Ochi leneș

Un „ochi leneș” este o afecțiune a copilăriei în care viziunea nu se dezvoltă corect. Este cunoscută medical ca ambliopie.

Se întâmplă deoarece unul sau ambii ochi nu sunt capabili să construiască o legătură puternică cu creierul. De obicei afectează doar un ochi și înseamnă că copilul poate vedea mai puțin clar din ochiul afectat și se bazează mai mult pe ochiul „bun”.

Se estimează că 1 din 50 de copii dezvoltă un ochi leneș.

Cum să vă spun dacă copilul dvs. are un ochi leneș

Un ochi leneș nu provoacă de obicei simptome. Copiii mai mici nu sunt adesea conștienți de faptul că nu este ceva în neregulă cu viziunea lor și, dacă sunt, de obicei, nu sunt capabili să explice ce nu este în regulă.

Copiii mai mari se pot plânge că nu pot vedea la fel de bine printr-un singur ochi și au probleme cu cititul, scrierea și desenul.

În unele cazuri, puteți observa că un ochi arată diferit de celălalt. Cu toate acestea, acesta este de obicei un semn al unei alte afecțiuni care ar putea duce la un ochi leneș, cum ar fi:

Dacă copilul dvs. este prea mic pentru a vă spune cât de bună este viziunea lor, puteți verifica ochii acoperind fiecare ochi cu mâna, pe rând. S-ar putea să se opună acoperirii ochiului bun, dar s-ar putea să nu le deranjeze dacă acoperiți ochiul leneș.

Dacă încearcă să-și îndepărteze mâna de un ochi, dar nu de celălalt, poate fi un semn că pot vedea mai bine dintr-un ochi.

Când să primiți sfaturi medicale

Ochiul leneș este adesea diagnosticat în timpul testelor oculare de rutină înainte ca părinții să-și dea seama că există o problemă.

Dacă doriți să vă asigurați cu privire la viziunea copilului dvs., aceștia pot avea testarea ochilor când sunt suficient de bătrâni pentru a participa la o probă de vedere la un opticieni de înaltă stradă, care este de obicei după vârsta de 3 ani.

Toți nou-născuții din Marea Britanie au un test de ochi în primele zile de viață, iar apoi din nou la vârsta de 2 – 3 luni, pentru a căuta probleme de vedere, cum ar fi cataracta. Este posibil ca problemele cum ar fi ochiul și vederea scurtă sau lungă să nu se dezvolte până când copilul nu are câțiva ani.

Este dificil de tratat ochiul leneș după vârsta de 6 ani, de aceea este recomandat ca toți copiii să își testeze vederea după a patra zi de naștere. Aceasta este responsabilitatea consiliului local , care ar trebui să organizeze testarea vederii pentru toți copiii între 4 și 5 ani.

Citiți mai multe despre testele oculare pentru copii .

Puteți vizita, de asemenea, medicul dumneavoastră de familie dacă aveți probleme cu privire la vederea copilului dumneavoastră. Dacă este necesar, ei pot trimite copilul la un specialist în ochi.

Citiți mai multe despre diagnosticarea unui ochi leneș .

Cauzele unui ochi leneș

Ochii funcționează ca o cameră foto. Lumina trece prin lentila fiecărui ochi și ajunge la un strat de țesut sensibil la lumină în partea din spate a ochiului numit retină.

Retina traduce imaginea în semnale nervoase care sunt trimise creierului. Creierul combină semnalele de la fiecare ochi într-o imagine tridimensională.

Un ochi leneș se întâmplă atunci când conexiunile creierului responsabile pentru vedere nu sunt făcute corect. Pentru a construi aceste conexiuni, în primii 8 ani ai vieții unui copil, ochiul trebuie să „arate” creierului o imagine clară. Acest lucru permite creierului să construiască căi puternice pentru informații despre vedere.

Un ochi leneș poate fi cauzat de:

  • o cantitate redusă de lumină care intră în ochi
  • o lipsă de concentrare în ochi
  • confuzie între ochi – unde cele 2 imagini nu sunt aceleași (cum ar fi o privire)

Lăsat netratat, acest lucru poate duce la viziunea centrală a ochiului niciodată să nu ajungă la niveluri normale.

Citiți mai multe despre cauzele unui ochi leneș .

Tratamentul pentru ochi leneș

În cele mai multe cazuri este posibil să se trateze un ochi leneș, de obicei în 2 etape.

Dacă există o problemă cu cantitatea de lumină care intră în ochi, cum ar fi o cataractă care blochează calea luminii, va fi necesar un tratament pentru a elimina blocajul.

Dacă există o problemă a vederii, cum ar fi vederea scurtă sau lungă sau astigmatismul, mai întâi va fi corectat folosind ochelari pentru a corecta focalizarea ochiului. Acest lucru ajută adesea să corecteze și un squint.

Copilul este apoi încurajat să folosească din nou ochiul afectat. Acest lucru se poate face folosind un plasture pentru ochi pentru a acoperi ochiul mai puternic, sau ochi pentru a estompa temporar vederea în ochiul mai puternic.

Tratamentul este un proces treptat care durează multe luni pentru a lucra. Dacă tratamentul este oprit prea curând, orice îmbunătățire poate fi pierdută.

Tratamentul pentru ochi leneși este cel mai eficient pentru copiii mai mici. Nu este sigur cât de util este pentru copiii cu vârsta peste 8 ani.

Citiți mai multe despre tratarea unui ochi leneș .