Simptome inexplicabile din punct de vedere medical

Multe persoane au plângeri fizice persistente, cum ar fi amețeli sau durere, care nu par a fi simptome ale unei afecțiuni medicale.

Uneori sunt cunoscuți ca „simptome inexplicabile din punct de vedere medical” atunci când durează mai mult de câteva săptămâni, dar medicii nu pot găsi o problemă cu organismul care poate fi cauza.

Aceasta nu înseamnă că simptomele sunt falsificate sau „toate în cap” – sunt reale și îți pot afecta capacitatea de a funcționa corect.

Neînțelegerea cauzei le poate face și mai chinuitoare și mai dificil de făcut față.

Când simptomele misterului par a fi cauzate de probleme în sistemul nervos, dar nu aveți o afecțiune neurologică specifică, medicii se pot referi la simptomele voastre ca o „ tulburare neurologică funcțională ”.

Exemple de astfel de simptome includ:

  • furnicături în mâini sau picioare
  • un tremur în una sau ambele brațe
  • dureri de cap sau migrene
  • modificări ale vederii, cum ar fi vederea încețoșată sau văzând lumini intermitente

Simptomele neexplicate din punct de vedere medical sunt frecvente, reprezentând până la 45% din toate programările la medic și jumătate din toate noile vizite la clinicile spitalului din Marea Britanie.

Posibile cauze ale simptomelor inexplicabile din punct de vedere medical

Multe persoane cu simptome inexplicabile din punct de vedere medical, precum oboseala , durerea și palpitațiile inimii , au, de asemenea, depresie sau anxietate .

Tratarea unei probleme psihologice asociate poate ameliora adesea simptomele fizice.

Pentru alții, simptomele pot face parte dintr-un sindrom prost înțeles, cum ar fi:

Faptul că medicii nu sunt capabili să găsească o afecțiune care provoacă aceste simptome nu este neobișnuit în medicină și nu înseamnă că nu se poate face nimic pentru a vă ajuta.

Cum vă poate ajuta medicul dumneavoastră

Medicul dumneavoastră va viza să excludă toate condițiile posibile care vă pot cauza simptomele. Este posibil să aveți o examinare fizică minuțioasă și analize de sânge .

Este important să luați în considerare dacă orice medicament pe care îl luați vă poate provoca simptomele – de exemplu, administrarea de calmante pe termen lung poate duce la dureri de cap .

De asemenea, medicul dumneavoastră de familie ar trebui să investigheze dacă puteți avea o problemă asociată, cum ar fi depresia sau anxietatea . Simptomele fizice pot provoca depresie și anxietate, iar acestea la rândul lor pot agrava simptomele fizice, creând un cerc vicios.

Ar trebui să-i spuneți medicului dumneavoastră:

  • cum sunt simptomele tale – când au început și ce le face mai bune sau mai rele
  • ceea ce credeți sau vă temeți este cauza simptomelor dvs. și așteptările dvs. cu privire la modul în care testele și tratamentele pot fi de ajutor
  • modul în care simptomele tale afectează ceea ce poți face – ceea ce te opresc
  • cat de suparatoare sunt simptomele tale – cum te fac sa te simti

Există o serie de lucruri pe care le poți face singur care te pot ajuta.

Voi și medicul dumneavoastră de familie pot identifica unele schimbări în stilul de viață și obiective care credeți că vor ajuta la ameliorarea simptomelor dvs., cum ar fi activitatea fizică regulată și o odihnă mai bună (vezi mai jos).

Poți fi recomandat pentru o terapie de vorbire, cum ar fi terapia cognitiv comportamentală (CBT) . Scopul CBT este să vă ajute să vă gestionați simptomele, permițându-vă să înțelegeți legăturile dintre simptomele, grijile, sentimentele și modul în care faceți față.

Dacă simptomele tale par a fi cauzate de o problemă cu sistemul nervos, este posibil să fii trimis la un neurolog (specialist în tulburări ale sistemului nervos).

Neurologul vă poate consulta pentru psihoterapie, dar va lua în considerare și alte opțiuni de terapie, cum ar fi fizioterapia sau terapia ocupațională.

Medicamente precum antidepresivele pot fi de ajutor, chiar dacă nu sunteți deprimat. Cu toate acestea, medicamentele nu sunt întotdeauna răspunsul – analgezice sau sedative, de exemplu, pot duce la dependență. Beneficiile posibile ale medicamentelor trebuie întotdeauna să fie cântărite împotriva efectelor secundare potențiale.

Dacă credeți că aveți o afecțiune de bază care a fost ratată de medicul dumneavoastră, puteți solicita oa doua opinie .

Auto-ajutor

Există lucruri pe care le puteți face pentru a îmbunătăți sau chiar ameliora unele simptome fizice, cum ar fi luarea de exerciții fizice regulate și gestionarea stresului.

Exercițiile fizice regulate vă vor ajuta să vă mențineți în formă și multe persoane constată că le crește și starea de spirit (citiți despre exerciții fizice pentru depresie ). Cât de mult exerciții fizice ar trebui să depindă de sănătatea și capacitățile dvs. actuale.

Gestionarea stresului este foarte important pentru că a fost legat de probleme precum durerea și IBS. Aflați mai multe despre exercițiile de respirație pentru stres .

În general, planificarea unui timp personal plăcut pentru relaxare ar trebui să vă ajute – orice vă ajută să vă relaxați, fie că este vorba de cursuri de yoga , înot , alergare , meditație sau plimbare în mediul rural.

Citiți cinci pași către bunăstarea mentală .

Corpul tău are o abilitate remarcabilă de a se recupera și există șanse mari ca simptomele tale să se îmbunătățească în timp, chiar și fără un tratament specific.

Cine este afectat

Simptomele inexplicabile tind să fie mai frecvente printre: