Transplanturi de celule stem și măduvă osoasă – Ce se întâmplă

Un transplant de celule stem sau măduvă osoasă este un proces lung și complicat, care implică 5 etape principale.

Aceste etape sunt:

 1. Teste și examene – pentru a evalua nivelul dvs. general de sănătate.
 2. Recoltarea – procesul de obținere a celulelor stem pentru a fi utilizat în transplant, fie de la dvs., fie de la un donator.
 3. Condiționare – tratament pentru a vă pregăti corpul pentru transplant.
 4. Transplantarea celulelor stem.
 5. Recuperare – va trebui să rămâneți în spital cel puțin câteva săptămâni până când transplantul începe să intre în vigoare.

Etapele sunt descrise mai detaliat mai jos.

Teste și examene

Înainte de a putea fi efectuat un transplant de celule stem, veți avea nevoie de o serie de teste și examene pentru a vă asigura că sunteți suficient de sănătos pentru procedura de efectuare.

Transplanturile tind să aibă mai mult succes la persoanele care sunt în stare bună de sănătate generală, în ciuda stării lor de bază.

Testele pe care le-ați putea include includ:

Dacă aveți cancer, este posibil să fie nevoie și de o biopsie . Aici se elimină și se analizează un eșantion mic de celule canceroase. Poate arăta dacă cancerul tău este sub control (în remisie) și dacă există un risc ridicat de revenire după transplant.

Recoltarea celulelor stem

După ce ați făcut teste pentru a vă verifica starea de sănătate generală, celulele stem care vor fi utilizate pentru transplant vor trebui eliminate și depozitate.

Există 3 moduri principale de recoltare a celulelor stem, acestea sunt:

Poate fi posibilă îndepărtarea celulelor stem din propriul sânge sau măduvă osoasă și transplantarea lor mai târziu după ce orice celule deteriorate sau canceroase au fost eliminate.

Dacă acest lucru nu este posibil, celule stem din sângele sau măduva osoasă a unui donator vor fi de obicei utilizate.

Îndepărtarea celulelor stem din sânge

Cea mai obișnuită modalitate de recoltare a celulelor stem implică îndepărtarea temporară a sângelui din organism, separarea celulelor stem, iar apoi revenirea sângelui în corp.

Pentru a stimula numărul de celule stem din sânge, medicamentele care stimulează producția lor vor fi administrate timp de aproximativ 4 zile înainte. În a cincea zi, va fi efectuat un test de sânge pentru a verifica dacă există suficiente celule stem circulante.

Dacă există suficiente celule, venele din fiecare braț vor fi conectate prin tuburi la o mașină separatoare de celule. Sângele este îndepărtat dintr-un braț și trecut printr-un filtru, înainte de a fi returnat corpului prin celălalt braț.

Această procedură nu este dureroasă și se face în timp ce sunteți treaz. Durează aproximativ 3 ore și poate fi necesar să fie repetat a doua zi, dacă nu sunt eliminate suficiente celule pentru prima dată.

Îndepărtarea unei probe de măduvă osoasă

O metodă alternativă de colectare a celulelor stem este de a elimina în jur de un litru de măduvă din osul șoldului folosind un ac și o seringă.

Este posibil ca acul să fie necesar să fie introdus în mai multe părți ale șoldului pentru a vă obține suficient măduvă osoasă. Acest lucru se face sub un anestezic general , astfel încât veți dormi și nu veți simți nicio durere în timp ce se efectuează.

Cu toate acestea, zona în care este introdus acul poate fi dureroasă după aceea și veți avea urme pe pielea dvs. în care au fost introduse ace (de obicei una pe fiecare parte).

Tratamentul de condiționare

Tratamentul cu doze mari de chimioterapie și uneori radioterapie va fi necesar înainte de transplantarea celulelor stem la:

 • distruge celulele existente ale măduvei osoase – aceasta înseamnă să facă loc țesutului transplantat
 • distruge orice celule canceroase existente
 • opriți-vă sistemul imunitar – acest lucru reduce riscul de a fi respins transplantul

Ca parte a tratamentului de condiționare, vi se va administra o gamă largă de medicamente, astfel încât un tub numit linie centrală va fi de obicei introdus într-o venă mare lângă inima voastră. Aceasta înseamnă că medicamentele pot fi transmise în corpul dvs. fără a fi nevoie de multe injecții.

Procesul de condiționare durează de obicei până la o săptămână. Probabil va trebui să stai în spital pe toată durata tratamentului.

Condiționarea poate provoca o serie de efecte secundare neplăcute, cum ar fi boala, căderea părului și oboseala. Acestea sunt de obicei temporare. Echipa dumneavoastră de tratament va discuta în prealabil despre riscurile tratamentului.

Citiți mai multe despre riscurile transplanturilor de celule stem .

Transplantul

Transplantul va fi de obicei efectuat o zi sau 2 după terminarea condiționării.

Celulele stem vor fi trecute lent în corpul dvs. prin linia centrală. Acest proces durează adesea în jur de câteva ore.

Transplantul nu va fi dureros și vei fi treaz pe tot parcursul.

Recuperare

După terminarea transplantului, va trebui să rămâneți la spital câteva săptămâni, în timp ce așteptați ca celulele stem să se stabilească în măduva oaselor și să înceapă să producă noi celule sanguine.

În această perioadă puteți:

 • simțiți-vă slab și puteți prezenta vărsături, diaree și / sau pierderea poftei de mâncare
 • se administrează lichide pe cale orală sau printr-un tub care curge de la nas la stomac (un tub nazogastric) pentru a preveni malnutriția
 • aveți transfuzii regulate de sânge , deoarece veți avea un număr redus de globule roșii
 • aveți transfuzii regulate de trombocite, deoarece veți avea un număr redus de trombocite
 • stați într-o cameră specială fără germeni, iar vizitatorii ar putea avea nevoie să poarte îmbrăcăminte de protecție pentru a preveni infecțiile, deoarece veți avea un număr redus de globule albe care combate infecțiile

Multe persoane sunt suficient de bune pentru a părăsi spitalul între 1 și 3 luni după transplant. Cu toate acestea, dacă dezvoltați complicații, cum ar fi o infecție, este posibil să nu puteți părăsi mai mult timp spitalul.

Chiar și după ce vă întoarceți acasă, veți fi în continuare în pericol de infecții pentru un an sau 2, deoarece poate dura un timp pentru ca sistemul dumneavoastră imunitar să revină la puterea maximă.

Dacă celulele stem donate au fost transplantate, de asemenea, va trebui să luați medicamente care să vă oprească sistemul imunitar să funcționeze atât de puternic, pentru a reduce riscul ca organismul dumneavoastră să atace celulele transplantate (imunosupresoare) sau pentru a reduce riscul de celule transplantate atacând alte celule din corpul tău.