Statine – Efecte secundare

Ca toate medicamentele, statinele pot provoca reacții adverse. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor îi tolerează bine și nu întâmpină probleme.

Ar trebui să discutați despre beneficiile și riscurile de a lua statine cu medicul dumneavoastră înainte de a începe să luați medicamentul.

Dacă găsiți anumite reacții adverse deosebit de supărătoare, adresați-vă medicului responsabil cu îngrijirile dumneavoastră. Este posibil ca doza dvs. să fie ajustată sau să aveți nevoie de un tip diferit de statină.

Unele dintre principalele efecte secundare ale statinelor sunt enumerate aici. Cu toate acestea, aceasta nu este o listă completă, iar unele dintre acestea nu se vor aplica în mod necesar la statina specifică pe care o luați.

Pentru detalii despre efectele secundare ale unei anumite statine, consultați prospectul cu medicamente.

Reacții adverse frecvente

Deși efectele secundare pot varia între diferite statine, efectele secundare comune (care afectează până la 1 din 10 persoane) includ:

Cu toate acestea, nu este clar dacă majoritatea problemelor comune pe care le întâmpină oamenii când iau statine sunt de fapt cauzate de medicația în sine.

Reacții adverse mai puțin frecvente

Reacțiile adverse mai puțin frecvente ale statinelor (care pot afecta până la 1 din 100 de persoane) includ:

Reacții adverse rare

Reacțiile adverse rare ale statinelor (care pot afecta până la 1 din 1.000 de persoane) includ:

Efecte musculare

Uneori statinele pot provoca inflamații musculare (umflături) și leziuni. Vorbiți cu medicul dumneavoastră dacă aveți dureri musculare, tandrețe sau slăbiciune care nu pot fi explicate – de exemplu, durere care nu este cauzată de munca fizică.

Medicul dumneavoastră poate efectua un test de sânge pentru a măsura o substanță din sângele dvs. numită creatină kinază (CK), care este eliberată în sânge atunci când mușchii sunt inflamați sau deteriorați.

Dacă nivelul de CK din sângele dvs. este de peste 5 ori mai mare decât nivelul normal, medicul vă poate sfătui să încetați să luați statina. Exercițiile fizice obișnuite pot duce uneori la creșterea CK, așa că spuneți medicului dumneavoastră dacă ați făcut mult efort.

După ce nivelul CK a revenit la normal, medicul vă poate sugera să începeți să luați din nou statina, dar la o doză mai mică.

Raportarea efectelor secundare

Schema Cartonașului Galben vă permite să raportați reacțiile adverse suspectate de la orice tip de medicament pe care îl luați. Este condus de un paznic de securitate pentru medicamente numit Agenția de Reglementare a Medicamentelor și Produselor de Sănătate (MHRA) .

Consultați site-ul Schemei Cartonașului Galben pentru mai multe informații.