cronice) și pot provoca cicatrici ale ficatului (ciroză) , pierderea funcției hepatice și, în unele cazuri, cancer la ficat .

Simptomele hepatitei

Hepatita de scurtă durată (acută) nu are adesea simptome vizibile, așa că este posibil să nu vă dați seama că o aveți.

Dacă simptomele se dezvoltă, acestea pot include:

Consultați medicul dumneavoastră de familie dacă aveți simptome persistente sau supărătoare care credeți că ar putea fi cauzate de hepatită.

De asemenea, hepatita de lungă durată (cronică) poate să nu prezinte simptome evidente până când ficatul nu încetează să funcționeze corect (insuficiență hepatică) și poate fi luat numai în timpul analizelor de sânge .

În etapele ulterioare poate provoca icter, umflarea picioarelor, gleznelor și picioarelor, confuzie și sânge în scaunele sau vărsăturile tale.

Hepatita A

Hepatita A este cauzata de virusul hepatitei A. Este de obicei prins consumând alimente și băuturi contaminate cu scaun-ul unei persoane infectate și este cel mai frecvent întâlnit în țările în care salubritatea este slabă.

Hepatita A trece de obicei în câteva luni, deși uneori poate fi severă și chiar poate pune viața în pericol.

Nu există un tratament specific pentru acesta, în afară de ameliorarea simptomelor precum durerea, greața și mâncărimea.

Vaccinarea împotriva hepatitei A este recomandată dacă:

  • aveți un risc ridicat de infecție sau consecințe severe ale infecției
  • călătorești într-o zonă în care virusul este comun, cum ar fi subcontinentul indian, Africa, America Centrală și de Sud, Orientul Îndepărtat și estul Europei.

Aflați mai multe despre hepatita A

Hepatita B

Hepatita B este cauzată de virusul hepatitei B, care este răspândit în sângele unei persoane infectate.

Este o infecție comună la nivel mondial și este de obicei răspândită de la femeile gravide infectate la bebeluși sau de la contactul dintre copil și copil.

În cazuri rare, acesta poate fi răspândit prin sex neprotejat și medicamente injectabile.

Hepatita B este neobișnuită în Marea Britanie. Cele mai multe cazuri afectează persoane care s-au infectat în timp ce cresc într-o parte a lumii unde infecția este mai frecventă, cum ar fi Asia de sud-est și Africa sub-Sahariană.

Majoritatea adulților infectați cu hepatita B sunt capabili să lupte împotriva virusului și să se recupereze complet de infecție în câteva luni.

Dar majoritatea persoanelor infectate ca copii dezvoltă o infecție pe termen lung. Aceasta este cunoscută sub denumirea de hepatită cronică B și poate duce la ciroză și cancer la ficat. Medicația antivirală poate fi utilizată pentru a-l trata.

În Marea Britanie, vaccinarea împotriva hepatitei B este recomandată persoanelor din grupurile cu risc ridicat, cum ar fi:

  • muncitori in domeniul sanatatii
  • persoane care injectează droguri
  • bărbați care fac sex cu bărbați
  • copii născuți din mame cu hepatită B
  • oameni care călătoresc în anumite părți ale lumii unde infecția este mai frecventă

În 2017, la programul de imunizare de rutină a fost adăugat vaccinul împotriva hepatitei B, astfel încât toți copiii să poată beneficia de protecție împotriva acestui virus.

Aflați mai multe despre hepatita B

Hepatita C

Hepatita C este cauzată de virusul hepatitei C și este cel mai frecvent tip de hepatită virală în Marea Britanie.

De obicei, este răspândit prin contactul de la sânge la sânge cu o persoană infectată.

În Marea Britanie, este răspândit cel mai frecvent prin ace de schimb utilizate pentru a injecta droguri.

Principalele practici de sănătate și injecțiile medicale nesigure sunt principalul mod în care este răspândită în afara Regatului Unit.

Hepatita C adesea nu provoacă simptome vizibile sau doar simptome asemănătoare gripei, astfel încât multe persoane nu știu că sunt infectate.

Aproximativ 1 din 4 persoane vor lupta împotriva infecției și vor fi feriți de virus. În celelalte cazuri, va rămâne în corp mulți ani.

Aceasta este cunoscută sub denumirea de hepatită C cronică și poate provoca ciroză și insuficiență hepatică.

Hepatita cronică C poate fi tratată cu medicamente antivirale foarte eficiente, dar în prezent nu există un vaccin disponibil.

Aflați mai multe despre hepatita C

Hepatita D

Hepatita D este cauzata de virusul hepatitei D. Aceasta afectează doar persoanele care sunt deja infectate cu hepatită B, deoarece are nevoie de virusul hepatitei B pentru a putea supraviețui în organism.

Hepatita D este de obicei răspândită prin contact de la sânge la sânge sau contact sexual. Este neobișnuit în Marea Britanie, dar este mai răspândit în alte părți din Europa, Orientul Mijlociu, Africa și America de Sud.

Infecția pe termen lung cu hepatita D și hepatita B vă poate crește riscul de a dezvolta probleme grave, cum ar fi ciroza și cancerul hepatic.

Nu există niciun vaccin special pentru hepatita D, dar vaccinul împotriva hepatitei B vă poate ajuta să vă protejați de acesta.

Hepatita E

Hepatita E este cauzata de virusul hepatitei E. Numărul de cazuri în Europa a crescut în ultimii ani și este acum cea mai frecventă cauză de hepatită pe termen scurt (acută) în Marea Britanie.

Virusul a fost asociat în principal cu consumul de carne de porc sau mâncare crudă sau subțire, dar și cu carne de mistreț, venă și crustacee.

Hepatita E este, în general, o infecție ușoară și de scurtă durată, care nu necesită niciun tratament, dar poate fi gravă la unii oameni, cum ar fi cei care au un sistem imunitar slăbit.

Nu există vaccin împotriva hepatitei E. Când călătoriți în anumite părți ale lumii cu o salubritate slabă, unde hepatita E epidemică poate fi frecventă, vă puteți reduce riscul practicând măsuri bune de igienă a alimentelor .

British Liver Trust are mai multe informații despre hepatita E.

Hepatită alcoolică

Hepatita alcoolică este un tip de hepatită cauzată de consumul de cantități excesive de alcool de-a lungul mai multor ani.

Starea este frecventă în Marea Britanie și mulți oameni nu își dau seama că o au.

Acest lucru se datorează faptului că nu provoacă de obicei simptome, deși poate provoca icter bruscă și insuficiență hepatică la unele persoane.

Încetarea consumului de băut va permite de obicei recuperarea ficatului, dar există riscul ca în cele din urmă să dezvolți ciroză, insuficiență hepatică sau cancer la ficat dacă continuați să beți alcool în exces.

Puteți reduce riscul de a dezvolta hepatită alcoolică prin controlul cât de mult beți.

Este recomandat să nu beți în mod regulat mai mult de 14 unități de alcool pe săptămână.

Citiți mai multe despre bolile hepatice legate de alcool și riscurile pentru sănătate asociate cu alcoolul .

Hepatită autoimună

Hepatita autoimună este o cauză rară de hepatită pe termen lung în care sistemul imunitar atacă și dăunează ficatului.

În cele din urmă, ficatul poate deveni atât de deteriorat încât încetează să funcționeze corect.

Tratamentul pentru hepatita autoimună implică medicamente foarte eficiente care suprimă sistemul imunitar și reduc inflamațiile.

Nu este clar care cauzează hepatita autoimună și nu se știe dacă se poate face ceva pentru prevenirea acesteia.

British Liver Trust are mai multe informații despre hepatita autoimună .