Spondilita anchilozanta – Tratament

Nu există leac pentru spondilita anchilozantă (AS), dar este disponibil un tratament care să contribuie la ameliorarea simptomelor.

Tratamentul poate ajuta, de asemenea, să întârzie sau să prevină procesul de alipire a coloanei vertebrale (de topire) și de rigidizare.

În cele mai multe cazuri, tratamentul implică o combinație de:

Fizioterapie și exerciții fizice

Menținerea activă vă poate îmbunătăți poziția și gama de mișcare a coloanei vertebrale, împreună cu prevenirea devenirii dure și dureroase a coloanei vertebrale.

Pe lângă faptul că se menține activă, fizioterapia este o parte cheie a tratamentului AS. Un fizioterapeut vă poate sfătui despre cele mai eficiente exerciții și poate întocmi un program de exerciții care vi se potrivește.

Tipurile de fizioterapie recomandate pentru AS includ:

  • un program de exerciții de grup – unde te exerciți cu alții
  • un program individual de exerciții – vi se oferă exerciții pe care să le faceți singur
  • masaj – mușchii și celelalte țesuturi moi sunt manipulate pentru a calma durerea și a îmbunătăți mișcarea; oasele coloanei vertebrale nu trebuie manipulate niciodată, deoarece acest lucru poate provoca răni la persoanele cu AS
  • hidroterapie – exerciții fizice în apă, de obicei o piscină caldă și superficială sau o baie specială de hidroterapie; flotabilitatea apei ajută la mișcarea mai ușoară sprijinindu-vă, iar căldura vă poate relaxa mușchii

Unii preferă să înoate sau să joace sport pentru a păstra flexibilitatea. Acest lucru este de obicei bine, deși unele eforturi zilnice și de exercitare sunt, de asemenea, importante.

Dacă aveți vreo îndoială, adresați-vă fizioterapeutului sau reumatologului înainte de a lua o nouă formă de sport sau exercițiu.

Societatea Națională de Spondilită Anchilozantă (NASS) oferă informații detaliate despre diferite tipuri de exerciții fizice pentru a vă ajuta să vă gestionați starea.

Analgezicele

Este posibil să aveți nevoie de analgezice pentru a vă gestiona starea în timp ce sunteți remis la un reumatolog. Reumatologul poate continua să prescrie calmante, deși nu toată lumea are nevoie de ele tot timpul.

Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)

Primul tip de calmant prescris de obicei este un medicament anti-inflamator nesteroid (AINS) . Pe lângă faptul că ajută la calmarea durerii, AINS vă pot ajuta să ameliorați umflarea (inflamația) în articulații.

Exemple de AINS includ:

Atunci când vă prescrie AINS, medicul dumneavoastră de familie sau reumatologul va încerca să găsească 1 care vi se potrivește și cea mai mică doză posibilă care vă ameliorează simptomele. Doza dvs. va fi monitorizată și revizuită, după caz.

Paracetamolul

Dacă AINS nu sunt potrivite pentru tine, este posibil să se recomande un calmant alternativ, cum ar fi paracetamolul .

Paracetamolul provoacă rareori reacții adverse și poate fi utilizat la femeile însărcinate sau care alăptează. Cu toate acestea, paracetamolul poate să nu fie potrivit pentru persoanele cu probleme hepatice sau pentru cei care depind de alcool.

codeină

Dacă este necesar, vi se poate prescrie, de asemenea, un tip mai puternic de calmant numit codeină, precum și paracetamol.

Codeina poate provoca reacții adverse, inclusiv:

Tratamente biologice

Medicament anti-TNF

Dacă simptomele dvs. nu pot fi controlate folosind calmante sau exercitarea și întinderea, poate fi recomandat medicamentul cu factor de necroză tumorală (TNF). TNF este un produs chimic produs de celule atunci când țesutul este inflamat.

