Statine – Considerații

Nu trebuie luate statine dacă aveți boli hepatice severe sau dacă testele de sânge sugerează că ficatul dvs. nu poate funcționa corect.

Acest lucru se datorează faptului că statinele vă pot afecta ficatul, iar acest lucru este mai probabil să provoace probleme grave dacă aveți deja un ficat grav deteriorat.

Înainte de a începe să luați statine, ar trebui să faceți un test de sânge pentru a vă asigura că ficatul dvs. este într-o stare relativ bună. De asemenea, ar trebui să faceți un test de sânge de rutină pentru a verifica starea de sănătate a ficatului dvs. la 3 luni după începerea tratamentului și din nou după 12 luni.

Sarcina și alăptarea

Statinele nu ar trebui să fie luate de femeile care sunt însărcinate sau care alăptează, deoarece nu există dovezi ferme cu privire la faptul că este sigur să facă acest lucru.

Contactați medicul de familie pentru sfaturi dacă rămâneți gravidă în timp ce luați statine.

Persoanele cu un risc crescut de efecte secundare

Statinele trebuie luate cu precauție dacă aveți un risc crescut de a dezvolta un efect secundar rar numit miopatie, care este în cazul în care țesuturile mușchilor dvs. sunt deteriorate și dureroase. Miopatia severa (rabdomioliza) poate duce la afectarea rinichilor.

Printre lucrurile care pot crește acest risc se numără:

 • fiind peste 70 de ani
 • având antecedente de boli hepatice
 • consumând regulat cantități mari de alcool
 • având antecedente de reacții adverse legate de mușchi atunci când luați o statină sau un fibrat (un alt tip de medicament pentru colesterolul ridicat)
 • având antecedente familiale de miopatie sau rabdomioliză

Dacă una sau mai multe dintre acestea se aplică pentru tine, poate fi necesar să fii monitorizat frecvent pentru a verifica dacă există complicații. O doză mai mică de statină poate fi, de asemenea, recomandată.

Dacă aveți o tiroidă nederactivă (hipotiroidism) , tratamentul poate fi întârziat până la tratarea acestei probleme. Acest lucru se datorează faptului că a avea o tiroidă nederactivă poate duce la un nivel crescut al colesterolului, iar tratarea hipotiroidismului poate determina scăderea nivelului de colesterol, fără a fi nevoie de statine. De asemenea, statinele pot provoca leziuni musculare la persoanele cu tiroidă nederactivă.

Citiți mai multe despre efectele secundare ale statinelor .

interacţiuni

Statinele pot reacționa imprevizibil cu anumite alte substanțe (cunoscute sub numele de „interacțiune”), potențând astfel creșterea riscului de reacții adverse grave, cum ar fi leziuni musculare.

Medicamentele care pot interacționa cu unele tipuri de statină includ:

 • anumite antibiotice și antifungice
 • anumite medicamente HIV
 • warfarina – un medicament utilizat frecvent pentru prevenirea cheagurilor de sânge
 • ciclosporina – un medicament care suprima sistemul imunitar și este utilizat pentru a trata o gamă largă de afecțiuni, inclusiv psoriazisul și artrita reumatoidă
 • danazol – un medicament hormonal sintetic utilizat pentru tratarea afecțiunilor precum endometrioza
 • verapamil și diltiazem – tipuri de medicamente numite blocante ale canalelor de calciu, care sunt utilizate pentru a trata diferite afecțiuni care afectează inima și vasele de sânge
 • amiodarona – un medicament folosit uneori pentru tratarea bătăilor inimii neregulate
 • fibrații – medicamente care, la fel ca statinele, ajută la reducerea nivelului de colesterol din sânge

Dacă luați statine și trebuie să luați unul dintre aceste medicamente, medicul dumneavoastră vă poate prescrie o statină alternativă sau vă poate prescrie statina curentă într-o doză mai mică. În unele cazuri, acestea vă pot recomanda să încetați temporar să vă luați statina.

Alimente și alcool

Sucul de grapefruit poate afecta unele statine și vă poate crește riscul de reacții adverse. Medicul dumneavoastră vă poate sfătui să îl evitați complet sau să consumați doar cantități mici.

De asemenea, medicul dumneavoastră vă va întreba cât de mult alcool beți înainte de a prescrie statine. Persoanele care beau în mod regulat cantități mari de alcool prezintă un risc crescut de a avea reacții adverse mai grave.

Dacă vi s-a prescris o statină, este posibil să puteți continua consumul de alcool. Cu toate acestea, nu trebuie să bea mai mult de 14 unități de alcool pe săptămână.

Cercetarea medicamentelor

Pentru detalii complete despre precauții și interacțiuni relevante pentru medicația dvs. specifică, verificați prospectul cu informații despre pacient care vine cu acesta.

Dacă aveți îndoieli, contactați medicul dumneavoastră de familie sau farmacistul pentru sfaturi.