Sclerodermia

Sclerodermia este o afecțiune neobișnuită care are ca rezultat zone dure, îngroșate ale pielii și uneori probleme cu organele interne și vasele de sânge.

Sclerodermia este cauzată de sistemul imunitar care atacă țesutul conjunctiv sub piele și în jurul organelor interne și vaselor de sânge. Aceasta provoacă cicatrizarea și îngroșarea țesutului în aceste zone.

Există mai multe tipuri diferite de sclerodermie care pot varia ca gravitate. Unele tipuri sunt relativ ușoare și, în cele din urmă, se pot îmbunătăți singure, în timp ce altele pot duce la probleme grave și care pot pune viața în pericol.

Nu există nici un remediu pentru sclerodermie, dar majoritatea oamenilor cu afecțiunea poate duce o viață completă, productivă. Simptomele sclerodermiei pot fi controlate de obicei printr-o serie de tratamente diferite.

Tipuri de sclerodermie și simptome tipice

Există 2 tipuri principale de sclerodermie:

 • sclerodermie localizată – afectează doar pielea
 • scleroza sistemică – poate afecta circulația sângelui și organele interne, precum și pielea

Sclerodermie localizată

Sclerodermia localizată este cea mai ușoară formă a afecțiunii. Adesea afectează copiii, dar poate apărea la orice vârstă.

Acest tip afectează doar pielea, determinând să se dezvolte 1 sau mai multe plasturi dure. Organele interne nu sunt afectate.

Imagine cu sclerodermie pe un picior

Credit:

MIKE DEVLIN / BIBLIOTECA FOTO DE ȘTIINȚĂ


Exact modul în care pielea este afectată depinde de tipul de sclerodermie localizată. Există 2 tipuri, numite morfea și liniare.

Morphoea:

 • plasturi ovale decolorate pe piele
 • poate apărea oriunde pe corp
 • de obicei mâncărime
 • peticele pot fi fără păr și lucioase
 • se poate îmbunătăți după câțiva ani și este posibil să nu fie nevoie de tratament

Liniar:

 • pielea îngroșată apare pe linii de-a lungul feței, scalpului, picioarelor sau brațelor
 • ocazional afectează oasele și mușchii subiacenți
 • se poate îmbunătăți după câțiva ani, deși poate provoca probleme de creștere permanentă, cum ar fi membrele scurtate

Scleroza sistemică

În scleroza sistemică, organele interne pot fi afectate, precum și pielea. Acest tip afectează mai ales femeile și se dezvoltă de obicei între 30 și 50 de ani. Copiii sunt rareori afectați.

Există 2 tipuri de scleroză sistemică:

 • scleroză sistematică cutanată limitată
 • scleroză sistemică difuză

Scleroză sistemică cutanată limitată:

Scleroza sistemică difuză:

 • este mai probabil să afecteze organele interne
 • modificările pielii pot afecta întregul corp
 • alte simptome pot include pierderea în greutate, oboseala și dureri articulare și rigiditate
 • simptomele apar brusc și se agravează rapid în primii ani, dar atunci starea se instalează în mod normal și pielea se poate îmbunătăți treptat

În unele cazuri de scleroză sistemică, sunt afectate organe precum inima, plămânii sau rinichii. Acest lucru poate provoca o serie de probleme potențial grave, cum ar fi scurtarea respirației , hipertensiunea arterială și hipertensiunea pulmonară (tensiune arterială ridicată în plămâni).

Cauzele sclerodermiei

În mod normal, sistemul imunitar al organismului combate orice germeni care infectează organismul. Răspunde astfel la orice lucru din corpul pe care nu îl recunoaște și se stabilește atunci când infecția a fost curățată.

Se crede că sclerodermia apare deoarece o parte a sistemului imunitar a devenit hiperactivă și a scăpat de sub control. Aceasta duce la celulele din țesutul conjunctiv care produc prea mult colagen, determinând cicatrizarea și îngroșarea (fibroza) țesutului.

Nu este clar de ce se întâmplă asta. Se consideră că anumite gene sunt implicate, iar existența unui membru de familie apropiat cu afecțiunea vă poate crește riscul.

Cum este tratată sclerodermia

Scopul tratamentului este de a ameliora simptomele, de a preveni agravarea afecțiunii, de a detecta și de a trata orice complicații (cum ar fi hipertensiunea pulmonară ) și de a vă ajuta să mențineți utilizarea părților afectate ale corpului.

Tratamentele comune includ:

 • medicamente pentru îmbunătățirea circulației
 • medicamente care reduc activitatea sistemului imunitar și încetinesc evoluția afecțiunii
 • steroizi pentru ameliorarea problemelor articulare și musculare
 • hidratează zonele afectate ale pielii pentru a-l menține supla și pentru a ușura mâncărimea
 • diverse medicamente pentru combaterea altor simptome (cum ar fi durerea, arsurile la stomac și hipertensiunea arterială)

De asemenea, veți avea nevoie de verificări periodice ale tensiunii arteriale și de alte teste pentru a verifica eventualele probleme cu organele dumneavoastră.

Dacă simptomele dvs. sunt severe, poate fi necesară intervenția chirurgicală. De exemplu, este posibil să fie nevoie să fie îndepărtate bucățele dure sub piele, iar mușchii strânși pot fi dezlipiți.

Tratamente mai noi, cum ar fi terapia cu laser și fotodinamica sunt în prezent testate și pot îmbunătăți rezultatul afecțiunii pentru multe persoane.

Trăind cu sclerodermie

Există multe terapii și modificări ale stilului de viață care pot ajuta la reducerea impactului sclerodermiei asupra vieții tale.

Fizioterapia regulată și exercițiile de întindere pot ajuta la menținerea mușchilor suple și a slăbiți pielea strânsă.

Un terapeut profesionist vă poate ajuta să vă adaptați la orice dificultăți de mișcare, sugerând schimbări la domiciliu și sfătuindu-vă cu privire la echipament pentru a vă facilita viața de zi cu zi.

Dacă sunteți afectat de Raynaud, va trebui să vă mențineți mâinile și picioarele calde la frig, purtând mănuși groase și șosete. Citiți mai multe despre tratarea lui Raynaud .

Este important să mănânci sănătos, să faci exerciții fizice în mod regulat și să încetezi fumatul (dacă fumezi) pentru a menține tensiunea arterială sub control și pentru a-ți îmbunătăți circulația. Citiți mai multe despre controlul tensiunii arteriale ridicate .

Mulți oameni consideră că ajută să citească starea și să vorbească cu alte persoane afectate. Scleroderma & Raynaud’s UK (SRUK) este dedicată îmbunătățirii vieții persoanelor afectate de sclerodermie și Raynaud.

Scleroza sistemică și sarcina

Femeilor cu scleroză sistemică le este mai greu să rămână însărcinate și ar putea avea un risc ușor mai mare de avort și naștere prematur.

Cu toate acestea, dacă sarcina este planificată în consultare cu un medic într-o perioadă în care starea este stabilă, nu există niciun motiv pentru care o femeie cu scleroză sistemică nu poate avea o sarcină de succes.

Scleroderma și Marea Britanie a lui Raynaud au mai multe informații despre scleroza sistemică și sarcină .