Endometrioza

Endometrioza este o afecțiune în care țesutul asemănător cu mucoasa pântecelui începe să crească în alte locuri, cum ar fi ovarele și trompele uterine.

Endometrioza poate afecta femeile de orice vârstă.

Este o afecțiune pe termen lung care poate avea un impact semnificativ asupra vieții tale, dar există tratamente care te pot ajuta.

Simptomele endometriozei

Simptomele endometriozei pot varia. Unele femei sunt afectate grav, în timp ce altele pot să nu prezinte simptome.

Principalele simptome ale endometriozei sunt:

Este posibil să aveți și perioade grele . S-ar putea să folosiți o mulțime de tampoane sau tampoane sau puteți sângera prin hainele voastre.

Pentru unele femei, endometrioza poate avea un impact mare asupra vieții lor și poate duce uneori la sentimente de depresie .

Când să vezi un medic

Consultați un medic de familie dacă aveți simptome de endometrioză, mai ales dacă au un impact mare asupra vieții voastre.

Vă poate ajuta să vă scrieți simptomele înainte de a vedea un medic.

Endometrioza UK are un jurnal de durere și simptome (PDF, 238kb) pe care îl puteți utiliza.

Poate fi dificil de diagnosticat endometrioza, deoarece simptomele pot varia considerabil, iar multe alte afecțiuni pot provoca simptome similare.

Un medic de familie va întreba despre simptomele tale și poate cere să-ți examineze burtica și vaginul.

Pot recomanda tratamente dacă consideră că aveți endometrioză.

În cazul în care acestea nu ajuta, s-ar putea să consultați un specialist numit un ginecolog pentru unele teste suplimentare, cum ar fi o scanare cu ultrasunete sau laparoscopie.

Un laparoscopie este în cazul în care un chirurg trece un tub subțire printr – o tăietură mică in burtica ta , astfel încât acestea pot vedea orice patch – uri de tesut endometrioza.

Acesta este singurul mod de a fi sigur că aveți endometrioză.

Tratamente pentru endometrioză

În prezent nu există leac pentru endometrioză, dar există tratamente care pot ajuta la ameliorarea simptomelor.

Tratamentele includ:

Medicul dumneavoastră va discuta cu dumneavoastră opțiunile. Uneori pot sugera să nu începeți imediat tratamentul pentru a vedea dacă simptomele dvs. se îmbunătățesc singure.

Probleme suplimentare cauzate de endometrioză

Una dintre principalele complicații ale endometriozei este dificultatea de a rămâne însărcinată sau de a nu putea rămâne însărcinată deloc (infertilitate) .

Intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea țesutului endometrioza poate ajuta la îmbunătățirea șanselor de a rămâne însărcinată, deși nu există nicio garanție că veți putea rămâne însărcinată după tratament.

Chirurgia pentru endometrioză poate provoca uneori și alte probleme, cum ar fi infecții, sângerare sau deteriorarea organelor afectate.

Dacă vi se recomandă intervenția chirurgicală, discutați cu chirurgul despre riscurile posibile.

Aflați mai multe despre complicațiile endometriozei