Leucemie limfoblastică acută – Complicații

A avea un sistem imunitar slăbit (fiind imunocompromis) este o posibilă complicație pentru unele persoane cu leucemie limfoblastică acută.

Un sistem imunitar slăbit poate fi cauzat de lipsa globulelor albe din sânge, ceea ce înseamnă că sistemul dumneavoastră imunitar este mai puțin capabil să lupte împotriva infecției.

Poate fi, de asemenea, cauzată de multe dintre medicamentele utilizate pentru tratarea leucemiei limfoblastice acute.

A avea un sistem imunitar slăbit te face mai vulnerabil la infecții. Înseamnă, de asemenea, că orice infecție pe care o aveți este mai probabil să provoace complicații grave.

Vi se poate recomanda să luați doze regulate de antibiotice pentru a preveni infecțiile.

Spuneți imediat echipei de îngrijire sau medicului dumneavoastră dacă aveți simptome ale unei infecții, deoarece poate fi necesar un tratament prompt pentru a preveni complicațiile grave.

Simptomele infecției pot include:

 • temperatura ridicata
 • durere de cap
 • dureri musculare
 • diaree
 • oboseală

Evitați contactul cu oricine are o infecție, chiar dacă este o afecțiune la care ați fost imun în trecut, cum ar fi varicela sau rujeola . Acest lucru se datorează faptului că imunitatea anterioară la aceste condiții va fi probabil mai mică.

Este important să ieșiți în mod regulat afară pentru exerciții fizice și pentru bunăstarea dvs., dar ar trebui să evitați locurile aglomerate și să folosiți transportul în comun în timpul orei.

De asemenea, asigurați-vă că toate vaccinurile dvs. sunt la zi. Medicul dumneavoastră de familie sau echipa de îngrijire vor putea să vă sfătuiască în acest sens.

Nu veți putea avea niciun vaccin care conține virusuri „vii” sau bacterii, cum ar fi:

Sângerare

Dacă aveți leucemie acută, veți sângera și vă va învârti mai ușor din cauza nivelului scăzut de trombocite (celule formatoare de cheaguri) din sângele dumneavoastră.

Deși sângerarea grea este neobișnuită, trebuie să fiți conștienți de simptomele care se pot întâmpla în diferite părți ale corpului.

Sângerarea se poate întâmpla:

 • în interiorul craniului (hemoragie intracraniană)
 • în interiorul plămânilor (hemoragie pulmonară)
 • în interiorul stomacului (hemoragie gastro-intestinală)

Toate cele 3 tipuri de sângerare grea (hemoragie) sunt de urgență medicală.

Sunați la 112 pentru o ambulanță dacă credeți că dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți o sângerare grea.

Simptomele unei hemoragii intracraniene sunt:

 • dureri de cap severe
 • gat intepenit
 • a fi bolnav
 • schimbarea stării mentale, cum ar fi confuzia

Simptomele comune ale unei hemoragii pulmonare sunt:

 • tușind sânge din nas și gură
 • Dificultăți de respirație
 • un ton albastruos al pielii (cianoză)

Simptomele comune ale unei hemoragii gastrointestinale sunt:

 • vărsături de sânge
 • scaun care este foarte întunecat sau asemănător cu gudronul

infertilitate

Multe dintre medicamentele utilizate pentru tratarea leucemiei limfoblastice acute pot provoca infertilitate .

Persoanele care sunt deosebit de expuse riscului de a deveni permanent infertile sunt cele care au primit doze mari de chimioterapie și radioterapie în pregătirea unui transplant de celule stem și măduvă osoasă .

Poate fi posibil să vă feriți de orice risc de infertilitate înainte de a începe tratamentul. De exemplu, bărbații pot păstra probe de spermă. În mod similar, femeile pot avea embrioni fertilizați, care pot fi puse în pântecele lor după tratament.

Efectele psihologice ale leucemiei

Fiind diagnosticat cu leucemie poate fi foarte chinuitor, mai ales dacă este puțin probabil ca o vindecare. La început, știrile pot fi dificil de abordat.

Poate fi deosebit de dificil dacă în prezent nu aveți simptome de leucemie, dar știți că poate provoca o problemă gravă ulterior. Trebuie să aștepți mulți ani pentru a vedea cum se dezvoltă leucemia poate fi foarte stresant și poate declanșa sentimente de anxietate și depresie .

Dacă ați fost diagnosticat cu leucemie, discutați cu un consilier sau un medic specializat în tratarea afecțiunilor de sănătate mintală (psihiatru) vă poate ajuta să combateți sentimentele de depresie și anxietate. Antidepresivele sau medicamentele care ajută la reducerea sentimentelor de anxietate vă pot ajuta, de asemenea, să faceți față mai bine.

S-ar putea să vă fie util să discutați cu alte persoane care trăiesc cu leucemie. S-ar putea ca medicul dumneavoastră de familie sau echipa multidisciplinară să vă poată oferi detalii despre grupurile de asistență locale.

Puteți contacta, de asemenea, asistența pentru cancerul Macmillan . Linia de asistență este 0808 808 00 00 (7 zile pe săptămână, 8:00 – 20:00).

Informatii suplimentare

Aflați mai multe despre viața și combaterea cancerului: