Leucemie limfoblastică acută – Diagnostic

Primul pas în diagnosticul de leucemie limfoblastică acută este verificarea semnelor fizice ale afecțiunii, cum ar fi glandele umflate și prelevarea unei probe de sânge.

Dacă proba de sânge conține un număr mare de celule albe din sânge, ar putea fi un semn de leucemie acută. Medicul dumneavoastră vă va consulta la un medic specializat în tratarea afecțiunilor sângelui (hematolog).

Biopsia măduvei osoase

Pentru a confirma un diagnostic de leucemie limfoblastică acută, hematologul va lua un mic eșantion de măduvă osoasă pentru a examina la microscop.

Hematologul va folosi un anestezic local pentru a amortiza pielea peste un os – de obicei osul șoldului – înainte de a elimina o probă de măduvă osoasă folosind un ac. Este posibil să apară dureri după ce anestezicul se uzează și câteva vânătăi și disconfort pentru câteva zile după aceea.

Procedura durează aproximativ 30 de minute și nu trebuie să stați peste noapte în spital. Veți avea un pansament peste zona corpului dvs. de unde a fost îndepărtată măduva osoasă. Va trebui să păstrați acest pansament timp de 24 de ore.

Măduva osoasă va fi verificată pentru celulele canceroase și, dacă există, se va determina în același timp tipul de leucemie acută.

Unele persoane cu leucemie limfoblastică acută vor trebui să aibă o evaluare a măduvei osoase pentru a verifica celulele canceroase la fiecare 3 luni timp de cel puțin 2 ani în timpul tratamentului de întreținere sau după efectuarea unui transplant de măduvă osoasă .

Teste suplimentare

Mai multe alte teste pot fi făcute pentru a afla progresele și amploarea leucemiei. Aceste teste pot ajuta, de asemenea, la îndrumarea tratamentului.

Testare citogenetică

Testarea citogenetică presupune identificarea componenței genetice a celulelor canceroase într-un eșantion de sânge, măduvă osoasă sau un alt tip de țesut. Variații genetice specifice se pot întâmpla în timpul leucemiei și știind care sunt aceste variații poate avea un impact important asupra tratamentului.

imunofenotipare

Imunofenotiparea este un test care ajută la identificarea tipului exact de leucemie limfoblastică acută. Este studiat un eșantion de sânge, măduvă osoasă sau un alt tip de lichid.

Această testare este importantă, deoarece tratamentele pot fi ușor diferite pentru fiecare tip de leucemie limfoblastică acută.

Reacția în lanț a polimerazei (PCR)

O probă de reacție în lanț a polimerazei (PCR) poate fi făcută pe o probă de sânge. PCR poate ajuta la diagnosticarea și monitorizarea răspunsului la tratament.

Testul de sânge se repetă la fiecare 3 luni timp de cel puțin 2 ani după începerea tratamentului, apoi mai rar odată ce se ajunge la remisie.

Biopsia ganglionilor limfatici

Dacă vi s-a pus diagnosticul de leucemie limfoblastică acută, se pot face și alte biopsii pe orice ganglion limfatic extins. Acestea vor stabili cât de mult s-a răspândit leucemia.

Scanări CT

Dacă aveți leucemie limfoblastică acută, o scanare CT poate fi utilizată pentru a evalua cât de mult s-a răspândit leucemia și pentru a verifica dacă organele dvs., cum ar fi inima și plămânii, sunt sănătoase.

Raze x la piept

Este posibil să aveți o radiografie a pieptului pentru a verifica eventualele limfonoduri umflate.

Punctie lombara

O puncție lombară poate fi făcută dacă există șanse ca leucemia acută să se răspândească în sistemul nervos.

Un ac este introdus în partea inferioară a coloanei vertebrale pentru a extrage o mostră mică de fluid care înconjoară și protejează coloana vertebrală (lichidul cefalorahidian), care este testat pentru celulele canceroase.