Transplanturi de celule stem și măduvă osoasă

Un transplant de celule stem sau măduvă osoasă înlocuiește celulele sângelui deteriorate cu altele sănătoase. Poate fi utilizat pentru a trata afecțiuni care afectează celulele sanguine, cum ar fi leucemia și limfomul.

Celulele stem sunt celule speciale produse de măduva osoasă (un țesut spongios găsit în centrul unor oase) care se pot transforma în diferite tipuri de celule din sânge.

Cele trei tipuri principale de celule de sânge în care pot deveni sunt:

  • globule roșii – care transportă oxigen în jurul corpului
  • globulele albe din sânge – care ajută la combaterea infecției
  • trombocite – care ajută la oprirea sângerării

Un transplant de celule stem implică distrugerea celulelor sanguine nesănătoase și înlocuirea lor cu celule stem îndepărtate din sânge sau măduvă osoasă.

De ce se efectuează transplanturi de celule stem?

Transplanturi de celule stem sunt folosite pentru a trata condițiile în care măduva osoasă este deteriorat și nu mai este capabil de a produce celule sanguine sanatoase.

Transplanturile pot fi, de asemenea, efectuate pentru a înlocui celulele sanguine care sunt deteriorate sau distruse ca urmare a tratamentului intens al cancerului.

Condițiile care pot fi folosite pentru a trata transplanturile de celule stem includ:

Un transplant de celule stem va fi efectuat de obicei numai dacă alte tratamente nu au ajutat, beneficiile potențiale ale unui transplant depășesc riscurile și sunteți într-o stare de sănătate relativ bună, în ciuda stării de bază.

Ce presupune un transplant de celule stem?

Un transplant de celule stem poate implica prelevarea celulelor stem sănătoase din sângele sau măduva osoasă a unei persoane – în mod ideal, un membru al familiei apropiate cu același tip similar de țesut (vezi mai jos) – și transferul acestora către o altă persoană. Aceasta se numește transplant alogen.

Este de asemenea posibil pentru a elimina celulele stem din propriul corp și transplant le mai târziu, după orice celule deteriorate sau bolnave au fost eliminate. Aceasta se numește transplant autolog.

Un transplant de celule stem are 5 etape principale. Acestea sunt:

  1. Teste și examene – pentru a evalua nivelul dvs. general de sănătate
  2. Recoltarea – procesul de obținere a celulelor stem pentru a fi utilizat în transplant, fie de la dvs., fie de la un donator
  3. Condiționare – tratament cu chimioterapie și / sau radioterapie pentru a vă pregăti corpul pentru transplant
  4. Transplantarea celulelor stem
  5. Recuperare

A avea un transplant de celule stem poate fi o experiență intensă și provocatoare. De obicei, va trebui să stați la spital o lună sau mai mult până când transplantul începe să intre în vigoare și poate dura un an sau 2 pentru a se recupera complet.

Citiți mai multe despre ce se întâmplă în timpul unui transplant de celule stem .

Riscurile unui transplant de celule stem

Transplanturile de celule stem sunt proceduri complicate, cu riscuri semnificative. Este important să știți atât riscurile, cât și beneficiile posibile înainte de începerea tratamentului.

Problemele posibile care pot apărea în timpul sau după procesul de transplant includ:

Citiți mai multe despre riscurile de a avea un transplant de celule stem .

Donarea de celule stem

Dacă nu este posibil să utilizați propriile celule stem pentru transplant (a se vedea mai sus), celulele stem vor trebui să provină de la un donator.

Pentru a îmbunătăți șansele ca transplantul să aibă succes, celulele stem donate trebuie să poarte un marker genetic special – cunoscut sub numele de antigenul leucocitelor umane (HLA) – identic sau foarte asemănător cu cel al celui care primește transplantul.

Cea mai bună șansă de a obține un meci este de la un frate sau o soră sau uneori un alt membru apropiat al familiei. În cazul în care nu există meciuri în familia ta apropiată, se va efectua o căutare a Registrului britanic al măduvei osoase .

În cele din urmă, majoritatea oamenilor vor găsi un donator în registru, deși un număr mic de oameni poate găsi foarte greu sau imposibil să găsească o potrivire potrivită.

Site-ul Blood and Transplant și site-ul Anthony Nolan au mai multe informații despre donarea celulelor stem și a măduvei osoase.