Transplanturi de celule stem și măduvă osoasă – Riscuri

Transplanturile de celule stem sau măduvă osoasă sunt tratamente complexe care prezintă un risc semnificativ de complicații grave.

Este important să știți atât riscurile, cât și beneficiile posibile înainte de începerea tratamentului. Poate doriți să le discutați cu echipa dumneavoastră de tratament și familia.

În general, persoanele mai tinere care nu au alte condiții grave sau cele care primesc transplanturi de la o soră potrivită sunt mai puțin susceptibile să întâmpine probleme grave. Persoanele care primesc transplanturi ale propriilor lor celule stem (transplanturi autologe) sunt, de asemenea, mai puțin susceptibile de a avea reacții adverse grave.

Principalele riscuri asociate unui transplant de celule stem sunt prezentate mai jos.

Boala greutății versus gazdă

În unele cazuri, celulele transplantate recunosc celulele destinatarului ca fiind „străine” și le atacă. Aceasta este cunoscută sub numele de boală grefă versus gazdă (GvHD).

GvHD poate apărea în câteva luni de la transplant sau se poate dezvolta câteva luni sau ocazional un an sau 2 mai târziu. Starea este de obicei ușoară, dar uneori poate pune viața în pericol.

Simptomele GvHD pot include:

Spuneți-vă echipei de tratament dacă prezentați aceste simptome. GvHD poate fi tratat cu medicamente care îți suprimă sistemul imunitar și oprește celulele stem transplantate să atace restul corpului.

Număr redus de celule sanguine

Pentru pregătirea unui transplant de celule stem, va trebui să aveți chimioterapie pentru a distruge celulele sanguine deteriorate sau bolnave. Acestea vor fi în cele din urmă înlocuite de celulele stem transplantate, deși acest proces poate dura câteva săptămâni sau mai mult.

Până când corpul tău va începe să producă din nou celule sanguine sănătoase, este posibil să aveți riscul de:

  • anemie – lipsa globulelor roșii care te pot face să te simți obosit și lipsit de respirație; aceasta poate fi tratată cu transfuzii regulate de sânge
  • sângerare excesivă sau vânătăi cauzate de lipsa celulelor de coagulare numite trombocite; este posibil să aveți nevoie de transfuzii de trombocite dacă aceasta este o problemă
  • infecții – lipsa globulelor albe din sânge și orice medicament imunosupresor pe care îl luați vor însemna că organismul dvs. nu poate lupta împotriva infecțiilor

Va trebui să rămâneți într-o cameră specială fără germeni special în primele săptămâni după transplant. După ce vă întoarceți acasă, va trebui să aveți grijă să intrați în contact cu persoane cu infecții și să luați măsuri pentru a preveni intoxicațiile alimentare .

De asemenea, vi se pot administra antibiotice pentru a preveni sau trata orice infecții bacteriene.

Efecte secundare chimioterapice

Reacțiile adverse frecvente ale chimioterapiei includ:

Aceste reacții adverse sunt de obicei temporare și durează doar câteva săptămâni. Părul crește de obicei în câteva luni.

Cu toate acestea, chimioterapia cu doze mari poate avea și unele efecte de lungă durată, inclusiv infertilitatea permanentă, care afectează majoritatea persoanelor care au tratamentul.

Echipa dumneavoastră de tratament vă va spune despre acest lucru înainte de începerea tratamentului, dacă este un risc și pot discuta despre modalitățile posibile de a avea copii în viitor. În unele persoane, acestea pot include proceduri pentru colectarea și înghețarea ouălor sau a spermei, deși acest lucru nu este întotdeauna posibil. Citiți mai multe despre cancer și fertilitate .

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!