Medicamentele anti-TNF sunt administrate prin injecție și funcționează prin prevenirea efectelor TNF, precum și prin reducerea inflamației la nivelul articulațiilor dvs. cauzată de spondilita anchilozantă.

Acestea sunt tratamente relativ noi pentru AS, iar efectele lor pe termen lung nu sunt cunoscute. Cu toate acestea, au fost utilizate mai mult timp la persoanele cu artrită reumatoidă și acest lucru oferă informații mai clare despre siguranța lor pe termen lung.

Dacă medicul reumatolog recomandă utilizarea medicamentului anti-TNF, trebuie discutată cu atenție decizia cu privire la dacă este potrivit pentru tine, iar progresul tău va fi monitorizat îndeaproape.

În cazuri rare, medicamentul anti-TNF poate interfera cu sistemul imunitar, crescând riscul de a dezvolta infecții potențial grave.

Dacă simptomele dvs. nu se îmbunătățesc semnificativ după ce ați luat medicament anti-TNF timp de 3 luni, tratamentul va fi oprit.

Secukinumab

Secukinumab este un medicament care poate fi oferit persoanelor cu AS care nu răspund la AINS sau la medicamentul anti-TNF.

Secukinumab acționează prin blocarea efectelor unei proteine implicate în declanșarea inflamației.

Secukinumab nu este de rutină disponibil pe pentru persoanele cu AS, astfel încât este posibil să fiți nevoit să plătiți pentru asta.

corticosteroizii

Corticosteroizii au un efect antiinflamator puternic și pot fi luați sub formă de tablete sau injecții de către persoanele cu AS.

Dacă o anumită articulație este inflamată, corticosteroizii pot fi injectați direct în articulație. Va trebui să vă odihniți articulația până la 48 de ore după injecție.

De obicei se recomandă limitarea injecțiilor cu corticosteroizi la cel mult 3 ori într-un an, cu cel puțin 3 luni între injecții în aceeași articulație.

Acest lucru se datorează faptului că injecțiile cu corticosteroizi pot provoca o serie de reacții adverse, cum ar fi:

  • infecție ca răspuns la injecție
  • pielea din jurul injecției își poate schimba culoarea (depigmentare)
  • țesutul înconjurător se poate risipi
  • un tendon lângă articulație poate izbucni (ruptură)

Corticosteroizii pot calma și articulațiile dureroase umflate atunci când sunt luate sub formă de tablete.

Medicamente anti-reumatice modificatoare de boli (DMARD)

Medicamentele anti-reumatice modificatoare ale bolilor (DMARDs) sunt un tip alternativ de medicament adesea utilizat pentru tratarea altor tipuri de artrită.

DMARD-urile pot fi prescrise pentru AS, deși sunt benefice numai în tratarea durerii și inflamației în articulațiile din alte zone ale corpului decât coloana vertebrală.

Sulfasalazina este DMARD-ul principal folosit uneori pentru tratarea inflamației articulațiilor, altele decât coloana vertebrală.

Interventie chirurgicala

Majoritatea persoanelor cu AS nu vor avea nevoie de intervenție chirurgicală. Cu toate acestea, chirurgia de înlocuire a articulațiilor poate fi recomandată pentru a îmbunătăți durerea și mișcarea în articulația afectată dacă articulația a devenit grav deteriorată.

De exemplu, dacă articulațiile șoldului sunt afectate, poate fi efectuată o înlocuire a șoldului .

În cazuri rare poate fi necesară o intervenție chirurgicală dacă coloana vertebrală este îndoită prost.

Urmare

Deoarece simptomele AS se dezvoltă lent și tind să vină și să meargă, va trebui să vă consultați reumatologul sau medicul general pentru verificări periodice.

Se vor asigura că tratamentul dvs. funcționează corect și pot efectua evaluări fizice pentru a evalua cum evoluează starea dumneavoastră. Aceasta poate implica alte seturi de aceleași analize de sânge sau raze X pe care le-ați avut în momentul diagnosticării.