Terapie intensivă

Unitățile de terapie intensivă (UCI) sunt secții de spital specializate care oferă tratament și monitorizare persoanelor care sunt foarte bolnave.

Sunt angajați cu cadre medicale special instruite și conțin echipamente sofisticate de monitorizare.

UCI sunt, de asemenea, uneori numite unități de îngrijire critică (CCU) sau unități de terapie intensivă (UIT).

Când este nevoie de terapie intensivă

Terapia intensivă este necesară în cazul în care cineva este grav bolnav și necesită tratament intensiv și monitorizare atentă sau dacă este operat chirurgical și terapie intensivă îi poate ajuta să se recupereze.

Majoritatea oamenilor dintr-o UCI au probleme cu 1 sau mai multe organe. De exemplu, este posibil să nu poată respira singuri.

Există multe condiții și situații diferite care pot însemna că cineva are nevoie de îngrijiri intensive.

Câteva motive comune includ:

Ce presupune terapia intensivă

Pacienții de la o UCI vor fi îngrijiți îndeaproape de o echipă de personal al UCI și vor fi conectați la echipamente printr-o serie de tuburi, fire și cabluri.

În mod normal, va exista o asistentă medicală pentru fiecare 1 sau 2 pacienți.

Acest echipament este folosit pentru a-și monitoriza starea de sănătate și pentru a-și susține funcțiile corporale până la recuperare.

Echipamentele care pot fi utilizate pe o UCI include:

  • un ventilator – o mașină care ajută la respirație; un tub este plasat în gură, nas sau printr-o mică tăietură în gât (traheostomie)
  • echipamente de monitorizare – utilizate pentru a măsura funcții corporale importante, cum ar fi ritmul cardiac, tensiunea arterială și nivelul de oxigen din sânge
  • IV linii și pompe – tuburi introduse într-o venă (intravenos) pentru a oferi lichide, nutriție și medicamente
  • tuburi de alimentare – tuburi plasate în nas, printr-o mică tăietură făcută în burtă sau într-o venă, dacă o persoană nu este în măsură să mănânce normal
  • drenuri și catetere – drenurile sunt tuburi utilizate pentru a elimina orice acumulare de sânge sau lichid din corp; cateterele sunt tuburi subțiri introduse în vezică pentru a scurge pipi

Cineva dintr-o UCI se va ocupa deseori de medicamente și de medicamente care le face somnolente (sedative).

Acest lucru se datorează faptului că unele dintre echipamentele utilizate pot fi incomode.

Vizitarea unei UCI

O UCI poate fi adesea un loc copleșitor, atât pentru pacient, cât și pentru cei dragi.

Te poate ajuta să știi puțin despre ce să te aștepți.

Orele de vizitare sunt de obicei foarte flexibile, dar pot exista momente în care vizitarea nu este recomandată, așa că este o idee bună să verificați înainte de a ajunge. Numărul de persoane permis în jurul patului persoanei poate fi limitat.

Pentru a reduce riscul de a răspândi infecția, vi se va cere să vă curățați mâinile la intrarea și la ieșirea din unitate și este posibil să nu puteți aduce anumite lucruri, cum ar fi flori. Evitați vizita dacă sunteți bolnav.

Persoana pe care o vizitați poate să fie somnolentă și să pară confuză. De asemenea, pot apărea ușor umflate sau pot avea răni precum vânătăi sau răni. Acest lucru poate fi enervant, dar personalul se va asigura că sunt cât mai confortabili.

O serie de tuburi, fire și cabluri vor fi atașate de pacient, care pot părea alarmante la început. Cereți personalului să explice care sunt acestea dacă doriți să știți.

Este posibil să auziți alarme și sunete din echipament. Acestea ajută personalul să își monitorizeze pacienții.

De obicei, vei fi liber să atingi, să te mângâie și să vorbești cu persoana respectivă. Îi poate ajuta să audă și să recunoască voci familiare, chiar dacă nu par să răspundă.

Poate doriți să le spuneți despre ziua dvs. sau să le citiți o carte sau un ziar.

Puteți aduce lucruri care să le facă mai confortabile, dar întrebați personal în prealabil dacă nu trebuie să aduceți ceva.

Personalul UCI va fi la îndemână în timpul vizitei pentru a răspunde la orice întrebare.

Recuperarea din terapie intensivă

Odată ce o persoană nu mai are nevoie de terapie intensivă, ea poate fi transferată într-o secție diferită pentru a-și continua recuperarea înainte de a pleca acasă.

Unele persoane pot părăsi UCI după câteva zile. Alții ar putea avea nevoie să rămână în UCI luni întregi sau s-ar putea deteriora acolo.

Multe persoane care părăsesc o UCI vor face o recuperare bună.

Dar, uneori, pot exista probleme persistente, cum ar fi:

Aceste probleme pot dura câteva luni. Obțineți sfaturi medicale dacă acestea sunt o problemă persistentă pentru dvs. sau pentru persoana iubită.

Unele persoane pot necesita sprijin continuu și tratament (reabilitare) pentru a le ajuta să se recupereze.

Luarea deciziilor cu privire la îngrijire

Dacă persoana iubită a fost admisă într-o UCI și este trează și capabil să comunice, va fi implicată pe deplin în deciziile cu privire la îngrijirea lor.

Dar dacă sunt inconștienți sau sedați, este posibil să nu poată da consimțământul (permisiunea) pentru un anumit tratament sau procedură.

Dacă știau că vor intra în terapie intensivă, este posibil să fi numit pe cineva să ia decizii cu privire la tratament în numele lor (un factor de decizie desemnat) sau să fi luat o decizie în prealabil cu privire la tratamentele pe care nu doresc să le facă.

Dacă acest lucru nu a fost posibil într-o situație de urgență, personalul UCI care îi tratează va decide, de regulă, ceea ce simt că este în interesul lor.

Vor vorbi lucrurile cu tine și cu familia persoanei, ori de câte ori este posibil.

Aflați mai multe despre acordarea consimțământului la tratament

Mai multe informatii

Următoarele site-uri web pot fi surse utile de mai multe informații și suport: