Limfedem

Limfedemul este o afecțiune de lungă durată (cronică) care determină umflarea în țesuturile corpului. Poate afecta orice parte a corpului, dar de obicei se dezvoltă în brațe sau picioare.

Se dezvoltă atunci când sistemul limfatic nu funcționează corect. Sistemul limfatic este o rețea de canale și glande din tot corpul care ajută la combaterea infecției și la eliminarea excesului de lichid.

Este important ca limfedemul să fie identificat și tratat cât mai curând posibil. Dacă nu este tratat, se poate agrava.

Simptomele limfoedemului

Principalul simptom al limfoedemului este umflarea la toate sau o parte a membrului sau o altă parte a corpului. Poate fi dificil să te încadrezi în haine, iar bijuteriile și ceasurile se pot simți strânse.

La început, umflarea poate veni și pleca. S-ar putea să se înrăutățească în timpul zilei și să coboare peste noapte. Fără tratament, va deveni, de obicei, mai severă și persistentă.

Alte simptome într-o parte a corpului afectat pot include:

 • o senzație dureroasă, grea
 • dificultate în mișcare
 • infecții repetate ale pielii
 • pielea tare, strânsă
 • pliurile care se dezvoltă în piele
 • creșteri asemănătoare negilor care se dezvoltă pe piele
 • scurgeri de lichide prin piele

Ce provoacă limfoedemul?

Limfedemul este cauzat de o problemă cu sistemul limfatic, o rețea de vase și glande răspândite pe tot corpul. Principalele funcții ale sistemului limfatic sunt de a ajuta la combaterea infecției și la drenarea excesului de lichid din țesuturi.

Există 2 tipuri principale de limfoedem:

 • limfedem primar – cauzat de gene defectuoase care afectează dezvoltarea sistemului limfatic; se poate dezvolta la orice vârstă, dar, de obicei, începe în perioada copilăriei, adolescenței sau la vârsta adultă timpurie
 • limfedem secundar – cauzat de deteriorarea sistemului limfatic sau de probleme cu mișcarea și drenarea lichidului în sistemul limfatic; poate fi rezultatul unui tratament al cancerului, al unei infecții, vătămări, inflamații ale membrelor sau lipsa mișcării membrelor

Citiți mai multe despre cauzele limfoedemului

Cine este afectat

Se consideră că limfoedemul afectează peste 200.000 de oameni în Marea Britanie. Limfedemul primar este rar și se crede că afectează aproximativ 1 din 6.000 de persoane. Limfedemul secundar este mult mai frecvent.

Limfedemul secundar afectează aproximativ 2 din 10 persoane cu cancer de sân și 5 din 10 persoane cu cancer vulval . Aproximativ 3 din 10 persoane cu cancer de penis au limfedem.

Persoanele care au tratament pentru melanom în ganglionii limfatici din inghine pot primi și limfedem.

Echipa dumneavoastră de tratament vă va anunța dacă aveți riscul de a primi limfedem din tratamentul cancerului sau al cancerului. Orice tratament planificat pe care îl veți încerca să evite să vă provoace deteriorarea ganglionilor.

Cancer Research Marea Britanie are mai multe informații despre limfoedem și cancer .

Diagnosticarea limfoedemului

Consultați un Medic de familie dacă prezentați simptomele tipice ale limfoedemului, cum ar fi umflarea brațelor și picioarelor. Acestea vă pot consulta la un centru de tratament pentru limfedem specializat.

În multe cazuri, limfedemul poate fi diagnosticat din simptomele și istoricul dumneavoastră medical și examinând partea corpului afectat și măsurând distanța din jurul acestuia pentru a vedea dacă este mărit.

Ocazional, pot fi necesare alte teste pentru evaluarea și monitorizarea stării tale.

Citiți mai multe despre diagnosticarea limfoedemului

Tratarea limfoedemului

Nu există leac pentru limfedem, dar de obicei este posibil să controlați simptomele principale folosind tehnici pentru a minimiza acumularea de lichide și pentru a stimula fluxul de lichid prin sistemul limfatic.

Acestea includ purtarea hainelor cu compresie, îngrijirea bună a pielii, mișcarea și exercițiile fizice în mod regulat, o alimentație și un stil de viață sănătos și utilizarea tehnicilor de masaj specializate.

Citiți mai multe despre tratarea limfoedemului și prevenirea limfoedemului .

complicaţiile

Celulita este cea mai frecventă complicație a limfedemului. De asemenea, poate avea un impact psihologic semnificativ. Poate fi grav dacă nu este tratat rapid.

celulită

Dacă aveți limfoedem, acumularea de lichid în țesuturile dvs. vă face mai vulnerabil la infecții.

Celulita este o infecție bacteriană a stratului profund al pielii (derm) care afectează adesea persoanele cu limfedem. Celulita poate provoca uneori și limfedem.

Simptomele celulitei pot include:

 • roșeață și senzație de căldură în piele
 • durere și umflare crescută în zona afectată
 • o temperatura mare
 • frisoane

Antibioticele luate pe cale orală (pe cale orală) pot fi de obicei utilizate pentru a trata celulita, deși poate fi necesar ca în cazurile severe să fie tratate în spital cu antibiotice administrate direct într-o venă (intravenos).

Impactul psihologic

Trăirea cu o afecțiune de lungă durată care îți afectează aspectul poate provoca o mare suferință și duce la perioade de depresie .

S-ar putea să fii deprimat dacă te-ai simțit jos în ultimele luni și nu mai găsești plăcere în lucrurile de care te bucuri.

Dacă acesta este cazul, discutați cu un medic de familie sau cu un membru al echipei de tratament limfedematic. Tratamente eficiente sunt disponibile pentru depresie.

Vorbind cu alte persoane cu limfedem poate fi liniștitor și scade sentimentele de izolare, stres și anxietate.

Rețeaua de asistență pentru limfedem oferă informații și sfaturi și vă poate pune în legătură cu un grup de asistență din zona dvs.

Dacă perseverați cu planul de tratament, simptomele dvs. ar trebui să devină mai puțin observabile.