Sindromul Turner – Simptome

Aproape toate fetele cu sindrom Turner vor crește pentru a fi mai scurte decât media, cu ovare subdezvoltate.

Fetele cu sindrom Turner au, de asemenea, caracteristici distinctive și condiții de sănătate asociate, unele dintre ele putând fi evidente de la naștere.

Pot fi născuți cu mâinile și picioarele umflate, cauzate de acumularea excesului de lichid (limfoedem) în țesuturile înconjurătoare, dar acest lucru se șterge de obicei la scurt timp după naștere.

Alte caracteristici care s-au putut dezvolta la nivelul uterului includ:

 • țesut gros al gâtului
 • umflarea gâtului (higrom chistic)
 • fiind un copil mic
 • afecțiuni cardiace
 • anomalii renale

Creştere

Bebelușii cu sindrom Turner pot crește într-un ritm normal până la vârsta de 3 ani. După aceasta, creșterea lor încetinește.

La pubertate , de obicei între 8 și 14 ani, o fată cu sindrom Turner nu va avea un ritm normal de creștere, chiar și cu înlocuirea hormonului estrogen feminin (HRT).

Fetele cu sindrom Turner sunt de obicei scurte în raport cu înălțimea părinților. În medie, femeile adulte cu sindrom Turner netratat sunt mai mici de 20 cm (8in) decât femeile adulte fără sindrom. Tratamentul cu hormon de creștere suplimentar în doze mari reduce această diferență cu aproximativ 5 cm (aproximativ 2in) în medie.

Citiți mai multe despre tratamentul hormonilor de creștere în sindromul Turner .

ovarele

Ovarele sunt perechea de organe reproducătoare feminine care produc ouă și hormoni sexuali. În perioada pubertății, ovarele unei fete încep de obicei să producă hormoni sexuali estrogeni și, odată pe deplin maturi, progesteron. Aceste perioade de declanșare să înceapă.

Aproximativ 90% dintre fetele cu sindrom Turner nu produc suficient de acești hormoni sexuali, ceea ce înseamnă:

Chiar dacă multe femei cu sindrom Turner au ovare nedezvoltate și sunt infertile, vaginul și pântecele lor se dezvoltă normal. Acest lucru înseamnă că pot avea o viață sexuală normală după tratamentul cu hormoni de sex feminin.

Majoritatea fetelor au nevoie de terapie de substituție hormonală (HRT) cu estrogen de la 10 la 12 ani pentru a începe dezvoltarea sânilor, iar aproximativ 3 ani mai târziu, cu un progesteron adăugat pentru a aduce perioade lunare.

O minoritate (10%) dintre fetele cu sindrom Turner prezintă unele modificări fizice în mod natural în perioada pubertății, dar doar un număr foarte mic (1%) rămâne gravidă în mod natural.

Alte simptome

Există multe alte simptome sau caracteristici care pot afecta fetele și femeile cu sindrom Turner.

Caracteristici generale

 • un gât deosebit de scurt și larg (gâtul cu panglică)
 • un piept larg și sfarcurile larg distanțate
 • brațele care se întorc ușor la coate
 • o linie de păr scăzută
 • anomalii ale gurii, care pot cauza probleme cu dinții
 • un număr mare de alunițe
 • unghii mici, în formă de lingură
 • un al patrulea deget sau degetul scurt

Ochi

urechile

Condiții asociate

Sindromul Turner este adesea asociat cu o serie de alte afecțiuni de sănătate, inclusiv:

Dificultati de invatare

Majoritatea fetelor cu sindrom Turner au abilități de citire și limbaj bun. Cu toate acestea, unii au dificultăți de învățare comportamentale, sociale și specifice.

Inteligența socială

Aproximativ o treime dintre fetele cu sindrom Turner au probleme în a înțelege relațiile sociale din cauza modului în care creierul lor se dezvoltă.

Acest lucru poate îngreuna menținerea prieteniei și duce la probleme de relație în viața ulterioară, atât acasă, cât și la locul de muncă.

Conștientizare spațială și numerație

Conștientizarea spațială este capacitatea de a înțelege unde vă aflați în relație cu obiectele sau alte persoane.

Peste 8 din 10 femei cu sindrom Turner au dificultăți în a înțelege relațiile spațiale. Acest lucru poate cauza probleme atunci când înveți să conduceți sau să urmați indicații pe o hartă.

Un număr similar prezintă un anumit grad de dificultate în învățarea sau înțelegerea matematicii. Aceasta este cunoscută sub numele de discalculie.

Probleme de atenție și hiperactivitate

De obicei, fetele cu sindrom Turner vor trece printr-o fază în copilărie care presupune:

 • hiperactivitate fizică, cum ar fi constănțenie constantă și neliniște
 • acționând impulsiv, cum ar fi încălcarea regulilor sau fără sensul pericolului
 • având o durată scurtă de atenție și fiind ușor distras

Problemele de atenție și hiperactivitate încep de obicei atunci când fetița este un copil mic, dar este posibil să nu fie o problemă gravă până când fetița începe școala la 4 sau 5 ani. Fetele cu sindrom Turner pot avea dificultăți de a se stabili în clasă.

Medicamentele utilizate pentru tratarea tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) pot să nu fie la fel de eficiente în cazurile de sindrom Turner.

Hiperactivitatea fizică se reduce de obicei în jurul perioadei în care fetița începe școala gimnazială la vârsta de 11 ani, deși problemele cu neatenția pot dura mai mult în adolescență.