Spondilita anchilozanta – Cauze

În spondilita anchilozantă (AS) mai multe părți ale coloanei vertebrale inferioare se inflamează, inclusiv oasele coloanei vertebrale (vertebrele) și articulațiile coloanei vertebrale.

În timp, acest lucru poate deteriora coloana vertebrală și poate duce la creșterea unui nou os. În unele cazuri, acest lucru poate determina părțile coloanei vertebrale să se alăture (siguranța) și să piardă flexibilitatea (anchiloza).

Nu se știe exact ce provoacă AS, dar în multe cazuri pare să existe o legătură cu o genă anume cunoscută sub numele de HLA-B27.

Gena HLA-B27

Cercetările au arătat că mai mult de 9 din 10 persoane cu AS au o anumită genă cunoscută sub numele de antigenul leucocitelor umane B27 (HLA-B27).

A avea această genă nu înseamnă neapărat că veți dezvolta AS. Se estimează că 8 din 100 persoane din populația generală au gena HLA-B27, dar majoritatea nu au AS.

Se crede că faptul că această genă te poate face mai vulnerabil la dezvoltarea AS. Starea poate fi declanșată de unul sau mai mulți factori de mediu, deși nu se știe care sunt aceștia.

Testarea acestei gene poate fi efectuată dacă se suspectează AS. Cu toate acestea, acest test nu este o metodă foarte fiabilă de diagnosticare a afecțiunii, deoarece unele persoane pot avea gena HLA-B27, dar nu au spondilită anchilozantă.

Citiți despre cum este diagnosticat spondilita anchilozantă .

Spondilita anchilozantă poate fi moștenită?

AS poate rula în familii, iar gena HLA-B27 poate fi moștenită de la un alt membru al familiei.

Dacă aveți AS și testele arată că transportați gena HLA-B27, atunci există o șansă de 1 în 2 pe care o puteți transmite genei oricăror copii pe care îi aveți. Se estimează că între 5 și 20% dintre copiii cu această genă vor continua să dezvolte AS.