Pojar

Measles este o boală virală extrem de infecțioasă care poate fi foarte neplăcută și uneori poate duce la complicații grave. Acum este neobișnuit în Marea Britanie din cauza eficacității vaccinării.

Oricine poate obține rujeolă dacă nu a fost vaccinat sau nu a mai avut-o înainte, deși este cel mai frecvent la copiii mici.

Infecția se șterge de obicei în aproximativ 7-10 zile.

Simptomele rujeolei

Simptomele inițiale ale rujeolei apar în jurul a 10 zile de la infectare.

Acestea pot include:

Câteva zile mai târziu, va apărea o erupție roșie-maronie. Acest lucru începe de obicei pe capul sau gâtul superior înainte de a se răspândi spre exterior în restul corpului.

Când să vezi un medic

Ar trebui să contactați un medic cât mai curând posibil dacă bănuiți că dumneavoastră sau copilul dumneavoastră puteți avea rujeolă.

Cel mai bine este să vă telefonați înainte de vizită, deoarece chirurgia dumneavoastră de familie poate avea nevoie de aranjamente pentru a reduce riscul de a răspândi infecția către alții.

De asemenea, ar trebui să vedeți un medic de familie dacă ați fost în contact strâns cu cineva care are rujeolă și nu a făcut:

  • a fost complet vaccinat cu 2 doze de vaccin MMR
  • a avut infecția înainte

Ar trebui să faceți acest lucru chiar dacă nu aveți niciun simptom.

Este rujeola gravă?

Mărăcina poate fi neplăcută, dar, de obicei, va trece în aproximativ 7-10 zile, fără a provoca alte probleme.

După ce ai avut rujeola, corpul tău crește rezistență (imunitate) la virus și este foarte puțin probabil să o obții din nou.

Dar poate duce la complicații grave și care pot pune viața în pericol la unele persoane.

Acestea includ infecții ale plămânilor (pneumonie) și ale creierului (encefalită) .

Cum este răspândită rujeola

Virusul rujeolic este conținut în milioanele de picături minuscule care ies din nas și din gură atunci când o persoană infectată tuseste sau strănut.

Puteți prinde ușor rujeola prin:

  • respirând în aceste picături
  • atingând o suprafață pe care picăturile s-au așezat și apoi așezându-vă mâinile lângă nas sau gură (virusul poate supraviețui pe suprafețe câteva ore)

Persoanele cu rujeolă sunt infecțioase de la apariția simptomelor până la aproximativ 4 zile de la prima erupție.

Cum poate fi prevenită rujeola

Cojocul poate fi prevenit prin vaccinul împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei (MMR) .

Aceasta se administrează în 2 doze ca parte a programului de vaccinare a copiilor cu .

Prima doză este administrată când copilul dvs. are în jur de 13 luni și o a doua doză la 3 ani și 4 luni.

Adulții și copiii mai mari pot fi vaccinați la orice vârstă dacă nu au fost vaccinați complet înainte. Întrebați medicul dumneavoastră despre vaccinarea.

Dacă vaccinul MMR nu este potrivit pentru dumneavoastră , se poate utiliza un tratament numit imunoglobulină normală umană (HNIG) dacă aveți un risc imediat de a prinde rujeolă.

Cum puteți ușura simptomele rujeolei

Puteți face câteva lucruri pentru a vă ajuta să vă ameliorați simptomele și pentru a reduce riscul de a răspândi infecția.

Acestea includ:

  • administrarea de paracetamol sau ibuprofen pentru calmarea febrei, durerilor și durerilor (aspirina nu trebuie administrată copiilor sub 16 ani)
  • bea multă apă pentru a evita deshidratarea
  • închiderea perdele pentru a ajuta la reducerea sensibilitate la lumină
  • folosind vată umedă pentru a curăța ochii
  • să stai la școală sau să lucreze cel puțin 4 zile de la apariția erupției

În cazuri grave, mai ales dacă există complicații, este posibil ca tu sau copilul dumneavoastră să fie nevoie să fiți internat la spital pentru tratament.

Cât de obișnuită este rujeola?

Organizația Mondială a Sănătății a confirmat că Marea Britanie a eliminat rujeola în 2016.

Acest lucru se datorează faptului că vaccinul MMR este extrem de eficient, iar absorbția vaccinului a fost foarte mare în Marea Britanie de mulți ani.

Dar acest lucru nu înseamnă că rujeola a dispărut. Cojocul este frecvent în multe țări din întreaga lume și în prezent există mai multe focare mari de rujeolă în toată Europa.

Vom vedea în continuare cazuri importate de rujeolă în Marea Britanie și oricine nu a avut 2 doze de vaccin MMR îl poate prinde.

În 2016, în Anglia au existat peste 500 de cazuri de rujeolă, multe dintre adolescenții și tinerii care au participat la festivaluri de vară care au pierdut vaccinul MMR în copilărie.

Aflați ce să faceți dacă există un focar de rujeolă