Inlocuire de sold

Înlocuirea șoldului este un tip obișnuit de intervenție chirurgicală în care o articulație deteriorată a șoldului este înlocuită cu una artificială (cunoscută sub numele de proteză).

Adulții de orice vârstă pot fi considerați pentru o înlocuire a șoldului, deși majoritatea sunt desfășurați la persoane cu vârste cuprinse între 60 și 80 de ani.

O articulație modernă de șold artificial este proiectată să dureze cel puțin 15 ani. Majoritatea oamenilor experimentează o reducere semnificativă a durerii și o anumită îmbunătățire a gamei de mișcare.

Când este nevoie de înlocuirea șoldului

Chirurgia de înlocuire a șoldului este de obicei necesară atunci când articulația șoldului este purtată sau deteriorată, în măsura în care mobilitatea dvs. este redusă și simțiți durere chiar în timp ce vă odihniți.

Cel mai frecvent motiv pentru o intervenție chirurgicală de înlocuire a șoldului este artroza . Alte afecțiuni care pot provoca leziuni la nivelul articulațiilor șoldului includ:

Cui i se oferă o intervenție chirurgicală de înlocuire a șoldului

O înlocuire a șoldului este o intervenție chirurgicală majoră, de aceea este recomandată în mod normal numai dacă alte tratamente, cum ar fi fizioterapia sau injecțiile de steroizi , nu au ajutat la reducerea durerii sau la îmbunătățirea mobilității.

Vi se poate oferi o intervenție chirurgicală de înlocuire a șoldului dacă:

 • aveți dureri severe, umflare și rigiditate la nivelul articulației șoldului și mobilitatea dvs. este redusă
 • durerea de șold este atât de severă încât interferează cu calitatea vieții și a somnului
 • sarcinile de zi cu zi, cum ar fi cumpărăturile sau ieșirea din baie, sunt dificile sau imposibile
 • te simți deprimat din cauza durerii și lipsei de mobilitate
 • nu poți să muncești sau să ai o viață socială normală

De asemenea, va trebui să fie suficient de bine pentru a face față atât o operațiune majoră și ulterior reabilitării.

Cum se efectuează o intervenție chirurgicală de înlocuire a șoldului

O înlocuire a șoldului poate fi efectuată sub un anestezic general (unde dormi în timpul procedurii) sau o epidurală (unde este amorțit corpul inferior).

Chirurgul face o incizie în șold, îndepărtează articulația șoldului deteriorată și o înlocuiește cu o articulație artificială realizată dintr-un aliaj metalic sau, în unele cazuri, ceramică.

Operația durează de obicei în jur de 60-90 de minute pentru a fi finalizată.

Citiți despre cum se efectuează înlocuirea șoldului .

Chirurgie alternativă

Există un tip alternativ de intervenție chirurgicală la înlocuirea șoldului, cunoscută sub numele de refacerea șoldului. Aceasta implică îndepărtarea suprafețelor deteriorate ale oaselor din interiorul articulației șoldului și înlocuirea lor cu o suprafață metalică.

Un avantaj al acestei abordări este că elimină mai puțin osul. Cu toate acestea, este posibil să nu fie adecvat pentru:

 • adulți cu vârsta peste 65 de ani – oasele tind să slăbească pe măsură ce o persoană devine mai în vârstă
 • femeile care au trecut prin menopauză – unul dintre efectele secundare ale menopauzei este că oasele pot deveni slăbite și fragile ( osteoporoza )

Refacerea suprafeței este mult mai puțin populară din cauza îngrijorărilor cu privire la suprafața metalică care cauzează deteriorarea țesuturilor moi din jurul șoldului.

Chirurgul tău ar trebui să poată să-ți spună dacă poți fi un candidat potrivit pentru refacerea șoldului.

Alegerea unui specialist

Alege un specialist care efectuează înlocuirea șoldului în mod regulat și poate discuta rezultatele cu tine.

Acest lucru este și mai important dacă aveți o a doua sau o înlocuire ulterioară a șoldului (operație de revizuire), care este mai dificil de efectuat.

Site-ul dvs. local de încredere în spital va arăta ce specialiști din zona dvs. fac înlocuirea șoldului. De asemenea, medicul dumneavoastră de familie poate avea o recomandare sau vă poate aranja să urmați un program de recuperare îmbunătățit .

Puteți citi, de asemenea, un ghid pentru timpul de așteptare .

Pregătirea pentru intervenția chirurgicală de înlocuire a șoldului

Înainte de a merge la spital, află cât poți despre ce este implicat în operația ta. Spitalul dvs. ar trebui să furnizeze informații sau videoclipuri în scris.

Rămâi cât poți de activ. Consolidarea mușchilor din jurul șoldului vă va ajuta recuperarea. Dacă puteți, continuați să faceți un exercițiu blând, cum ar fi mersul și înotul, în săptămânile și lunile anterioare operației.

Este posibil să fiți trimis la un fizioterapeut, care vă va oferi exerciții utile.

Citiți despre pregătirea pentru intervenție chirurgicală , inclusiv informații despre aranjamentele de călătorie, ce să aduceți cu dvs. și participați la o evaluare preoperatorie.

Recuperarea din chirurgia de înlocuire a șoldului

Procesul de reabilitare după operație poate fi un timp solicitant și necesită angajament.

Dupa operatie veti avea nevoie de un ajutor de mers pe jos, cum ar fi un cadru sau cârje, pentru a vă ajuta să sprijine.

De asemenea, este posibil să fiți înscris la un program de exerciții conceput pentru a vă ajuta să vă recâștigați și apoi să îmbunătățiți utilizarea noii articulații de șold.

De obicei, este posibil să reveniți la activități ușoare sau la birou în aproximativ 6 săptămâni. Cu toate acestea, toată lumea se recuperează diferit și cel mai bine este să discutați cu medicul dumneavoastră sau cu fizioterapeutul când trebuie să reveniți la activitățile normale.

Citiți despre recuperarea în urma unei intervenții chirurgicale de înlocuire a șoldului .

Riscuri de chirurgie de înlocuire a șoldului

Complicațiile înlocuirii șoldului pot include:

 • luxația șoldului
 • infecție la locul intervenției chirurgicale
 • leziuni ale vaselor de sânge sau ale nervilor
 • o fractură
 • diferențele în lungimea picioarelor

Cu toate acestea, riscul de complicații grave este scăzut – estimat a fi mai mic de 1 la 100.

Există, de asemenea, riscul ca o articulație de șold artificial se pot uza mai devreme decât era de așteptat sau merge prost într-un fel. Unele persoane pot necesita o intervenție chirurgicală de revizuire pentru a repara sau înlocui articulația.

Citiți despre riscurile unei înlocuiri a șoldului .

Implanturi metalice pe metal

Au fost cazuri de unele înlocuitori de șold metal-pe-metal (MoM) purtând mai devreme decât s-ar fi așteptat, provocând deteriorarea oaselor și țesutului din jurul șoldului. Există, de asemenea, îngrijorari că ar putea scurge urme de metal în fluxul sanguin.

Agenția de reglementare a medicamentelor și a serviciilor de sănătate (MHRA) a emis noi orientări conform cărora anumite tipuri de dispozitive MoM ar trebui verificate în fiecare an, în timp ce implantul este pe loc. Acest lucru este astfel încât orice complicații potențiale pot fi ridicate din timp.

Dacă sunteți îngrijorat de înlocuirea șoldului, contactați medicul curant sau medicul ortoped. Acestea vă pot oferi o înregistrare a tipului de înlocuire a șoldului pe care îl aveți și vă pot spune dacă este necesară o monitorizare.

De asemenea, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră dacă aveți:

 • dureri la nivelul inghinalului, șoldului sau piciorului
 • umflarea la sau în apropierea articulației șoldului
 • un limp sau probleme de mers
 • măcinarea sau strângerea din șold

Aceste simptome nu înseamnă neapărat că dispozitivul dvs. nu reușește, dar au nevoie de investigații.

De asemenea, trebuie raportate orice modificări ale sănătății dvs. generale, inclusiv:

 • dureri în piept sau scurtă respirație
 • amorțeală, slăbiciune, schimbarea vederii sau a auzului
 • oboseală, senzație de frig, creștere în greutate
 • schimbarea obiceiurilor de urinare

Citiți sfaturile noastre de întrebări și răspunsuri despre implanturile metal-pe-metal .

Registrul național comun

Registrul național comun (NJR) colectează detalii despre înlocuirile de șold efectuate în Anglia și Țara Galilor. Deși este voluntar, merită înregistrat. Acest lucru permite NJR să monitorizeze înlocuirile șoldului, astfel încât să poți fi identificat dacă apar probleme în viitor.

Registrul vă oferă, de asemenea, șansa de a participa la un sondaj de feedback al pacienților.

Este confidențial și ai dreptul la Legea privind libertatea informațiilor de a vedea ce detalii sunt păstrate despre tine.