„Sindromul intestinului leucy”

„Sindromul de intestin Leaky” este o afecțiune propusă de unii practicanți în sănătate, susțin că este cauza unei game largi de afecțiuni pe termen lung, inclusiv sindromul de oboseală cronică și scleroza multiplă (SM) .

Susținătorii „sindromului intestinului scurger” susțin că multe simptome și afecțiuni sunt cauzate de reacția sistemului imunitar la germeni, toxine sau alte substanțe care au fost absorbite în fluxul sanguin printr-un intestin poros („scurger”).

Deși este adevărat că unele afecțiuni și medicamente pot provoca un intestin „scurger” (ceea ce oamenii de știință numesc creșterea permeabilității intestinale), există în prezent puține dovezi care să susțină teoria potrivit căreia un intestin poros este cauza directă a oricăror probleme semnificative și răspândite.

Există, de asemenea, puține dovezi că „tratamentele” pe care unii oameni susțin că le ajută la reducerea scurgerii intestinale, cum ar fi suplimentele nutriționale și remediile naturiste, au vreun efect benefic pentru majoritatea afecțiunilor pe care le presupune.

Ce poate provoca un intestin „scurger”?

Interiorul intestinului este căptușit de un singur strat de celule care alcătuiesc bariera mucoasă (bariera dintre interiorul intestinului și restul corpului).

Această barieră este eficientă în absorbția nutrienților, dar împiedică trecerea majorității moleculelor și a germenilor din interiorul intestinului în fluxul sanguin și poate provoca simptome răspândite.

În unele circumstanțe, această barieră poate deveni mai puțin eficientă și „scurgeră”, deși acest lucru în sine nu este în general considerat a fi suficient pentru a cauza probleme grave.

Alcool și anumiți calmante

Alcoolul, aspirina și medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul, sunt substanțe iritante ale mucoasei intestinale. Acestea pot deteriora garniturile dintre celule, permițând ca anumite substanțe să treacă prin goluri și în fluxul sanguin.

Gastroenterologii (specialiștii în afecțiuni intestinale) sunt în general de acord că acești iritanți nu provoacă de obicei nimic altceva decât o inflamație ușoară a unei anumite zone a intestinului.

De obicei, acest lucru nu va produce simptome evidente și se va îmbunătăți în timp dacă încetați să luați medicația sau să încetați consumul de alcool. Cel mai rău, inflamația ar putea fi suficient de rea pentru a provoca ocazional ulcere la nivelul mucoasei intestinale.

Anumite afecțiuni și tratamente

Următoarele condiții și tratamente pot deteriora, de asemenea, garniturile intestinale:

În general, chiar și în aceste situații, tratamentul pentru un intestin „scurger” nu este necesar. Cu toate acestea, în anumite circumstanțe, persoanele cu boala Crohn, de exemplu, pot beneficia de o dietă lichidă pentru a reduce inflamația intestinală, care îmbunătățește, de asemenea, intestinul scurger (citiți mai multe despre tratarea bolii Crohn ).

Teoria „sindromului intestinului scurger”

Exponenții „sindromului intestinului scurgător” – în mare parte practicieni ai medicinei complementare și alternative – consideră că mucoasa intestinală poate deveni iritată și scurgeră, ca urmare a unei game mult mai largi de factori, inclusiv o supraaglomerație de drojdie sau bacterii în intestin, o dietă săracă și utilizarea excesivă a antibioticelor .

Ei cred că particulele alimentare nedigestionate, toxinele bacteriene și germenii pot trece prin peretele intestinului „scurger” și în fluxul sanguin, declanșând sistemul imunitar și provocând inflamații persistente în tot corpul. Acestea, spun ei, sunt legate de o gamă mult mai largă de probleme de sănătate, inclusiv:

Cu toate acestea, în prezent, există puține dovezi care să sugereze că aceste afecțiuni sunt de fapt cauzate de un intestin scurger.

Produse promovate

Multe „tratamente” diferite au fost sugerate de către persoanele care promovează ideea sindromului de intestin scurgător, inclusiv cărți de dietă, suplimente nutritive (care conțin probiotice , de exemplu), remedii pe bază de plante, alimente fără gluten și alte diete speciale, cum ar fi un FODMAP scăzut , dietă scăzută de zahăr sau antifungice.

Cu toate acestea, ar trebui să vă preocupați de tratamentele oferite de către persoanele care susțin că pot „vindeca sindromul de intestin scurger”, deoarece există puține dovezi științifice care să sugereze că sunt benefice pentru multe dintre condițiile în care se pretinde că ajută.

Unele dintre modificările dietetice sugerate pentru „Sindromul intestinului permeabil” (cum ar fi o dietă scăzută FODMAP) pot ajuta persoanele cu sindrom de colon iritabil (IBS) , dar acestea par să funcționeze indiferent de prezența unui intestin „scurger”.

În general, eliminarea alimentelor din dietă nu este o idee bună decât dacă este strict necesară (de exemplu, dacă aveți boală celiacă ) și făcută la sfatul unui profesionist din domeniul sănătății, deoarece poate duce la deficiențe nutriționale.

Consiliere și informații suplimentare

Dacă aveți simptome care nu sunt explicate printr-un diagnostic, vă poate ajuta să citiți subiectul cu privire la simptomele inexplicabile din punct de vedere medical . Astfel de simptome de mister sunt surprinzător de frecvente, reprezentând până la o cincime din toate consultările Medic de familie în Marea Britanie.

Dacă ați fost diagnosticat cu o anumită afecțiune de sănătate, o puteți consulta în indexul nostru de tratamente și afecțiuni AZ , unde veți găsi informații fiabile, bazate pe dovezi despre tratamentul său.

În general, este înțelept să vizualizați site-uri „holistice” și „sănătate naturală” cu scepticism – nu presupuneți că informațiile pe care le furnizează sunt corecte sau bazate pe fapte sau dovezi științifice.