Spondilită anchilozantă

Spondilita anchilozantă (AS) este o afecțiune pe termen lung în care coloana vertebrală și alte zone ale corpului se inflamează.

AS tinde să se dezvolte mai întâi la adolescenți și adulți tineri. De asemenea, este de aproximativ 2 ori mai frecventă la bărbați decât la femei.

Simptomele spondilitei anchilozante

Simptomele AS pot varia, dar implică de obicei:

Aceste simptome tind să se dezvolte treptat, de obicei pe parcursul mai multor luni sau ani, și pot veni și să treacă în timp.

La unii, starea se îmbunătățește odată cu timpul, dar pentru alții se poate înrăutăți încet.

Citiți despre simptomele spondilitei anchilozante .

Când să solicitați sfaturi medicale

Ar trebui să vă vedeți medicul dumneavoastră dacă aveți simptome persistente de AS.

Dacă medicul dumneavoastră de familie consideră că puteți avea afecțiunea, ar trebui să vă adreseze unui specialist în afecțiuni care afectează mușchii și articulațiile (reumatolog) pentru teste suplimentare și orice tratament necesar.

Alte teste pot include analize de sânge și teste imagistice.

Citiți despre diagnosticarea spondilitei anchilozante .

Cauzele spondilitei anchilozante

Nu se știe care cauzează afecțiunea, dar se crede că există o legătură cu o anumită genă cunoscută sub numele de HLA-B27.

Citiți despre cauzele spondilitei anchilozante .

Tratarea spondilitei anchilozante

Nu există nicio cură pentru AS și nu este posibilă inversarea daunelor cauzate de afecțiune. Cu toate acestea, tratamentul este disponibil pentru a ameliora simptomele și a ajuta la prevenirea sau amânarea evoluției sale.

În cele mai multe cazuri, tratamentul implică o combinație de:

Uneori este necesară intervenția chirurgicală pentru a repara articulațiile deteriorate semnificativ sau pentru a corecta îndoirile severe ale coloanei vertebrale, dar acest lucru este neobișnuit.

Citiți despre tratarea spondilitei anchilozante .

Complicații ale spondilitei anchilozante

Perspectiva pentru AS este extrem de variabilă. Pentru unii, starea se îmbunătățește după o perioadă inițială de inflamație, în timp ce pentru alții se poate agrava progresiv în timp.

Unele persoane cu AS sunt capabile să rămână pe deplin independente sau cu handicap minim pe termen lung.

Cu toate acestea, unele persoane au devenit în cele din urmă grave dezactivate ca urmare a faptului că oasele coloanei vertebrale se contopesc într-o poziție fixă și deteriorarea altor articulații, cum ar fi șoldurile sau genunchii.

În cazul tratamentelor moderne, AS nu afectează în mod normal speranța de viață semnificativ, deși afecțiunea este asociată cu un risc crescut de alte probleme potențiale care pot pune viața în pericol.

De exemplu, AS poate duce la:

Citiți despre complicațiile spondilitei anchilozante .

Trăind cu AS

Societatea Națională de Spondilită Anchilozantă (NASS) are informații despre viața cu spondilită anchilozantă, inclusiv sfaturi despre lucru, călătorie și conducere.