Spondilită anchilozantă – Diagnostic

Spondilita anchilozantă (AS) poate fi dificil de diagnosticat, deoarece afecțiunea se dezvoltă lent și nu există un test definitiv.

Primul lucru pe care ar trebui să-l faci dacă crezi că ai AS este să-ți vezi medicul. Vor întreba despre simptomele dvs., inclusiv:

  • ce simptome te confrunți
  • când au început
  • cât timp le-ai avut

Durerea de spate asociată cu AS poate fi destul de distinctivă. De exemplu, de obicei nu se îmbunătățește odată cu odihna și te poate trezi în timpul nopții.

Analize de sange

Dacă medicul dumneavoastră de familie suspectează AS, acestea pot aranja analize de sânge pentru a verifica dacă există semne de inflamație în corp. Inflamarea la nivelul coloanei vertebrale și a articulațiilor este un simptom principal al afecțiunii.

Dacă rezultatele tale sugerează că ai inflamație, vei fi trimis la un reumatolog pentru teste suplimentare. Un reumatolog este un specialist în afecțiuni care afectează mușchii și articulațiile.

Teste suplimentare

Reumatologul dumneavoastră va efectua teste imagistice pentru a examina aspectul coloanei vertebrale și pelvisului, precum și alte analize de sânge.

Acestea pot include:

Testare genetică

Uneori, un test genetic de sânge poate fi efectuat pentru a vedea dacă aveți gena HLA-B27, care se găsește la majoritatea persoanelor cu AS.

Acest lucru poate contribui la un diagnostic de AS, dar nu este în întregime de încredere, deoarece nu toată lumea cu afecțiunea are această genă și unii oameni au gena fără să dezvolte vreodată AS.

Confirmarea spondilitei anchilozante

Deși scanările pot arăta uneori inflamația coloanei vertebrale și fuziunea coloanei vertebrale (anchiloză), deteriorarea coloanei vertebrale nu poate fi întotdeauna redusă în stadiile incipiente ale AS.

Acesta este motivul pentru care diagnosticul este adesea dificil. În multe cazuri, confirmarea unui diagnostic este un proces îndelungat care poate dura ani întregi.

Un diagnostic de AS poate fi de obicei confirmat dacă o radiografie prezintă inflamația articulațiilor sacroiliace (sacroiliită) și aveți cel puțin 1 dintre următoarele:

  • cel puțin 3 luni de dureri de spate inferioare, care se îmbunătățește odată cu exercițiile fizice și nu se îmbunătățește odată cu odihna
  • mișcare limitată în partea inferioară a spatelui (coloana vertebrală lombară)
  • expansiune limitată în piept în comparație cu ceea ce se așteaptă la vârsta și sexul dvs.

Dacă aveți toate aceste trăsături, dar nu aveți sacroiliită – sau dacă aveți doar sacroiliită – veți fi diagnosticat cu probabilă spondilită anchilozantă.