Tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD)

Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) este o tulburare de comportament care include simptome precum neatenție, hiperactivitate și impulsivitate.

Simptomele ADHD tind să fie observate la o vârstă fragedă și pot deveni mai vizibile atunci când se schimbă circumstanțele unui copil, cum ar fi atunci când începe școala.

Majoritatea cazurilor sunt diagnosticate atunci când copiii au vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani.

Simptomele ADHD se îmbunătățesc de obicei odată cu vârsta, dar mulți adulți care au fost diagnosticați cu afecțiunea la o vârstă fragedă continuă să aibă probleme.

Persoanele cu ADHD pot avea, de asemenea, probleme suplimentare, cum ar fi tulburări de somn și anxietate.

Obținerea de ajutor

Mulți copii trec prin faze în care sunt neliniștiți sau neatenți. Acest lucru este adesea complet normal și nu înseamnă neapărat că au ADHD.

Însă ar trebui să vă gândiți să vă ridicați îngrijorarea cu profesorul copilului dvs., cu coordonatorul educațional al nevoilor educaționale speciale (SENCO) sau cu medicul general, dacă credeți că comportamentul lor poate fi diferit de majoritatea copiilor de vârsta lor.

Este, de asemenea, o idee bună de a vorbi cu un medic de familie dacă sunteți un adult și cred că s-ar putea avea ADHD, dar care nu au fost diagnosticate cu conditia ca un copil.

Ce cauzează tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD)?

Nu se cunoaște cauza exactă a ADHD, dar s-a dovedit că afecțiunile apar în familii.

Cercetările au identificat, de asemenea, o serie de diferențe posibile în creierul persoanelor cu ADHD în comparație cu cele fără afecțiune.

Alți factori sugerați ca având un rol potențial în ADHD includ:

  • fiind născut prematur (înainte de a 37-a săptămână de sarcină)
  • având o greutate scăzută la naștere
  • fumat sau alcool sau abuz de droguri în timpul sarcinii

ADHD poate apărea la persoane cu orice capacitate intelectuală, deși este mai frecvent la persoanele cu dificultăți de învățare.

Cum este tratată tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD)

Desi nu exista nici un tratament pentru ADHD, acesta poate fi gestionat cu sprijin educațional adecvat, consiliere și sprijin pentru părinți și copii afectați, alături de medicamente, dacă este necesar.

Medicina este adesea primul tratament oferit adulților cu ADHD, desi terapiile psihologice , cum ar fi terapia cognitiv comportamentale (CBT) poate , de asemenea , de ajutor.

Trăire cu tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD)

Grija după un copil cu ADHD poate fi dificilă, dar este important să ne amintim că nu-și pot ajuta comportamentul.

Unele probleme care pot apărea în viața de zi cu zi includ:

  • determinarea copilului să doarmă noaptea
  • pregatindu-te la scoala la timp
  • ascultarea și efectuarea instrucțiunilor
  • fiind organizat
  • ocazii sociale
  • cumpărături

Adulții cu ADHD pot constata, de asemenea, că au probleme similare, iar unii pot avea probleme cu relațiile sau interacțiunea socială.