Spondilită anchilozantă – Complicații

Spondilita anchilozanta (AS) este o afectiune complexa care poate afecta multe parti ale corpului tau. Poate provoca complicații în viața de zi cu zi și poate duce la condiții suplimentare de sănătate.

Flexibilitate redusă

Deși majoritatea persoanelor cu AS rămân pe deplin independente sau cu un handicap minim pe termen lung, unele persoane cu afecțiune au în cele din urmă o mișcare severă restricționată la nivelul coloanei vertebrale.

Acest lucru afectează de obicei doar partea inferioară a spatelui și este rezultatul oaselor coloanei vertebrale care se alătură (fuzionând).

Fuziunea coloanei vertebrale poate îngreuna mișcarea spatelui și poate însemna că poziția ta devine fixă în 1 poziție, deși nu duce la dizabilități severe în majoritatea cazurilor.

În cazuri rare, chirurgia poate fi recomandată pentru a corecta îndoirile severe ale coloanei vertebrale.

Daune articulare

AS poate provoca inflamarea articulațiilor precum șoldurile și genunchii. Acest lucru poate deteriora articulațiile afectate în timp, făcându-le dureroase și dificil de mișcat.

Dacă o articulație devine în special deteriorată, poate fi nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a o înlocui cu o articulație artificială.

Irita

Irita, cunoscută și sub denumirea de uveită anterioară, este o afecțiune uneori asociată cu AS, unde partea din față a ochiului devine roșie și umflată. De obicei afectează doar un ochi, mai degrabă decât ambele.

Dacă aveți iriti, ochiul dvs. poate deveni roșu, dureros și sensibil la lumină (fotofobie). Viziunea ta poate deveni estompată sau tulbure.

Ar trebui să vă vizitați medicul dumneavoastră cât mai curând posibil dacă aveți AS și credeți că este posibil să aveți iritite, deoarece afecțiunea poate provoca pierderea unora sau a întregii viziuni, dacă nu este tratată prompt.

Dacă medicul dumneavoastră de familie crede că aveți iriti, vă vor consulta de urgență la un medic oftalmolog, medic care este specializat în probleme de ochi, pentru tratament.

Irita poate fi tratată de obicei cu corticosteroizi .

Osteoporoză și fracturi ale coloanei vertebrale

Osteoporoza este locul în care oasele devin slabe și fragile. În AS, osteoporoza se poate dezvolta la nivelul coloanei vertebrale și vă poate crește riscul de fracturare a oaselor din coloana vertebrală. Cu cât aveți afecțiune mai mult, cu atât acest risc crește.

Dacă dezvoltați osteoporoză, de obicei, va trebui să luați medicamente pentru a vă ajuta să vă întăriți oasele.

Există o serie de medicamente care pot fi utilizate pentru a trata osteoporoza, care pot fi luate pe cale orală (sub formă de tablete) sau administrate prin injecție.

Citiți despre tratarea osteoporozei .

Boala cardiovasculara

Dacă aveți AS, puteți avea, de asemenea, un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare (BCV) . CVD este un termen general care descrie o boală a inimii sau vaselor de sânge, cum ar fi boli de inimă și accident vascular cerebral .

Din cauza acestui risc crescut, este important să faceți măsuri pentru a minimiza șansele de a dezvolta BCV.

Reumatologul dumneavoastră, specialist în tratarea afecțiunilor musculare și ale articulațiilor, vă poate sfătui cu privire la schimbările de stil de viață pe care ar trebui să le faceți pentru a reduce riscul de a dezvolta un VCV.

Aceste modificări pot include:

De asemenea, vi se poate prescrie medicament pentru a reduce tensiunea arterială sau nivelul de colesterol din sânge.

Sindromul Cauda equina

Sindromul Cauda equina este o complicație foarte rară a AS care apare atunci când nervii din partea de jos a coloanei vertebrale devin comprimate (compactate).

Sindromul Cauda equina provoacă:

Consultați medicul dumneavoastră medical cât mai curând posibil dacă aveți AS și vă dezvoltați unul dintre aceste simptome.

amiloidoza

În cazuri foarte rare, este posibil să se dezvolte o afecțiune numită amiloidoză ca o complicație a AS.

Amiloidul este o proteină produsă de celulele din măduva oaselor, materialul spongios găsit în centrele unor oase goale.

Amiloidoza este o afecțiune în care amiloidul se acumulează în organe precum inima, rinichii și ficatul.

Poate provoca o gamă largă de simptome, inclusiv: